Στις 26 Σεπτεμβρίου, σημειώθηκαν εκρήξεις σε βάθος περίπου 70-80 μέτρων στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας κοντά στο νησί Μπόρνχολμ της Δανίας. Οι εκρήξεις διέκοψαν την κύρια γραμμή ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία στη Γερμανία, τον διαβόητο αγωγό φυσικού αερίου North Stream (PP).
Ο Αμερικανός συντηρητικός σχολιαστής στο Fox News, Τάκερ Κάρλσον, στη συνήθη εκπομπή του, αναφερόμενος στον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ωμά: «Δεν λέει ότι θα σταματήσω τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου στη Γερμανία. Λέει ο North Stream δεν θα είναι εκεί, θα τον τελειώσουμε, θα τον ακινητοποιήσουμε, θα τον ανατινάξουμε. Και στο ερώτημα "πώς;" απαντά: «Σας εγγυώμαι ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό». Σχεδίασαν τα πάντα. Ο Μπάιντεν θα πρέπει τώρα να σκεφτεί πώς θα επιβιώσουν οι λαοί της Ευρώπης τον χειμώνα.
Θα μάθουμε τα γεγονότα και πότε;
Την έρευνα ανέλαβαν οι αρχές πολλών χωρών. Οι χώρες της Βαλτικής που βρίσκονται πλησιέστερα στον τόπο της διαρροής: η Δανία, η Σουηδία και η Γερμανία, φρόντισαν ιδιαίτερα γι' αυτά. Οι κοινές προσπάθειές τους θα υποστηριχθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι Βρετανοί προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στην έρευνα των αρχών της Δανίας, η οποία, όταν υποπτευθεί κανείς για το έγκλημα των Αγγλοσαξόνων, αναφέρει πολωνικό ΜΜΕ, ακούγεται αρκετά χιουμοριστικό. Ο Τζο Μπάιντεν, με τη σειρά του, ενημέρωσε ότι «την κατάλληλη στιγμή» οι Αμερικανοί θα στείλουν τους δύτες τους στον βυθό της Βαλτικής Θάλασσας, οι οποίοι θα προσπαθήσουν να προσδιορίσουν τα αίτια της καταστροφής.
Εν τω μεταξύ, ο πρώην σύμβουλος του Πενταγώνου, συνταγματάρχης Ντάγκλας Μακγκρέγκορ, παραδέχτηκε ότι δεν γνώριζε ποιος κρύβεται πίσω από το σαμποτάζ στη Βαλτική Θάλασσα, αλλά ταυτόχρονα απέκλεισε ότι θα μπορούσε να γίνει από τους Ρώσους ή τους Γερμανούς. Παράλληλα, επισήμανε ότι οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία και ενδεχομένως η Γαλλία θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν μια τέτοια επιχείρηση. Δεν απέκλεισε επίσης τη συνενοχή της Πολωνίας.
Οι Αμερικανοί έπνιξαν τα χείλη τους μετά την αποκάλυψη πληροφοριών για εκρήξεις αγωγών φυσικού αερίου. Είναι ενδιαφέρον ότι αρχικά αποφάσισαν να μην κατηγορήσουν για αυτό το θέμα τη Ρωσία, στην οποία σχεδόν αμέσως προσχώρησε η πολωνική κυβερνητική μηχανή προπαγάνδας, με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ματέους Μοραβιέτσκι (Mateusz Morawiecki), ο οποίος πρότεινε ένα τέτοιο σενάριο. Ο σύμβουλος ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν είπε μόνο ότι το περιστατικό θα πρέπει να θεωρηθεί «πράξη δολιοφθοράς» και να γίνει έρευνα για το θέμα. Δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες να «βοηθήσουν» την Ευρώπη στην επίλυση της ενεργειακής κρίσης. Μόνο μετά από λίγες μέρες ο Πρόεδρος Μπάιντεν άρχισε να προτείνει απαλά την εκδοχή για… ρωσική δολιοφθορά.
Η συνιδιοκτήτρια του αγωγού, η ρωσική εταιρεία Gazprom, θα εκτιμήσει επίσης τις ζημιές. Οι εκπρόσωποί της δεν είναι ακόμη σε θέση να απαντήσουν στο ερώτημα σχετικά με τη δυνατότητα και τις πιθανές προθεσμίες για την επισκευή του αγωγού και την επανέναρξη των προμηθειών μπλε καυσίμων στην Ευρώπη.
