Παγκοσμιοποίηση

Το Βερολίνο θέλει ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο αεράμυνας με το Arrow 3 ως πρώτο βήμα

"Το Βερολίνο θέλει ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο αεράμυνας, με το Arrow 3  ως πρώτο βήμα", είναι ο τίτλος άρθρου έγκριτου Διεθνούς ΜΜΕ εξειδικευμένου σε στρατιωτικά θέματα, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Το σχέδιο εντάσσεται σε ένα ευρύτερο όραμα, που διατυπώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες από τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, για ένα ενιαίο μέτωπο αεράμυνας σε όλη την Ευρώπη.

Ο πρώην Διοικητής της γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας επιβεβαίωσε ότι η Γερμανία σκοπεύει να αγοράσει το σύστημα αεράμυνας Arrow -3 από το Ισραήλ, ως κεντρικό μέρος αυτού που ο Γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz περιέγραψε ως  πανευρωπαϊκό δίκτυο αεράμυνας.

Σε μια τηλεφωνική συνέντευξη στις 12 Σεπτεμβρίου στο Breaking Defense, ο απόστρατος Yποστράτηγος Karl Müllner είπε ότι η επιλογή είχε οριστεί και επιβεβαιωθεί σε μια διάσκεψη άμυνας στο Koblenz της Γερμανίας, πριν από δύο εβδομάδες.

Συζητήσεις για την αγορά του συστήματος Arrow-3 έχουν αναφερθεί τόσο από γερμανικά όσο και από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης από τις αρχές Απριλίου. Ωστόσο, ο Müllner είπε ότι η απόφαση είναι ήδη λίγο-πολύ «κλεισμένη», επιβεβαιώνοντας μια αναφορά από το Reuters στις 12 Σεπτεμβρίου.

Το πιο σημαντικό ζήτημα στον τομέα της αεράμυνας δεν είναι «η αεράμυνα μικρής εμβέλειας, η αεράμυνα του στρατού ή ακόμη και ο εκσυγχρονισμός του πυραυλικού συστήματος Patriot. Είναι η  αντιπυραυλική άμυνα», είπε ο Μύλνερ.

Σε μια ομιλία του στις 29 Αυγούστου στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα, ο Scholz παρουσίασε ένα όραμα της Γερμανίας στην καρδιά ενός πανευρωπαϊκού δικτύου αεράμυνας, δηλώνοντας «έχουμε πολλά να κάνουμε στην Ευρώπη όσον αφορά την άμυνα εναντίον αεροπορικές και διαστημικές απειλές»,κάτι που είπε ο Müllner πιθανότατα οφείλεται στην απειλή από τους ρωσικούς πυραύλους Iskander που εδρεύουν στο Καλίνινγκραντ, μόλις 328 μίλια από το Βερολίνο.

Η Γερμανία "θα επενδύσει πολύ σημαντικά στην αεράμυνα μας τα επόμενα χρόνια. Όλες αυτές οι δυνατότητες θα μπορούν να αναπτυχθούν στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ", συνέχισε ο Scholz στην Πράγα λέγοντας:

"Ταυτόχρονα, η Γερμανία θα σχεδιάσει από την αρχή αυτή τη μελλοντική αεράμυνα με τέτοιο τρόπο ώστε οι ευρωπαίοι γείτονές μας να μπορούν να εμπλακούν εάν το επιθυμούν, όπως οι Πολωνοί, οι Βαλτικές χώρες, οι Ολλανδοί, οι Τσέχοι, οι Σλοβάκοι ή οι Σκανδιναβοί εταίροι μας.

Ωστόσο, ορισμένες από αυτές τις χώρες έχουν κάνει τις δικές τους ρυθμίσεις αεράμυνας εδώ και χρόνια και αρκετές έχουν εντείνει τα σχέδια προμηθειών το καλοκαίρι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία:

Η Πολωνία θα αποκτήσει ένα σύστημα αεράμυνας μικρής εμβέλειας που θα χρησιμοποιεί τον Common Anti-air Modular Missile (CAMM) της MBDA με βεληνεκές άνω των 25 χιλιομέτρων.

Αρχικά προγραμματισμένη για  το 2027, η πρώτη από τις δύο μονάδες πυρός του συστήματος, γνωστή ως Narew, θα παραδοθεί αργότερα αυτόν τον μήνα, με τη δεύτερη στο τέλος του έτους.

Τα κράτη της Βαλτικής, Λετονία και Εσθονία, υπέγραψαν επιστολή προθέσεων (LoI) στις 30 Ιουνίου για την από κοινού προμήθεια ενός συστήματος αεράμυνας, και στις 7 Σεπτεμβρίου η Εσθονία και η Πολωνία υπέγραψαν συμφωνία για την από κοινού προμήθεια του MANPADS PIORUN που αναπτύχθηκε από την Πολωνία 

Η Φινλανδία βρίσκεται πρό της επιλογής δύο ισραηλινών συστημάτων, το David's Sling του Rafael και το Barak MX του IAI. Η τελική απόφαση θα ληφθεί το 2023.

