Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Αλισβερίσι α λα τούρκα στο ΝΑΤΟ: Πως η Τουρκία θα εργαλειοποιήσει την ένταξη Φινλανδίας Σουηδίας για να πάρει f-16

"Ώρα απόφασης για Φινλανδία και Σουηδία! Ανακοινώθηκε η ημερομηνία συνάντησης κορυφής", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Η πρώτη συνάντηση συνομιλιών κοινής κατανόησης με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, η οποία έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, θα πραγματοποιηθεί στη Φινλανδία στις 26 Αυγούστου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο δήλωσε στη σουηδική κρατική τηλεόραση SVT ότι η πρώτη συνάντηση των κοινών συνομιλιών συμφιλίωσης της Σουηδίας και της Φινλανδίας με την Τουρκία θα πραγματοποιηθεί στη Φινλανδία.

Ο σύμβουλος του υπουργού Haavisto, Tomi Nyström, δήλωσε ότι οι χώρες επιθυμούν να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση το συντομότερο δυνατό και είπε, "Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στη Φινλανδία τον Αύγουστο". 

Τριμερές μνημόνιο υπογράφηκε μεταξύ της Σουηδίας και της Φινλανδίας, που έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, και της Τουρκίας, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, την πρωτεύουσα της Ισπανίας, στις 28 Ιουνίου, για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της Τουρκίας.

Οι δηλώσεις της Προεδρίας της Δημοκρατίας

Σύμφωνα με τη γραπτή δήλωση του Εκπροσώπου της Προεδρίας, η πρώτη συνεδρίαση του Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού, που ιδρύθηκε στο πλαίσιο του Τριμερούς Μνημονίου που υπέγραψαν Τουρκία, Φινλανδία και Σουηδία στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, θα πραγματοποιηθεί στη Φινλανδία στις 26 Αυγούστου.

Η τουρκική αντιπροσωπεία του Μόνιμου Κοινού Μηχανισμού θα προεδρεύεται από τον Προεδρικό Εκπρόσωπο İbrahim Kalın και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Sedat Önal.

Προβλέπεται ότι στην αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι των υπουργείων Δικαιοσύνης, Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εθνικής Άμυνας και του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών.

Στο Τριπλό Μνημόνιο που υπογράφηκε παρουσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 28 Ιουνίου 2022, η Φινλανδία και η Σουηδία, ως μελλοντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, θα δείξουν πλήρη αλληλεγγύη και συνεργασία με την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της.

Δεσμεύτηκαν να υποστηρίξουν πλήρως την Τουρκία ενάντια σε όλες τις απειλές και να μην υποστηρίξουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις PYD/YPG και FETO.

Στο μνημόνιο, οι τρεις χώρες δήλωσαν ότι θα δημιουργήσουν έναν δομημένο κοινό διακυβερνητικό μηχανισμό διαλόγου και συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των υπηρεσιών πληροφοριών, για την ανάπτυξη συνεργασίας με βάση τη συναίνεση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και άλλων κοινών προκλήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τρεις χώρες αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν Μόνιμο Κοινό Μηχανισμό με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, υπηρεσίες πληροφοριών και θεσμούς ασφαλείας για την παρακολούθηση και την εφαρμογή των βημάτων που καταγράφονται στο μνημόνιο.

Επιπλέον, στο Τριπλό Μνημόνιο, η Φινλανδία και η Σουηδία επιβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει εθνικό εμπάργκο όπλων κατά της Τουρκίας και ανακοίνωσαν ότι θα ενεργήσουν με αλληλεγγύη και συνεργασία με την Τουρκία σε αυτό το θέμα.

Η Συμφωνία 10 σημείων  μεταξύ Τουρκίας-Φινλανδίας -Σουηδίας

Σε προγενέστερο άρθρο μας είχαμε αναλύσει τα 10 σημεία που περιελάμβανε η τριμερής συμφωνία και συγκεκριμένα:

Άρθρα 1-2-3

1. Οι εκπρόσωποι της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που συγκεντρώθηκαν σήμερα υπό τη διευκόλυνση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, συμφώνησαν στα ακόλουθα θέματα.

