Παγκοσμιοποίηση

Καθηγητής Λαπαβίτσας: Το υπόδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου δείχνει και τα όρια αυτής της παγκοσμιοποίησης

Ο καθηγητής οικονομικών στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Μελετών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, Κώστας Λαπαβίτσας , μιλάει στο ραδιοφωνικό σταθμό 98.4 για τις εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο με αφορμή την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Ρίσι Σουνάκ, εξηγεί γιατί κατά την γνώμη του, πέραν του αντιδημοκρατικού τρόπου επιλογής του, τα περιθώρια του είναι στενά και γιατί η χώρα είναι μπροστά σε κοινωνικές εντάσεις.

Σημειώνει ταυτόχρονα ότι η εναλλακτική που είναι ο αρχηγός τον Εργατικών, δεν έχει μία άλλη πρόταση, απλά προηγείται στις μετρήσεις λόγω καταβαράθρωσης των Συντηρητικών.

Το πρόβλημα στην οικονομία είναι βαθύτερο και επιτάθηκε από την επιδότηση της ζήτησης στην εποχή της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, την ώρα που η ενίσχυση της παραγωγής και των παραγωγικών δυνάμεων είναι στα αζήτητα. Το brexit , λέει ο κ. Λαπαβίτσας δεν είναι καθοριστικός παράγοντας των εξελίξεων, παρότι η διαχείριση του επιβάρυνε την κατάσταση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κατά την γνώμη του οι εξελίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι το «καναρίνι στο ανθρακωρυχείο» για ότι ακολουθεί σε όλο το παγκόσμιο σύστημα, όπου αυτού του είδους η παγκοσμιοποίηση έφτασε στα όρια της, αλλά την ίδια ώρα δεν υπάρχει εναλλακτική και ένας άλλος προοδευτικός λόγος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