Η Ολλανδία θέλει να αγοράσει 96 πυραύλους GEM-T για το σύστημα αεράμυνας Patriot, που τελεί σε υπηρεσία  στον ολλανδικό στρατό από το 1987.

Στα τέλη Ιουλίου ανακοινώθηκε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε εγκρίνει την προτεινόμενη πώληση αξίας περίπου 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Όσο για την Τσεχική Δημοκρατία, συμβάλλει στην παροχή αεράμυνας για τη γειτονική Σλοβακία.

Το αεροσκάφος JAS-39 Gripen άρχισε να εκτελεί αποστολές εναέριας αστυνόμευσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα και θα συνεχίσει να εκτελεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2023, όταν τα νέα μαχητικά F-16 της Σλοβακίας θα πρέπει να λειτουργήσουν για να αντικαταστήσουν τα ρωσικά MiG-29 που παροπλίζονται 

Ωστόσο, ο Müllner είπε ότι η καγκελάριος «δεν έχει κατά νου ένα πολιτικό σχέδιο γιατί θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, επομένως αυτό το πρόγραμμα θα αποφασιστεί σε εθνικό επίπεδο. Αλλά ταυτόχρονα καλούνται και άλλοι να συμμετάσχουν».

Εξήγησε ότι η συμμετοχή από τους εν λόγω γείτονες «θα μπορούσε να κυμαίνεται από διαδικασίες λήψης αποφάσεων στο ΝΑΤΟ έως οικονομική συμμετοχή ή ακόμη και την αγορά των δικών τους πυραύλων. Όλα εξαρτώνται από το τι σκέφτονται τόσο πολιτικά όσο και στρατιωτικά».

Ο Doug Barrie, ανώτερος συνεργάτης για τη στρατιωτική αεροδιαστημική στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών του Λονδίνου, είπε στο Breaking Defense ότι υπήρχε «έλλειψη σαφήνειας» στις ανακοινώσεις, σημειώνοντας ότι αν το Arrow ήταν μια βραχυπρόθεσμη, αν και πολύ ακριβή λύση περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια

 Ο Müllner εξήγησε ότι το χάσμα ικανότητας στην αεράμυνα της Γερμανίας είχε τις ρίζες του στο ότι «πριν από 10-12 χρόνια κανείς δεν σκεφτόταν πραγματικά έναν πόλεμο με έναν εχθρό.

Οι σχεδιαστές στο Υπουργείο Άμυνας επικεντρώθηκαν σε συγκρούσεις τύπου Αφγανιστάν και ποτέ δεν σκέφτηκαν τον πόλεμο εναντίον ενός εχθρού με καλή  αεροπορική ικανότητα. Αλλά τώρα είναι μια εντελώς νέα κατάσταση και έχει γίνει μια προφανής αξία να υπερασπιστούμε τον δικό μας εναέριο χώρο, οπότε η Γερμανία πρέπει να κάνει κάτι».

Στα μέσα Ιουλίου, πριν από την ομιλία του Scholz, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς της ΕΕ Thierry Breton ανακοίνωσε ένα νέο ταμείο 500 εκατομμυρίων ευρώ για την ενθάρρυνση της ευρωπαϊκής συνεργασίας σε αμυντικά θέματα, ιδίως για την απόκτηση φορητής αεράμυνας (MANPAD), αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων και πυροβολικού όπως  Caesar ή Krab, για να συμπληρώσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας, το οποίο στοχεύει σε αυτά τα  έργα

Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερες χώρες εμπλέκονται τόσο περισσότερα χρήματα θα μπορούσε να λάβει η Γερμανίοα από αυτό το ταμείο,  που συνιστά επίσημα την «Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας μέσω του κοινού νόμου περί προμηθειών» (EDIRPA).

Αλλά ο Müllner είπε ότι δεν πίστευε ότι υπήρχε σύνδεση μεταξύ της ανακοίνωσης του Scholz και της EDIRPA.

Αυτό το νέο μέσο των 500 εκατομμυρίων ευρώ έχει τρεις στόχους:

Πρώτον, για να βοηθήσουμε στην επαναδημιουργία αποθεμάτων όπλων των κρατών μελών της ΕΕ, τα οποία επί του παρόντος φθάνουν σε επικίνδυνα χαμηλούς αριθμούς, επειδή τόσα πολλά έχουν σταλεί στην Ουκρανία

Παρά τα σχεδόν 200 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν δεσμευτεί να δαπανήσουν για την άμυνα τα κράτη μέλη, η ανησυχία είναι ότι οι επενδύσεις θα γίνουν σε καθαρά εθνικές γραμμές, που θα οδηγήσουν σε κατακερματισμό των προσπαθειών, έλλειψη διαλειτουργικότητας και αντιμετώπιση του στόχου του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας, που είναι να βοηθήσει στη δημιουργία μιάς  ολοκληρωμένης Βάσης ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας.

Επομένως, αυτό το ταμείο είναι ένα καρότο για να ενθαρρύνει τα κράτη μέλη να συνεργαστούν.

