Παγκοσμιοποίηση

Μας δουλεύουν; Η τουρκική πολεμική αεροπορία επέβλεψε τις επιχειρήσεις σουηδικών και φινλανδικών αεροσκαφών σε άσκηση του ΝΑΤΟ

Η Τουρκία είναι γνωστό ότι ακολουθεί διπρόσωπη πολιτική σε όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, γεγονός το οποίο κατέστη σαφές στη Δύση και το ΝΑΤΟ, με την επαμφοτερίζουσα στάση του Ερντογάν στον πόλεμο στην Ουκρανία, παίζοντας το ρόλο του διαπραγματευτή μεταξύ ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ από τη μία και ΡΩΣΙΑΣ από την άλλη, προσδοκώντας ως επιτήδειος ουδέτερος να αποκομίσει όσο το δυνατόν περισσότερα οφέλη και από τις δύο πλευρές.

Κάτι ανάλογο κάνει αυτή τη φορά αναφορικά με την Φινλανδία και την Σουηδία, αφού από τη μια δηλώνει ότι θα μπλοκάρει την είσοδο τους στο ΝΑΤΟ ασκώντας veto, ενώ από την άλλη μετέχει μαζί τους σε ασκήσεις της Συμμαχίας, αναλαμβάνοντας μάλιστα ηγετικό ρόλο σε αυτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προς επίρρωση των παραπάνω, υπάρχει ανάλογο  άρθρο  έγκριτου ΜΜΕ με τίτλο "Η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία επέβλεπε τις επιχειρήσεις σουηδικών, φινλανδικών αεροσκαφών σε άσκηση του ΝΑΤΟ",  του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:

"Η Φινλανδία και η Σουηδία, για τις οποίες η Τουρκία έχει θέσει όρους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, συνεχίζουν να συμμετέχουν στις κοινές ασκήσεις του ΝΑΤΟ ως χώρες εταίροι. Η δεύτερη άσκηση Ramstein Alloy του έτους, που διοργανώnetai από το ΝΑΤΟ τρεις φορές κάθε χρόνο από το 2008, πραγματοποιήθηκε αυτόν τον μήνα στον εναέριο χώρο της Εσθονίας, με ένα αεροσκάφος E-7T της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AEW&C), που ενεργούσε ως αερομεταφερόμενη διοίκηση και θέση ελέγχου κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε στο Twitter ότι «το αερομεταφερόμενο αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου μας, το οποίο συμμετείχε στην «Άσκηση Ramstein Alloy» που πραγματοποιήθηκε στον εναέριο χώρο της Βαλτικής μεταξύ 6 και 10 Ιουνίου 2022 με τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ και των χωρών της Βαλτικής, εκτέλεσε την εντολή και καθήκον ελέγχου κατά τη διάρκεια της άσκησης», χωρίς να αναφέρονται τα ονόματα των χωρών που συμμετέχουν στην άσκηση.

Προηγουμένως είχε ανακοινωθεί ότι η τουρκική Πολεμική Αεροπορία είχε μεταφέρει αεροσκάφη στη βάση του ΝΑΤΟ στο Geilenkirchen της Γερμανίας για καθήκοντα  εναέριας περιπολίας  της Βαλτικής.

 

Εν τω μεταξύ, η άσκηση NATO BALTOPS 22, στην οποία συμμετείχαν επίσης η Σουηδία και η Φινλανδία, ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου. Σαράντα πέντε πλοία και 76 πολεμικά αεροσκάφη από 16 χώρες, 14 από τα οποία είναι μέλη του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, συμμετέχουν στην άσκηση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουνίου.

Η Φινλανδία έστειλε επίσης 200 στρατιώτες στην άσκηση που φιλοξενεί η Σουηδία, η οποία γιορτάζει την 500η επέτειο του ναυτικού της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τουρκικών ΜΜΕ, το ΝΑΤΟ δείχνει την αποφασιστικότητά του για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι στέλνεται ένα τολμηρό μήνυμα ότι η αντίθεση της Τουρκίας σε αυτές τις δύο χώρες δεν θα αλλάξει τα σχέδια του ΝΑΤΟ.

Ο Σουηδός υπουργός Άμυνας Peter Hultqvist, τον οποίο ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να ζήτησε από τη Σουηδή πρωθυπουργό Magdalena Andersson να απολύσει, επισκέφτηκε το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Kearsarge μαζί με τον Στρατηγό Mark Milley, τον πρόεδρο του Μικτού Επιτελείου των ΗΠΑ.

