Μετά από μια πανδημία, τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, μια παραπαίουσα παγκόσμια οικονομία και γεωπολιτικές εξάρσεις, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι άνθρωποι έχουν μια δυσμενή προοπτική για το μέλλον.
Ακόμα κι έτσι, τα αποτελέσματα αυτής της πρόσφατης έρευνας της Ipsos είναι εντυπωσιακά. Όπως αναφέρει ο Nick Routley του Visual Capitalist, και στις 33 χώρες όπου διεξήχθησαν δημοσκοπήσεις, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων είπε ότι πιστεύει ότι ένας παγκόσμιος πόλεμος κλίμακας του Α' και του Β' Παγκοσμίου Πολέμου θα ξεσπάσει μεταξύ των παγκόσμιων υπερδυνάμεων τα επόμενα χρόνια.
Ακολουθεί μια ματιά στο πώς βλέπουν διάφορες χώρες σχετικά με την πιθανότητα μιας επικείμενης παγκόσμιας σύγκρουσης:
Η Ιαπωνία ήταν η λιγότερο σίγουρη για μια επικείμενη παγκόσμια σύγκρουση - μια άποψη που σχεδόν σίγουρα διαμορφώθηκε από την ιστορική εμπειρία της χώρας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η Αυστραλία ήταν η πιο σίγουρη για μια επικείμενη παγκόσμια σύγκρουση. Η χώρα έχει μια μοναδική σχέση με ασιατικές και δυτικές χώρες, επομένως οι γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ των υπερδυνάμεων μπορεί να έχουν μεγαλύτερη απήχηση στην ίδια.
Η Δύναμη του Φόβου
Δεδομένης της αρνητικής κλίσης των ιστοριών που καλύπτονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και των τύπων ιστοριών που μοιράζονται πιο ευρέως στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, είναι εύκολο να καταλάβουμε πώς οι άνθρωποι έχουν αναπτύξει μια τόσο ζοφερή άποψη για το μέλλον. Αλλά εκτός από την «κακή ενέργεια», πώς θα μπορούσε αυτή η αντίληψη να μεταφραστεί σε πραγματική δράση;
Πρώτον, η κοινή γνώμη βοηθά στη διαμόρφωση των πολιτικών προτεραιοτήτων. Μια αφήγηση επικείμενης σύγκρουσης θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στη γεωπολιτική και τις διεθνείς σχέσεις.
Μια άλλη πιθανότητα είναι η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών σε όλους τους τομείς. Το 64% των ανθρώπων σε 30 χώρες συμφωνούν κάπως ή απόλυτα ότι η πατρίδα τους θα πρέπει να αυξήσει τις στρατιωτικές δαπάνες «δεδομένων των κινδύνων στον κόσμο». Εκτός από την Ουκρανία, η Ινδία (84%) και η Πολωνία (81%) κατατάσσονται στην υψηλότερη θέση όσον αφορά την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.
Ένα άλλο αξιοσημείωτο εύρημα είναι ότι το 85% των ανθρώπων στις χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύει ότι ο κόσμος χρειάζεται νέες διεθνείς συμφωνίες και θεσμούς για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα και ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι απίθανο να σεβαστούν τις συμφωνίες που συνάπτονται μέσω διεθνών φορέων. Αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά αφού ο πόλεμος γίνεται πιο πιθανός καθώς η συνεργασία μεταξύ των χωρών καταρρέει.