"Η Ινδία και η Ρωσία δεσμεύονται να επεκτείνουν την οικονομική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα", είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς ΜΜΕ του οποίου τα σημαντικότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Η Ινδία και η Ρωσία υποσχέθηκαν την Τρίτη να επεκτείνουν την οικονομική τους συνεργασία συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής προϊόντων πετρελαίου από το Νέο Δελχί από τον "δοκιμασμένο στο χρόνο" εταίρο τους, ακόμη και όταν ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Σ. Τζαϊσάνκαρ, τόνισε την ανάγκη τερματισμού της σύγκρουσης στην Ουκρανία, εν όψει των αυξανόμενων παγκόσμιων ανησυχιών για την ενέργεια και την επισιτιστική ασφάλεια.
Μετά από εκτεταμένες συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Ντένις Μαντούροφ στη Μόσχα, ο Τζαϊσανκάρ είπε ότι η Ινδία θα υποστηρίξει κάθε πρωτοβουλία που «απομακρύνει κινδύνους» για την παγκόσμια οικονομία και σταθεροποιεί την παγκόσμια τάξη.
Στην εναρκτήρια ομιλία του στη συνάντηση με τον Λαβρόφ, ο Jaishankar περιέγραψε τις σχέσεις Ινδορωσίας ως «εξαιρετικά σταθερές» και «δοκιμασμένες στο χρόνο» και είπε ότι στόχος είναι να διαμορφωθεί μια σύγχρονη, ισορροπημένη, αμοιβαία επωφελής, βιώσιμη και μακροπρόθεσμη δέσμευση μεταξύ των δύο πλευρών.
Ήταν η πρώτη επίσκεψη του Jaishankar στη Μόσχα μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και οι συνομιλίες του με τους Ρώσους συνομιλητές ήρθαν μόλις μια εβδομάδα πριν από τη σύνοδο κορυφής των G20 στην Ινδονησία, που αναμένεται να συζητήσει εκτενώς τη σύγκρουση.
Σε κοινή ενημέρωση μέσων ενημέρωσης με τον Λαβρόφ, ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών υποθέσεων είπε ότι οποιαδήποτε «αντικειμενική αξιολόγηση» της σχέσης εδώ και πολλές δεκαετίες θα επιβεβαίωνε ότι πράγματι έχει εξυπηρετήσει πολύ καλά και τις δύο χώρες.
Σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αναφέρθηκε στο μήνυμα του Πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης στην πόλη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν τον Σεπτέμβριο ότι «η σημερινή εποχή δεν είναι για πόλεμο» και ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία ήταν κυρίαρχο χαρακτηριστικό στις συνομιλίες.
"Όπως ο Πρωθυπουργός Μόντι μετέφερε στον Πρόεδρο Πούτιν στη Σαμαρκάνδη τον Σεπτέμβριο, αυτή δεν είναι εποχή πολέμου. Η παγκόσμια οικονομία είναι απλώς πολύ αλληλεξαρτώμενη με αποτέλεσμα μια σημαντική σύγκρουση οπουδήποτε, για έχει μεγάλες συνέπειες αλλού", είπε.
"Βλέπουμε αυξανόμενες ανησυχίες για την ενέργεια και την επισιτιστική ασφάλεια από τη σύγκρουση που έρχονται μετά από σοβαρά στρες που δημιουργήθηκαν από δύο χρόνια Covid. Ο Νότος, ειδικά, αισθάνεται πολύ έντονα αυτόν τον πόνο", δήλωσε ο Jaishankar.
"Η Ινδία, επομένως, υποστηρίζει σθεναρά την επιστροφή στον διάλογο και τη διπλωματία. Είμαστε ξεκάθαρα στο πλευρό της ειρήνης, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και της υποστήριξης του Χάρτη του ΟΗΕ", πρόσθεσε.
Ο Τζαϊσανκάρ είπε ότι αυτός και ο Λαβρόφ σημείωσαν τη "σημαντική ανάπτυξη" στο διμερές εμπόριο φέτος και εστίασαν στο πώς να το καταστήσουν πιο βιώσιμο.
«Φυσικά, ανησυχούμε για την εμπορική ανισορροπία και έχω συζητήσει με τη ρωσική πλευρά πώς να αντιμετωπίσουμε τα εμπόδια που εμποδίζουν μεγαλύτερες ινδικές εξαγωγές», δήλωσε ο Jaishankar.
Όσον αφορά τους οικονομικούς δεσμούς, ο Jaishankar είπε ότι υπάρχει μια «φυσική σύγκλιση» συμφερόντων μεταξύ Ινδίας και Ρωσίας, προσθέτοντας «Όταν το κάνουμε αυτό, όχι μόνο υπηρετούμε το εθνικό μας συμφέρον, αλλά...ως μεγάλες οικονομίες της G20... σταθεροποιούμε και την παγκόσμια οικονομία».