2. Το ΝΑΤΟ είναι μια Συμμαχία που βασίζεται σε κοινές αξίες, με τις αρχές της κοινής άμυνας και το αδιαίρετο της ασφάλειας. Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία εκφράζουν τη δέσμευσή τους στις αρχές και τις αξίες που ορίζονται στη Συνθήκη της Ουάσιγκτον.

3. Ένα από τα πιο θεμελιώδη στοιχεία της συμμαχίας είναι η πλήρης αλληλεγγύη και συνεργασία για την καταπολέμηση κάθε μορφής και εκδήλωσης τρομοκρατίας, η οποία αποτελεί άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια των κρατών μελών καθώς και για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.

 

Επισήμανση 

Εδώ "στεκόμαστε",  στην αναφορά περί κοινής άμυνας-αδιαίρετου ασφάλειας, που επί της ουσίας κάποιος θα έλεγε ότι αυτό είναι αυτονόητο από τα κράτη μέλη της Συμμαχίας. Ωστόσο το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρχαν σκέψεις στους κόλπους της Συμμαχίας, εάν και εφόσον η Τουρκία επέμενε στη σκληρή στάση της για veto στην ένταξη των 2 Σκανδιναβικών χωρών, να βίωνε ένα είδος εσωτερικού αποκλεισμού από δεσμεύσεις μερικών κρατών μελών του ΝΑΤΟ περί του αδιαίρετου της ασφάλειας

Η υπόμνηση εδώ λοιπόν αίρει αυτές τις πιθανότητες λειτουργώντας υπέρ των Τούρκων

Επιπλέον εδώ γίνεται γενικά λόγος για πλήρη αλληλεγγύη και συνεργασία για την καταπολέμηση κάθε μορφής και εκδήλωσης τρομοκρατίας, η οποία συγκκριμενοποιείται και εξειδικεύεται περαιτέρω στα επόμενα άρθρα 

Άρθρα 4-5-6

4. Ως μελλοντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία και η Σουηδία παρέχουν πλήρη υποστήριξη στην Τουρκία έναντι όλων των απειλών για την εθνική της ασφάλεια. Σε αυτό το πλαίσιο, η Φινλανδία και η Σουηδία δεν θα υποστηρίξουν το PYD/YPG και την οργάνωση που ορίζεται ως FETO στην Τουρκία. Η Τουρκία παρέχει επίσης πλήρη υποστήριξη στη Φινλανδία και τη Σουηδία έναντι όλων των απειλών για την εθνική τους ασφάλεια. Η Φινλανδία και η Σουηδία απορρίπτουν σθεναρά και καταδικάζουν την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της. Η Φινλανδία και η Σουηδία καταδικάζουν ξεκάθαρα και απερίφραστα τις επιθέσεις που πραγματοποιούνται από όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις κατά της Τουρκίας και εκφράζουν τα βαθύτατα αισθήματα αλληλεγγύης τους προς την Τουρκία και τις οικογένειες των θυμάτων.

5. Η Φινλανδία και η Σουηδία επιβεβαιώνουν ότι το PKK είναι μια απαγορευμένη τρομοκρατική οργάνωση. Η Φινλανδία και η Σουηδία αναλαμβάνουν να αποτρέψουν τις δραστηριότητες του PKK και όλων των άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων, τις επεκτάσεις τους και τις δραστηριότητες προσώπων που εμπλέκονται ή συνδέονται με συνδεδεμένες οργανώσεις και οργανώσεις του μετώπου. Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία αποφάσισαν να αυξήσουν τη συνεργασία τους προκειμένου να αποτρέψουν τις δραστηριότητες αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων. Η Φινλανδία και η Σουηδία απορρίπτουν τις φιλοδοξίες αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων.

