Παγκοσμιοποίηση

Ο κόσμος αγωνίζεται για να σπάσει την κυριαρχία της Κίνας

Ο Rare Earth MMI (Monthly MetalMiner Index) του Νοεμβρίου έσπασε τη βραχυπρόθεσμη πτωτική του τάση και διαπραγματεύτηκε πλάγια από μήνα σε μήνα. Συνολικά, ο δείκτης υποχώρησε μέτρια κατά 0,97%. Οι σπάνιες γαίες κατάφεραν να διατηρήσουν τη σταθερή τους τάση το μεγαλύτερο μέρος του 2022. Αυτό οφειλόταν στη μεγάλη ζήτηση για ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά και μαγνήτες για σπάνιες γαίες. Πράγματι, η παγκόσμια αγορά για όλα αυτά τα προϊόντα συνεχίζει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας άλλος παράγοντας που συνέβαλε στην ελαφρά ανοδική τάση ήταν οι περιορισμένες παγκόσμιες προμήθειες. Με λιγότερες εξαγωγές να προέρχονται από την Κίνα, πολλές χώρες αναζητούν εναλλακτικές πηγές. Για χρόνια, η Κίνα κατάφερε να κυριαρχήσει στην παγκόσμια προσφορά υλικών για μαγνήτες σπάνιων γαιών. Τώρα, κάποιοι θέλουν να κόψουν εντελώς την εξάρτησή τους από τις κινεζικές σπάνιες γαίες.

Ο Κόσμος επιδιώκει να σπάσει την εξάρτηση από τις κινεζικές σπάνιες γαίες

Τους τελευταίους δύο μήνες, η MetalMiner δημοσίευσε συχνά αναρτήσεις σχετικά με την εξάρτηση του κόσμου από την Κίνα για πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή μαγνητών σπάνιων γαιών. Εκτός από τις ΗΠΑ, χώρες όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ιταλία και η Ολλανδία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις κινεζικές εισαγωγές σπάνιων γαιών.

Είναι ξεκάθαρο γιατί. Η Κίνα διαθέτει εκτεταμένα αποθέματα σπάνιων γαιών. Καθώς ο κόσμος αυξάνει τη ζήτηση για τέτοια προϊόντα, η Κίνα κατάφερε να αναπτύξει ένα ισχυρό μονοπώλιο στην παγκόσμια αγορά. Έτσι, για να αποτρέψουμε την Κίνα από το να έχει υπερβολική γεωπολιτική ισχύ στο εμπόριο σπάνιων γαιών, καθίσταται κρίσιμο να βρεθούν εναλλακτικές πηγές.

Είναι αλήθεια ότι το μεγαλύτερο μέρος της επεξεργασίας σπάνιων γαιών στον κόσμο πραγματοποιείται στην Κίνα. Ωστόσο, πολλά ακατέργαστα υλικά σπάνιων γαιών εξάγονται στην πραγματικότητα από άλλα μέρη του πλανήτη. Οι κοινές πηγές περιλαμβάνουν τη Μιανμάρ (Βιρμανία), τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Και με τη ζήτηση για μαγνήτες για σπάνιες γαίες που αναμένεται να διπλασιαστεί έως το 2030, η αξιοποίηση αυτών των προμηθειών έχει γίνει πιο σημαντική από ποτέ.

https://youtu.be/Cir0GAEp7HY

Άλλες χώρες που πλησιάζουν την κινεζική παραγωγή σπάνιων γαιών

Ευτυχώς, πολλά έθνη συνεχίζουν να αυξάνουν τη δική τους παραγωγή σπάνιων γαιών. Στην Ιαπωνία, οι ανθρακωρύχοι έχουν κάνει εντυπωσιακά μήκη για να ανταγωνιστούν την Κίνα στην παγκόσμια αγορά μαγνητών σπάνιων γαιών. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές πρόσφατα εξερεύνησαν κάτω από τον Ειρηνικό Ωκεανό (ακριβώς έξω από τα νησιά Ogasawara) σε βάθος 6.000 μέτρων για να ανασκάψουν υλικά για μαγνήτες σπάνιων γαιών. Η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να ξεκινήσει την ανασκαφή αυτών των πρώτων υλών σπάνιων γαιών ήδη από τον Απρίλιο του 2023.

Η Ιαπωνία δεν είναι μόνη. Η Αυστραλία, ένα άλλο έθνος με άφθονες πρώτες ύλες για μαγνήτες σπάνιων γαιών, συνεχίζει να εντείνει το παιχνίδι εξόρυξης σπάνιων γαιών. Το Arafura, ένα εξορυκτικό έργο που βρίσκεται στην Κεντρική Αυστραλία, ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για αύξηση των επενδύσεων στις εξορυκτικές του προσπάθειες. Πολλά από αυτά λαμβάνουν χώρα στις πιο ζεστές, ηλιόλουστες περιοχές του έθνους. Προφανώς, η εταιρεία βλέπει μια τεράστια ευκαιρία λόγω των μεγάλων ποσοτήτων νεοδυμίου και πρασεοδυμίου που βρίσκονται στην περιοχή. Αυτά τα στοιχεία χρησιμοποιούνται συχνά για την παραγωγή μαγνητών σπάνιων γαιών. Επί του παρόντος, η εταιρεία ισχυρίζεται ότι τα ορυχεία της θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν έως και το 5% της παγκόσμιας ζήτησης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