Σημειώνοντας ότι η Σουηδία και η Φινλανδία θα συμμετάσχουν στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ στο μέλλον, ο Hultqvist είπε:

«Μπορούμε να ονομάσουμε αυτό που συνέβη πρόσφατα νέος ψυχρός πόλεμος ή νέο σιδηρούν παραπέτασμα. Μπορούμε επίσης να το θεωρήσουμε αυτό ως τη σύγκρουση μεταξύ αυταρχικών κρατών και δημοκρατικής Ευρώπης. Οι χώρες του ΝΑΤΟ που συγκεντρώθηκαν στη Στοκχόλμη σηματοδοτούν τη σημασία της ασφάλειας της περιοχής μας».

Ο Στρατηγός Milley δήλωσε ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι στρατιωτικής και στρατηγικής σημασίας, προσθέτοντας ότι αν και οι Σουηδικές Χερσαίες Δυνάμεις δεν βρίσκονται στο επιθυμητό επίπεδο σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, διαθέτει αεροπορία υψηλής κλάσης, σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό και ισχυρό ναυτικό.

Μια άλλη σημαντική εξέλιξη είναι η άσκηση Ramstein Dust-II 2022 που θα διεξαχθεί στην Τουρκία.

Μια συνοδεία 30 στρατιωτικών φορτηγών με προσωπικό και εξοπλισμό από το Deployable Air Command and Control Center του ΝΑΤΟ έχει ήδη αναπτυχθεί από το το Poggio Renatico της Ιταλίας στην αεροπορική βάση Konya στην Τουρκία στις 5 Ιουνίου.

Η άσκηση θα ενσωματώσει επίσης τη φάση τακτικής πτήσεων υπό την ηγεσία της Τουρκίας, άσκηση Anatolian Eagle 22, μεταξύ 20 και 28 Ιουνίου για την ενίσχυση της στάσης του ΝΑΤΟ της  Ολοκληρωμένης Αεροπορικής και Πυραυλικής Άμυνας (IAMD) και  για τη βελτίωση της διαλειτουργικότητας.

Η Σουηδία και η Φινλανδία είναι ενεργά μέλη της Συνεργασίας για την Ειρήνη (PfP), ενός προγράμματος του ΝΑΤΟ που στοχεύει στη δημιουργία εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών μελών και άλλων μη μελών στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των μετασοβιετικών.

Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι θα ασκήσει βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας εάν δεν εκπληρώσουν τους όρους της. Απαιτείται η ομόφωνη έγκριση όλων των μελών για να ενταχθεί οποιαδήποτε χώρα στο ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία απαιτεί από τη Σουηδία και τη Φινλανδία να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα κατά του παράνομου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και των υποτιθέμενων συνεργατών του στη βόρεια Συρία.

Η Τουρκία απαιτεί επίσης την έκδοση των αντιπάλων της κυβέρνησης Ερντογάν σε αυτές τις δύο χώρες.

Σύμφωνα με ειδήσεις στα τουρκικά ΜΜΕ, η Τουρκία απαιτεί από τις ΗΠΑ να συμπεριληφθεί ξανά στο πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter, να πωληθούν αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία και να αρθούν οι κυρώσεις που της επιβλήθηκαν,  λόγω της αγοράς  του ρωσικού  συστήματος  αεράμυνας S-400."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία επιχειρεί τα εξής:

1.Να δείξει εμπράκτως με τη συμμετοχή της σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ, ότι μετέχει ενεργά στις δραστηριότητες της Συμμαχίας και πως είναι πολύτιμος εταίρος, προσπαθώντας παράλληλα να "πείσει" τις Φινλανδία και Σουηδία να ενδώσουν στις απαιτήσεις-τελεσίγραφά της, σε ένδειξη καλής θελήσεως με την κοινή συμμετοχή τους στις ασκήσεις της Συμμαχίας. 

2.Παράλληλα  επιχειρεί να μετριάσει τις αντιδράσεις σε βάρος της, τις οποίες θα αντιμετωπίσει στο τέλος του μήνα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, προβάλλοντας veto  στην είσοδο της Φινλανδίας και Σουηδίας στη Συμμαχία.  

3.Επιχειρεί να πείσει επίσης τις ΗΠΑ ότι είναι πιστή σύμμαχος, προκειμένου να συμπεριληφθεί ξανά στο πρόγραμμα F-35 Joint Strike Fighter, να πωληθούν αεροσκάφη F-16 σε αυτήν και να αρθούν οι κυρώσεις που της επιβλήθηκαν,  λόγω της αγοράς  του ρωσικού  συστήματος  αεράμυνας S-400. 

Απέναντι σε αυτά ωστόσο υπάρχει η τουρκική επιθετικότητα σε βάρος της Ελλάδας και η έκθεση αυτής Διεθνώς από τον Πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ μας, που αποδομούν την επίθεση φιλίας της Άγκυρας προς ΗΠΑ-Φινλανδία-Σουηδία, εργαλειοιοιώντας το ΝΑΤΟ. 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