Η κατηγορία του Σικόρσκι
Η παγκόσμια συζήτηση πυροδοτήθηκε από την είσοδο στο Twitter του πρώην Υπουργού Εξωτερικών, σήμερα ευρωβουλευτή της Πλατφόρμας Πολιτών, Ράντοσλαβ Σικόρσκι (Radosław Sikorski). Ο Σικόρσκι δημοσίευσε μια φωτογραφία από το σημείο της έκρηξης στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream με ένα εύγλωττο, σύντομο σχόλιο: "Ευχαριστώ, ΗΠΑ." Στη συνέχεια δημοσίευσε μια φράση από τον Τζο Μπάιντεν σχετικά με την απειλή καταστροφής του σωλήνα στο κάτω μέρος της Βαλτικής Θάλασσας, που χρονολογείται πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου. Ως εκ τούτου, υπέδειξε τους υπεύθυνους για την ενέργεια, αν και αναφέρθηκε στο ίδιο το γεγονός με εξαιρετικό ενθουσιασμό. Δεν είναι περίεργο, ας θυμηθούμε ότι πριν από αρκετά χρόνια, ενώ βρισκόταν ακόμη στις τάξεις του Δικαίου και της Δικαιοσύνης, εκείνος με στενούς δεσμούς και επαφές στο αγγλοσαξονικό κατεστημένο, ο πολιτικός ονόμασε τη γερμανο-ρωσική ενεργειακή συνεργασία το νέο Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ.
Ενεργειακό σοκ
Να υπενθυμίσουμε ότι - παρά τις επανειλημμένες θορυβώδεις δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης - εξακολουθεί να είναι περίπου το 40% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στις ευρωπαϊκές χώρες προέρχεται από τη Ρωσία. Έως και το 89% των προμηθειών θα μπορούσε να εξασφαλιστεί από τον αγωγό φυσικού αερίου North Stream. Σύμφωνα με τον επίσημο εκπρόσωπο της Gazprom, Sergey Kupriyanov, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 30 Σεπτεμβρίου, τη στιγμή της έκρηξης, υπήρχαν περίπου 800 εκατομμύρια m3 φυσικού αερίου και στις δύο γραμμές του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, που αντιστοιχεί σε ολόκληρη τη τρίμηνη ζήτηση για αυτό το καύσιμο στη Δανία.
Αντί για ρωσικό αέριο, οι προμήθειες αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αναμφίβολα θα αυξηθούν. Ήδη το 60% της πρώτης ύλης που εξάγεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες πηγαίνει στην ευρωπαϊκή αγορά. Τα κέρδη από αυτό το εμπόριο είναι εντυπωσιακά. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το αέριο του πλοίου αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ που αναχωρεί από τη Βόρεια Αμερική αγοράζεται στην Ευρώπη κατά μέσο όρο 275 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Άλλοι, μικρότεροι παίκτες θα επωφεληθούν επίσης σε μικρότερο βαθμό από τον αντίκτυπο στη σύνδεση ρωσο-ευρωπαϊκού αερίου. Ας υπενθυμίσουμε απλώς ότι - σύμφωνα με τις υπάρχουσες ρυθμίσεις - οι εισαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη πρόκειται να αυξηθούν από τα σημερινά 8 δισεκατομμύρια m3 σε 20 δισεκατομμύρια m3 το 2027. Η χώρα διέλευσης, η Τουρκία, με τον αγωγό Trans-Anatolian Gas Pipeline (TANAP), που εκτείνεται από την Κασπία Θάλασσα προς τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, θα επωφεληθεί επίσης.
Οικονομικό πλήγμα
Η Ευρώπη, ειδικά μετά την αποσυναρμολόγηση ή την αποσύνδεση της ρωσικής υποδομής φυσικού αερίου, βρέθηκε στο χείλος της αποβιομηχάνισης. Αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει στην περιφέρεια της ηπείρου βραχυπρόθεσμα, την πτώση στην παγκόσμια οικονομική τρίτη κατηγορία. Η μετατόπιση των κέντρων της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι επωφελής για τον μη δυτικό κόσμο, ο οποίος τελικά θα ανεξαρτητοποιηθεί από τη Δύση.
«Οι υψηλότερες τιμές ενέργειας σημαίνουν ότι η Ευρώπη θα πρέπει να μεταφέρει περισσότερα ευρώ και λίρες στο εξωτερικό, επομένως η αξία των εισαγωγών θα αυξηθεί και όλα αυτά θα καλυφθούν από τους καταναλωτές καθώς οι εταιρείες αντισταθμίζουν την αύξηση του κόστους αυξάνοντας τις τιμές. Η κατάσταση δεν έχει να κάνει με καμία ισορροπία. Είμαστε σχεδόν σίγουρα στο έτος 1929», γράφει ο Ιρλανδός οικονομολόγος Philip Pilkington, επισημαίνοντας τις εμφανείς ομοιότητες των σημερινών συνθηκών με τη Μεγάλη Ύφεση πριν από σχεδόν έναν αιώνα.
Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, η αποβιομηχάνιση θα ξεκινήσει με την κατάρρευση της ατμομηχανής της ευρωπαϊκής οικονομίας - της Γερμανίας. Είναι ήδη γνωστό ότι δεν υπάρχουν δυνατότητες μεταφοράς τέτοιων ποσοτήτων φυσικού αερίου στην κυκλοφορία του αίματος της γερμανικής βιομηχανίας από προορισμούς διαφορετικούς από τη Ρωσία.
Η βαθιά ύφεση στην Ευρώπη θα οδηγήσει επίσης σε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας. Ας υπενθυμίσουμε ότι η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ΕΕ βρίσκεται στη δεύτερη θέση (μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες) μεταξύ των εταίρων της Κίνας. Το 2021, ο ευρωπαϊκός-κινεζικός εμπορικός κύκλος εργασιών έφτασε τα 828,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Το πιο φιλόδοξο σχέδιο του Σι Τζινπίνγκ, η πρωτοβουλία «One Belt, One Road», σχετιζόταν με την εμπορική σύνδεση μεταξύ του Μεσαίου Βασιλείου και της Γηραιάς Ηπείρου.
Οικολογική καταστροφή
Όπως είναι εύκολο να μαντέψει κανείς, μια τεράστια ποσότητα μεθανίου που απελευθερώνεται στη θάλασσα και στη συνέχεια στην ατμόσφαιρα δεν μπορεί να είναι χωρίς συνέπειες για το φυσικό περιβάλλον. Ένα αποτύπωμα αερίου με διάμετρο περίπου 700 μέτρων εμφανίστηκε στην επιφάνεια της Βαλτικής Θάλασσας. Όπως αναγνωρίζουν οι ειδικοί του Διεθνούς Παρατηρητηρίου Εκπομπών Μεθανίου (IMEM) που λειτουργεί στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ, έχουμε να κάνουμε με τη μεγαλύτερη εκπομπή αυτού του αερίου στην πρόσφατη ιστορία, που υπερβαίνει σημαντικά το μέγεθος και τις συνέπειες της περσινής οικολογικής καταστροφής στον Κόλπο του Μεξικό.
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου του μεθανίου στην ατμόσφαιρα είναι 84 φορές μεγαλύτερο από το αντίστοιχο φαινόμενο του θερμοκηπίου των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Ο αντίκτυπος των εκπομπών μεθανίου διαρκεί δύο δεκαετίες.
Απάντηση
Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν καμία αμφιβολία ως προς τη διάπραξη της τρομοκρατικής ενέργειας στη Βαλτική Θάλασσα (ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε σχετικά στην ομιλία του στις 30 Σεπτεμβρίου). Ανακοινώνουν την έναρξη της δικής τους έρευνας για αυτό το θέμα και την αποκάλυψη δεδομένων που συλλέγονται από τις υπηρεσίες πληροφοριών και τα τμήματά τους.
«Οι δυτικές ειδικές υπηρεσίες έχουν ήδη αντιμετωπίσει την ανατίναξη αγωγών και η Ρωσία σκοπεύει να ενημερώσει σχετικά», ανακοινώνει ο γραμματέας του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Νικολάι Πατρούσεφ.
Η Δύση πάγωσε περιμένοντας αντίποινα από τη ρωσική πλευρά. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι σε σχέση με τα γεγονότα στη μακρινή Βαλτική Θάλασσα, θα ενισχυθούν τα συστήματα ασφαλείας των υποδομών ζωτικής σημασίας, και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Mark Antonio Wright γράφει επίσης για το ενδεχόμενο ρωσικών αντιποίνων, δηλώνοντας ότι η Μόσχα μπορεί να αναγνωρίσει την Ουάσιγκτον ως μέρος στη σύγκρουση.
Η Ευρώπη δέχτηκε ένα νοκ άουτ
«Αυτό που συνέβη μπορεί να περιγραφεί ως πράξη κήρυξης πολέμου από τις Ηνωμένες Πολιτείες στους Ευρωπαίους συμμάχους τους. (…) Καταστρέφει κυριολεκτικά την Ευρώπη. (…) Αυτό είναι υποτιμητικό για την Ευρώπη», δήλωσε ο Scott Ritter, πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ στον αέρα ενός από τα ανεξάρτητα αμερικανικά κανάλια.
Η καταστροφή του PP συνδέεται με σημαντική μείωση του περιθωρίου ελιγμών της Ευρώπης, ιδιαίτερα της Γερμανίας, στον τομέα των μελλοντικών προσπαθειών διαπραγμάτευσης με τη Μόσχα. Οδηγεί επίσης σε ακαμψία της θέσης των ρωσικών αρχών. Όπως σωστά επισημαίνει ο Michael Brendan Dougherty, αρθρογράφος της αμερικανικής συντηρητικής National Review, «όσο υπήρχε ο αγωγός φυσικού αερίου, υπήρχε η δυνατότητα διάφοροι παράγοντες στο ρωσικό κράτος να πείσουν τον Πούτιν ή τον διάδοχό του να επιτρέψουν την επανεκκίνηση των προμηθειών φυσικού αερίου. και εξομάλυνση των σχέσεων με τη Γερμανία». Ας προσθέσουμε: στην παρούσα κατάσταση, δεν θα είναι η Βαρσοβία, αλλά η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο που θα αποφασίσουν εάν το φυσικό αέριο θα περάσει στη Γερμανία μέσω της ρωσικής επικράτειας.