6. Επιπλέον, η Φινλανδία πρόσθεσε νέες δραστηριότητες στο πεδίο των αξιόποινων τρομοκρατικών αδικημάτων με μια σειρά τροποποιήσεων στον Ποινικό Κώδικα, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022. Με αυτές τις τελευταίες τροποποιήσεις, που τέθηκαν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022, διευρύνθηκε το εύρος του εγκλήματος της συμμετοχής σε δραστηριότητες τρομοκρατικών ομάδων. Ταυτόχρονα, οι πράξεις υποκίνησης τρομοκρατίας στη δημόσια σφαίρα τιμωρούνταν ως ξεχωριστό αδίκημα. Η Σουηδία επιβεβαιώνει ότι ένας νέος και πιο αποτελεσματικός νόμος για τα τρομοκρατικά αδικήματα θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου και ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει περαιτέρω την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της.

Επισημάνσεις

Από τα άρθρα 4-5-6 διαφαίνεται ότι η Φινλανδία και Σουηδία καταδικάζουν την τρομοκρατία, δεσμεύονται για μη υποστήριξη σε PYD/YPG και την οργάνωση που ορίζεται ως FETO από την Τουρκία και δεσμεύονται για την αποτροπή δραστηριοτήτων των παραπάνω οργανώσεων. 

Επιπλέον θα συνεργαστούν κατά αυτών των οργανώσεων με την Τουρκία, δημιουργώντας και εφαρμόζοντας διατάξεις του Ποινικού τους κώδικα για το θέμα της τρομοκρατίας, ενώ πλέον θα χαρακτηρίζονται ως ξεχωριστά ποινικά αδικήματα  οι πράξεις υποκίνησης τρομοκρατίας στη δημόσια σφαίρα, κοινώς θα διώκονται ποινικά όσοι θα  οργανώσουν ή θα μετέχουν σε διαδηλώσεις σε Σουηδία και Φινλανδία υπέρ του PKK-YPG-FETO. 

Άρθρο 7

7. Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει πλέον εθνικό εμπάργκο όπλων μεταξύ τους. Η Σουηδία τροποποιεί την εθνική της νομοθεσία για τις εξαγωγές όπλων στους Συμμάχους του ΝΑΤΟ. Στο μέλλον, οι εξαγωγές αμυντικής βιομηχανίας από τη Φινλανδία και τη Σουηδία θα πραγματοποιούνται σύμφωνα με την αλληλεγγύη των Συμμάχων και στο πνεύμα και το γράμμα του άρθρου 3 της Συνθήκης της Ουάσιγκτον.

Επισήμανση

Σοβαρή απόφαση υπέρ της Τουρκίας , της οποίας η πολεμική βιομηχανία βρίσκεται σε τέλμα λόγω του ιδιότυπου εμπάργκο όπλων από τη Δύση . Οι Τούρκοι προσβλέπουν ότι την πορεία Φινλανδίας-Σουηδίας για άρση του εμπάργκο να ακολουθήσουν και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, στα πλαίσια  ανταγωνισμού. 

Άρθρα 8-9-10

8. Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία αναλαμβάνουν να λάβουν τα ακόλουθα συγκεκριμένα βήματα μετά τις σημερινές συνομιλίες:

- Δημιουργία δομημένου διακυβερνητικού διαλόγου και μηχανισμού συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών επιβολής του νόμου και των υπηρεσιών πληροφοριών, για την ενίσχυση της συνεργασίας με βάση τη συναίνεση στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, οργανωμένο έγκλημα και άλλες κοινές προκλήσεις.

- Η Φινλανδία και η Σουηδία θα διεξάγουν τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με αποφασιστικότητα, σύμφωνα με τις διατάξεις των σχετικών εγγράφων και πολιτικών του ΝΑΤΟ, και θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσουν ανάλογα την τοπική τους νομοθεσία.

- Η Φινλανδία και η Σουηδία, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Έκδοσης, θα λάβουν υπόψη τις πληροφορίες, τα αποδεικτικά στοιχεία και τις πληροφορίες που παρέχονται από την Τουρκία, για να διεκπεραιώσουν τα αιτήματα απέλασης ή έκδοσης της Τουρκίας σχετικά με υπόπτους τρομοκρατίας άμεσα και σε όλες τις διαστάσεις της, και να αναπτύξουν την έκδοση και την ασφάλεια συνεργασία με την Τουρκία.θα προβεί στις απαραίτητες διμερείς συμβατικές ρυθμίσεις.