Σε ερώτηση σχετικά με την πίεση της Δύσης στην Ινδία να μην αγοράζει ρωσικό αργό πετρέλαιο και το προτεινόμενο ανώτατο όριο τιμής της G7 για το ρωσικό πετρέλαιο, ο Jaishankar είπε ότι η προσέγγιση του Νέου Δελχί είναι να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή πρόσβαση στον ενεργειακό εφοδιασμό.
Είπε, "Η σχέση Ινδίας-Ρωσίας λειτούργησε προς όφελός μας. Επομένως, εάν συνεχίσει να λειτουργεί προς όφελός μου, θα ήθελα να την συνεχίσω".
Στις δηλώσεις του, ο Λαβρόφ χαρακτήρισε τις συνομιλίες ως «καρποφόρες» και χαιρέτισε τη «θετική δυναμική» στο διμερές εμπόριο, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του για την επίτευξη του στόχου για ετήσιο όγκο εμπορικών συναλλαγών 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύντομα.
"Χαιρετίσαμε τη θετική δυναμική του διμερούς εμπορίου. Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ο εμπορικός κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 133 τοις εκατό, φτάνοντας σχεδόν το όριο των 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ. Είμαστε σίγουροι ότι ο στόχος που έθεσαν οι ηγέτες της Ρωσίας και της Ινδίας να αυξηθεί ο ετήσιος εμπορικός κύκλος εργασιών στα 30 δισεκατομμύρια δολάρια θα επιτευχθεί σύντομα», είπε ο Λαβρόφ.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι και οι δύο πλευρές είναι ομόφωνες ότι η ενίσχυση της συνεργασίας Ρωσίας-Ινδίας είναι προς τα θεμελιώδη συμφέροντα των δύο χωρών και θα συμβάλει στη διατήρηση της διεθνούς και περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.
«Επισημάναμε καλές προοπτικές συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των εξαγωγών υδρογονανθράκων από τη Ρωσία στην ινδική αγορά και της αμοιβαίας συμμετοχής σε έργα για την παραγωγή τους, συμπεριλαμβανομένης της Άπω Ανατολής και της Αρκτικής υφαλοκρηπίδας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. " είπε ο Λαβρόφ.
Στην ενημέρωση, ο Jaishankar είπε ότι η Ινδία θα είναι χρήσιμη όσο μπορεί να αφορά θέματα όπως οι αποστολές σιτηρών, τροφίμων και λιπασμάτων.
Πράγματι, θα έλεγα ότι για οποιαδήποτε πρωτοβουλία που απομακρύνει τον κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία και σταθεροποιεί την παγκόσμια τάξη σε αυτό το στάδιο, η Ινδία θα είναι υποστηρικτική», σημείωσε.
Σχετικά με την εισαγωγή αργού πετρελαίου της Ινδίας από τη Ρωσία, ο Jaishankar είπε ότι είναι θεμελιώδης υποχρέωση της Ινδίας να διασφαλίσει ότι οι Ινδοί καταναλωτές έχουν την καλύτερη δυνατή πρόσβαση στις διεθνείς αγορές με τους πιο συμφέροντες όρους.
«Το γεγονός ότι βρίσκομαι σήμερα εδώ με μια αντιπροσωπεία για να αναθεωρήσουμε τη συνεργασία μας, να δούμε πώς μπορούμε να την προωθήσουμε, να δημιουργήσουμε μια μακροπρόθεσμη βιώσιμη βάση, νομίζω ότι τα λέει όλα», είπε.
«Για εμάς, η Ρωσία υπήρξε ένας σταθερός και δοκιμασμένος στο χρόνο εταίρος και επομένως, αν έχει υπηρετήσει τη χώρα μου πολύ, πολύ καλά για πολλές δεκαετίες, νομίζω ότι μπορείτε να δείτε το προφανές ενδιαφέρον και τη δέσμευση που θα είχα να διατηρήσω αυτή τη σχέση ισχυρή και σταθερή», σημείωσε ο υπουργός.
Όσον αφορά το ζήτημα της προμήθειας πετρελαίου, ο Jaishankar είπε ότι υπάρχει πίεση στις αγορές ενέργειας που έχει δημιουργηθεί από έναν συνδυασμό παραγόντων.
«Ωστόσο, ως ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο η Ινδία, ως ένας καταναλωτής όπου τα επίπεδα εισοδήματος δεν είναι πολύ υψηλά, είναι θεμελιώδης υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε ότι ο Ινδός καταναλωτής έχει την καλύτερη δυνατή πρόσβαση με τους πιο ευνοϊκούς όρους στις διεθνείς αγορές», είπε.