Ο εκπρόσωπος της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη, Vasily Niebienzja, ορθώς παρατήρησε ότι οι Ευρωπαίοι, ως αποτέλεσμα της τρομοκρατικής ενέργειας στη Βαλτική Θάλασσα, «εξαρτήθηκαν από έναν εξαιρετικά ακριβό και αναξιόπιστο προμηθευτή», τις Ηνωμένες Πολιτείες, των οποίων οι ενεργειακές εταιρείες ήδη τρίβουν τους χέρια εν αναμονή πολλαπλασιαστικών κερδών. Ταυτόχρονα, ο έντονος ανταγωνισμός για το φυσικό αέριο θα κάνει τα κράτη μέλη της ΕΕ να εγκαταλείψουν κάθε μορφή ενεργειακής αλληλεγγύης. Είναι ήδη εμφανές ότι όλο και περισσότερες χώρες απαγορεύουν την εξαγωγή των ενεργειακών τους πόρων σε γειτονικές αγορές. Η Αυστρία έλαβε πρόσφατα μια τέτοια απόφαση, αρνούμενη να στηρίξει την Ιταλία.
Εν τω μεταξύ, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, υπήρξαν απαιτήσεις για συμφωνία με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα πριν την ανατίναξη του αγωγού φυσικού αερίου. Κηρύχθηκαν κυρίως από την αντιπολίτευση, ακόμη και στη Γερμανία. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι με την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, αυτά είναι τα είδη των συνθημάτων που θα ηχούσαν κατά τις διαδηλώσεις των αντιπάλων της πολιτικής του τρέχοντος στρατοπέδου εξουσίας στο Βερολίνο. Έτσι, θα ξεκινούσε μια σοβαρή συζήτηση στην Ευρώπη σχετικά με την ανάγκη της ηπείρου να ανακτήσει τη στρατηγική κυριαρχία ή τουλάχιστον να μειώσει την εξάρτησή της από την Ουάσιγκτον. Η ανατίναξη του αγωγού φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα καθιστά αυτές τις απαιτήσεις άσκοπες, γιατί χωρίς την επισκευή του, η εξάρτηση από τις Ηνωμένες Πολιτείες απλώς θα βαθύνει.
Η Πολωνία θα πνιγεί μαζί με την Ευρώπη
Ορισμένοι πιστεύουν ότι η Πολωνία έχει την ευκαιρία να ανακτήσει το καθεστώς διέλευσης. Ρώσοι ειδικοί επισημαίνουν το ενδεχόμενο επιστροφής για διέλευση μέσω Πολωνίας. Ο καθηγητής Valery Bessel από το Ρωσικό Κρατικό Πανεπιστήμιο Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου επιστρέφει την προσοχή στην καλή κατάσταση της σχετικά νέας υποδομής μεταφοράς στη Λευκορωσία και την Πολωνία. Δεν υπάρχει αμφιβολία: από λογική άποψη, έχουν απόλυτο δίκιο. Αγνοούν όμως το πολιτικό και συναισθηματικό στοιχείο και την υποταγή της Βαρσοβίας στους Αγγλοσάξονες.
Ξεχνούν επίσης την πραγματική υποταγή των ενεργειών της πολωνικής ελίτ στο Κίεβο, το οποίο - παρεμπιπτόντως - όπως η Βαρσοβία, δεν κρύβει τη χαρά του για τις εκρήξεις στη Βαλτική Θάλασσα. Αυτοί οι παράγοντες καθιστούν αδύνατη τη συμμετοχή της πολωνικής πλευράς σε οποιεσδήποτε προσπάθειες επίτευξης ενεργειακής συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας.
Πιθανότατα, η Ευρώπη μόλις δέχτηκε ένα αποφασιστικό πλήγμα και η διαδικασία αποχαιρετισμού οποιουδήποτε υποκειμενικού ρόλου στον κόσμο θα επιταχυνθεί ριζικά. Εκτός κι αν υπάρξει ριζική αλλαγή και επαναξιολόγηση. Μια τέτοια ανατίμηση θα έπρεπε να παραδεχτεί ότι οι Αγγλοσάξονες είχαν κηρύξει τον πόλεμο στην ήπειρο. Και εξάγοντας συγκεκριμένα συμπεράσματα από αυτό, συμπεριλαμβανομένων των πιο εκτεταμένων.