Να υποστηρίξει την ευρωπαϊκή βιομηχανία να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα και στην επιστροφή των συγκρούσεων υψηλής έντασης στην ήπειρο

Το ταμείο των 500 εκατ. ευρώ θα είναι διαθέσιμο για δύο χρόνια (2023-2024) και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να παρακινήσει τα κράτη μέλη να συνεργαστούν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα αγοράζει η ίδια όπλα.

Το ταμείο θα υποστηρίξει έργα από κοινού εξαγοράς από τουλάχιστον τρεις χώρες.

Και όσο περισσότερα κράτη μέλη συμμετέχουν τόσο περισσότερη οικονομική βοήθεια θα λάβουν. Η επιλεξιμότητα θα είναι ίδια με εκείνες του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας.

Συζητήσεις για την έγκριση αυτής της πρωτοβουλίας αναμένεται να διεξαχθούν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τις κυβερνήσεις των κρατών, αυτό το φθινόπωρο. "

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Είναι δεδομένο ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία αφύπνισε τις κυβερνήσεις της ΕΕ αλλά και την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση για ανάληψη πρωτοβουλιών στο τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, πρό της απειλής που λέγεται Ρωσία

Έτσι έχουμε το αφήγημα του Γερμανού Καγκελαρίου για εννιαία Ευρωπαϊκή αεράμυνα, βασισμένη αρχικά στο Ισραηλινό σύστημα Arrow-3  για τη χώρα του και στην διαλειτουργικότητα συμβατών δυτικών αντιαεροπορικών συστημάτων, εννιαία διασυνδεμένων 

Πως επηρεάζονται Ευρωστατός και Ελληνοτουρκικά;

Ευρωστρατός

Στις αρχές Σεπτεμβρίου με άρθρο μας επισημαίναμε τους λόγους για τους οποίους η ΕΕ ρίχνει τόσο χρήμα για την Άμυνα  της εν μέσω οικονομικής κρίσης, στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στήριξης της Ειρήνης (EPF), οικονομικό πυλώνα του Ευρωστρατού

Τόσο για τη διεξαγωγή όσο και για τον σχεδιασμό στρατιωτικών επιχειρήσεων που χρηματοδοτούνται από το EPF, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα μόνιμο αρχηγείο σε επιχειρησιακό επίπεδο, αφιερωμένο στις στρατιωτικές αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εξωτερικό, με αριθμό και επαρκή ποιότητα προσωπικού για να έχει τις δυνατότητες και να εκτελεί όλα τα τα καθήκοντα  αποκλειστικά, συνεχώς και μόνιμα, για κάθε στρατιωτική αποστολή σε αέρα, θάλασσα, ξηρά και διακλαδικά, της ΕΕ και ότι είναι καλά ενσωματωμένη στην αλυσίδα οικονομικών αποφάσεων του EPF

Από την άλλη ωστόσο μέχρι το έτος 2025, η Στρατηγική Πυξίδα της ΕΕ δεν υπολογίζει ότι η τρέχουσα στρατιωτική δομή της ΕΕ θα φτάσει σε αυτές τις δυνατότητες, γεγονός που ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για το Eurocorps, που τίθεται στο στόχαστρο αυτής της Πυξίδας, ώστε να εδραιωθεί οριστικά ως η αιχμή του δόρατος του στρατιωτικού εργαλείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ελληνοτουρκικά

Η συμμετοχή της χώρας μας στη δημιουργία ενοποιημένης Ευρωπαϊκής Αεράμυνας είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη, αφού αντιλαμβανόμαστε ότι ο ΕΕΧ μας θα προστατεύεται όχι μόνο από τα Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη αλλά και από την ενοποιημένη Ευρωπαϊκή αεράμυνα

Η  Τουρκία  θα είναι έξω από αυτόν τον μηχανισμό, όπως είναι και έξω από την PESCO που αποτελεί τη βάση της δημιουργίας ενοποιημένης αμυντικής βιομηχανίας 

Κλείνω επισημαίνοντας ότι η χώρα μας την επόμενη διετία 2023-2024 μαζί με τουλάχιστον άλλες δύο χώρες της ΕΕ, θα πρέπει να κινηθεί στην από κοινού συνεργασία για συμπαραγωγή οπλικού συστήματος, απορροφώντας μέρος των 500 εκατομυρίων ευρώ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Άμυνας

Τέλος τα παραπάνω θα θωρακίσουν ακόμη περισσότερο την Ελλάδα, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, βάζοντας ταφόπλακα στους λεονταρισμούς της Άγκυρας στο Αιγαίο.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

apache
Οπλικά συστήματα 0

Την έπιασε τρέμουλο την Άγκυρα! Μέσα στο 2025 θα παραλάβουμε το πρώτο τάγμα 19 αναβαθμισμένων ελικοπτέρων Apache AH-64E για Αιγαίο και Έβρο-Μετά ακολουθεί το επόμενο

Το τάγμα θα αποτελείται από 19 επιθετικά ελικόπτερα Apache και μετά την άφιξή του θα ακολουθήσει κάτι ακόμη καλύτερο...