Ο υπουργός εξωτερικών υποθέσεων είπε ότι η Ινδία και η Ρωσία έχουν αντιμετωπίσει τρόπους να επεκτείνουν το διμερές εμπόριο και να εισαγάγουν περισσότερους παράγοντες μακροπρόθεσμης σταθερότητας και ανάπτυξης.
"Ορισμένες από αυτές τις συζητήσεις αποδίδουν τώρα αποτελέσματα, επιταχυνόμενες από τις πιέσεις που βιώνει αυτή τη στιγμή η παγκόσμια οικονομία, μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Ο Υπουργός Λαβρόφ και εγώ σημειώσαμε τη σημαντική ανάπτυξη στο διμερές μας εμπόριο φέτος και επικεντρωθήκαμε στο πώς για να γίνει πιο βιώσιμο», είπε.
Την ίδια στιγμή, ο Jaishankar εξέφρασε ανησυχίες για την εμπορική ανισορροπία και είπε ότι έθεσε με τη ρωσική πλευρά πώς να αντιμετωπίσει τα «εμπόδια» που εμποδίζουν τις μεγαλύτερες ινδικές εξαγωγές στη Ρωσία.
"Εξετάσαμε την πρόοδο των διαστημικών και πυρηνικών μας προγραμμάτων.
Είναι επίσης σημαντικό η δοκιμασμένη στο χρόνο αμυντική μας σχέση να συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά", είπε.
"Ιδιαίτερα, η συνεργασία μας στον τομέα της ενέργειας και των λιπασμάτων ενισχύεται και τα επιτεύγματά μας των τελευταίων ετών έχουν γίνει το θεμέλιο για να κάνουμε περισσότερα. Ο υπουργός Εξωτερικών Λαβρόφ φυσικά μίλησε για ορισμένα από αυτά τα θέματα στις παρατηρήσεις του", πρόσθεσε.
Ο Τζαϊσανκάρ είπε ότι οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν επίσης στην τρομοκρατία και τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής.
Στα σχόλιά του, ο Λαβρόφ είπε ότι και οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης την προοπτική κοινής παραγωγής στρατιωτικού υλικού.
"Εξετάσαμε λεπτομερώς την κατάσταση και τις προοπτικές για στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία και την κοινή παραγωγή σύγχρονων τύπων όπλων. Δίνουμε μεγάλη σημασία στην εξερεύνηση του διαστήματος σε τομείς όπως η δορυφορική πλοήγηση, η διαστημική επιστήμη και τα επανδρωμένα προγράμματα", είπε."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνονται τα εξής:
1. Η προσήλωση της Ινδίας στην διατήρηση και επέκταση της συνεργασίας της με τη Ρωσία στους τομείς της ενέργειας πρωτίστως αλλά και στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας, του εμπορίου και γενικότερα της οικονομίας.
Αίσθηση προκαλεί το κάλεσμα της Ρωσίας προς την Ινδία για συμπαραγωγή στρατιωτικού υλικού, αλλά κυρίως για αμοιβαία συμμετοχή σε ενεργειακά έργα, συμπεριλαμβανομένης της Άπω Ανατολής και της Αρκτικής υφαλοκρηπίδας της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Με αυτήν την κίνηση συνεργασίας των δύο χωρών σε ενεργειακά έργα που αφορούν την Αρκτική, η Ρωσία επιχειρεί να βάλλει σφήνα την Ινδία στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων της ενάντια σε ΗΠΑ-Δύση.
2. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Ινδία επιθυμεί τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, τασσόμενη υπέρ της διπλωματικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ κρατών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.
Αυτό έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα σημασία για τα Ελληνοτουρκικά με δεδομένο ότι η Ινδία είναι σύμμαχος με την Ελλάδα χώρα, γεγονός που μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στον άξονα Τουρκίας-Πακιστάν.
Οι πρόσφατες επισκέψεις του Ινδού Πρέσβη στην Αλεξανδρούπολη και οι συναντήσεις που είχε με οικονομικούς παράγοντες της περιοχής δείχνει το ενδιαφέρον της Ινδίας για την ανάπτυξη με επενδύσεις για την ευρύτερη περιοχή του Έβρου.
Παράλληλα οι Ινδοί καλοβλέπουν το λιμάνι του Αστακού ως αποδέκτη και πύλη εισόδου του εμπορίου τους προς την ΕΕ, κάτι που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο.
Γενικότερα θα λέγαμε ότι η ασφάλεια του Αιγαίου και η ειρηνική επίλυση των διαφορών Ελλάδας-Τουρκίας, αποκτά έναν ακόμη ένθερμο υποστηρικτή, την Ινδία.