- Η Φινλανδία και η Σουηδία θα ξεκινήσουν έρευνα για τις δραστηριότητες συγκέντρωσης κεφαλαίων και στρατολόγησης της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK και όλων των συνδεδεμένων με αυτήν οργανώσεων και των μπροστινών οργανώσεων, εντός του πλαισίου που αναφέρεται στην παράγραφο 5, και θα τις απαγορεύσουν.

- Η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία θα αναλάβουν την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και θα αποτρέψουν την κατάχρηση των νόμων τους για σκοπούς προπαγάνδας τρομοκρατικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένων δραστηριοτήτων υποκίνησης βίας κατά της Τουρκίας.

- Η Φινλανδία και η Σουηδία θα διασφαλίσουν ότι η νομοθεσία τους για τις εξαγωγές όπλων επιτρέπει νέες δεσμεύσεις προς τους Συμμάχους και είναι συμβατή με την ιδιότητα μέλους τους στο ΝΑΤΟ.

- Η Φινλανδία και η Σουηδία θα υποστηρίξουν την ευρύτερη δυνατή ένταξη της Τουρκίας και άλλων συμμάχων εκτός ΕΕ στις τρέχουσες και μελλοντικές πρωτοβουλίες της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της Τουρκίας στο σχέδιο PESCO για τη στρατιωτική κινητικότητα.

9. Για την υλοποίηση αυτών των βημάτων, η Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία θα δημιουργήσουν Μόνιμο Κοινό Μηχανισμό με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων από τα Υπουργεία Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Υπηρεσιών Πληροφοριών και Υπηρεσιών Ασφαλείας. Ο Μόνιμος Κοινός Μηχανισμός θα είναι ανοιχτός στη συμμετοχή και άλλων χωρών.

10. Η Τουρκία επιβεβαιώνει τη μακροχρόνια υποστήριξή της στην πολιτική Ανοιχτών Θυρών του ΝΑΤΟ και εκφράζει την υποστήριξή της στην πρόσκληση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης.

Επισημάνσεις

Ξεκινάει το "κυνήγι κεφαλών" σε Σουηδία-Φινλανδία στελεχών του PKK-YPG-FETO και όσων υποπτέυεται η Τουρκία ότι ανήκουν σε αυτές τις οργανώσεις, με άμεση εμπλοκή της τουρκικής δικαιοσύνης και των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών ΜΙΤ. 

Το άκρως επικίνδυνο, αλλά και ουσιαστικό που εκμαιεύει η Τουρκία , το οποίο έχει άμεση σχέση με την Ευρωπαϊκή ασφάλεια αλλά και την Εθνική μας ασφάλεια ως Ελλάδα, είναι ότι Φινλανδία και Σουηδία θα υποστηρίξουν την ευρύτερη δυνατή ένταξη της Τουρκίας στις  μελλοντικές πρωτοβουλίες της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της Τουρκίας στην PESCO. 

Με αυτήν τη διάταξη η Τουρκία επιχειρεί χρησιμοποιώντας τις 2 Σκανδιναβικές χώρες ως πολιορκητικό κριό, να εισβάλλει στα άδυτα της Ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, συμμετέχοντας στρατιωτικά  προγράμματα της PESCO. 

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Ουσιαστικά η Τουρκία μέσω της ένταξης της Φινλανδίας-Σουηδίας  στο ΝΑΤΟ, επιχειρεί να αποκτήσει πρόσβαση στις  μελλοντικές πρωτοβουλίες της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και στα  κοινά εξοπλιστικά προγράμματα της ΕΕ μέσω PESCO. 

Πέραν αυτών εκτίμησή μας είναι, ότι η Τουρκία θα "σύρει" χρονικά τις διαπραγματεύσεις προσπαθώντας να αποσπάσει εκβιαστικά οφέλη από τη Δύση και κυρίως από τις ΗΠΑ, ασκώντας πίεση  έτσι για την πώληση των F-16 από αυτές.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