Η ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας ολοκληρώθηκε. Το θέμα της πενθήμερης εκδήλωσης, «Δουλεύοντας Μαζί, Αποκαθιστώντας την Εμπιστοσύνη», ήταν τόσο ασαφές όσο και ανησυχητικό.
Μεταξύ των πολλών θεμάτων που συζητήθηκαν, τα μέλη εστίασαν στη διάδοση παραπληροφόρησης. Πώς, ρώτησαν, μπορεί να καταπολεμηθεί η διάδοση επιβλαβούς περιεχομένου; Είναι εύκολο, απάντησαν, τι θα λέγατε για την εισαγωγή ψηφιακών ταυτοτήτων;
Το WEF κυκλοφόρησε πρόσφατα τον Παγκόσμιο Συνασπισμό για την Ψηφιακή Ασφάλεια, μια πρωτοβουλία που έχει σχεδιαστεί για να «επιταχύνει τη συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση επιβλαβούς περιεχομένου στο διαδίκτυο». Σε μια προσπάθεια να διορθώσει τη μάστιγα του κακόβουλου υλικού, το WEF συγκέντρωσε μια «διαφορετική ομάδα ηγετών που είναι σε θέση να ανταλλάξουν βέλτιστες πρακτικές για νέους κανονισμούς για την ασφάλεια στο διαδίκτυο και να βοηθήσουν εκατομμύρια συνδεδεμένους πολίτες να βελτιώσουν την παιδεία στα ψηφιακά μέσα».
Αυτοί οι «διαφορετικοί ηγέτες» περιλαμβάνουν αρχηγούς όπως η Google, η Microsoft, η Interpol και αρκετούς υπουργούς κυβερνήσεων. Ένα άλλο μέλος του συνασπισμού είναι η Yoti, μια εταιρεία που προσπαθεί να κάνει το διαδίκτυο πιο ασφαλές... μέσω της χρήσης ψηφιακών ταυτοτήτων.
Οι κίνδυνοι που ενέχουν οι ψηφιακές ταυτότητες δεν μπορούν να τονιστούν αρκετά. Όπως σημείωσε προηγουμένως ο ερευνητής Brett Solomon -ένας άνθρωπος που «παρακολούθησε τα πλεονεκτήματα και τους κινδύνους της τεχνολογίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα» για πάνω από μια δεκαετία-, η μαζική διάθεση ψηφιακών ταυτοτήτων «ενέχει έναν από τους σοβαρότερους κινδύνους για τα ανθρώπινα δικαιώματα από οποιαδήποτε τεχνολογία έχουμε συναντήσει».
Καθώς βιαζόμαστε «σε ένα μέλλον όπου οι νέες τεχνολογίες θα συγκλίνουν για να κάνουν αυτόν τον κίνδυνο πολύ πιο σοβαρό», πρέπει να προετοιμαστούμε για την αυγή της «σχεδόν τέλειας τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου και άλλων αναγνωριστικών, από το ανθρώπινο βάδισμα μέχρι την αναπνοή έως την ίριδα» κατά τον Solomon.
Σύμφωνα με τον τεχνολογικό ερευνητή, οι βιομετρικές βάσεις δεδομένων του όχι και τόσο μακρινού μέλλοντος θα είναι συγκεντρωτικές. Αδιαφανή στο άκρο, τα δεδομένα μας θα συλλέγονται από τους ανθρώπους στις υψηλότερες θέσεις που μπορεί κανείς να φανταστεί.
Επιπλέον, πρόσθεσε ο Solomon, ρίξτε γεωγραφική τοποθεσία των αναγνωριστικών στο μείγμα και έχετε μια συνταγή για απόλυτο χάος. Τέτοια αναγνωριστικά σας παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο.
Ο Καναδάς, μια χώρα με στενούς δεσμούς με το WEF, εξετάζει ενεργά τη χρήση ψηφιακών ταυτοτήτων. Σύμφωνα με την Canada Gazette, ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τριντό, μίλησε με αεροπορικές εταιρείες για την εισαγωγή «ψηφιακών εγγράφων ταυτότητας» και «βιομετρικών ταξιδιωτικών εγγράφων».
Η Catherine Luelo, επικεφαλής πληροφοριών του Καναδά, μίλησε επίσης για την ανάγκη για ψηφιακή ταυτότητα. Η Luelo πρωτοστατεί επί του παρόντος στη στρατηγική ψηφιακής καινοτομίας του Καναδά, η οποία επιδιώκει να εισαγάγει ψηφιακά αναγνωριστικά σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα.
Το σχέδιο του Καναδά είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, που ξεκίνησε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Σε μια λευκή βίβλο που κυκλοφόρησε πέρυσι, οι συγγραφείς του WEF συζήτησαν τους πολλούς τρόπους με τους οποίους τα προγράμματα ψηφιακής ταυτότητας θα γίνουν αναπόσπαστο μέρος του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.
Η αντίσταση είναι μάταιη. Οι ψηφιακές ταυτότητες μπορεί σύντομα να είναι ο κανόνας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανέφεραν πρόσφατα αναλυτές της Reclaim the Net, η Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ πιέζει για την εισαγωγή ψηφιακών ταυτοτήτων. Η USPS θέλει «να έχει πιο σημαντικό ρόλο στη συλλογή βιομετρικών δεδομένων και στις υπηρεσίες ψηφιακής ταυτότητας».
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι η USPS έχει ήδη συνεργαστεί με τη Γενική Διοίκηση Υπηρεσιών (GSA) και το FBI, δύο εξέχουσες «υπηρεσίες συλλογής βιομετρικών δεδομένων».
Η Freedom House, μια διεθνής ομάδα που ιδρύθηκε για να προωθήσει την ιδέα της δημοκρατίας, προειδοποίησε πρόσφατα ότι όσον αφορά τον σεβασμό των δημοκρατικών κανόνων, όπως το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή, οι Ηνωμένες Πολιτείες οπισθοχωρούν.
Οι δημοκρατικοί θεσμοί της χώρας έχουν υποστεί διάβρωση, όπως αντικατοπτρίζεται σε κομματική πίεση στην εκλογική διαδικασία, μεροληψία και δυσλειτουργία στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, επιζήμιες πολιτικές για τη μετανάστευση και τους αιτούντες άσυλο και τις αυξανόμενες ανισότητες στον πλούτο, τις οικονομικές ευκαιρίες και την πολιτική επιρροή.
Ναι, αλλά τι γίνεται με την ψηφιακή επιτήρηση; Τι γίνεται με την επιθυμία της κυβέρνησης (και των οργανώσεων που συνδέονται στενά με την κυβέρνηση) να κατασκοπεύσει τον λαό; Τι γίνεται με την ώθηση για εξόρυξη δεδομένων και χρήση των πληροφοριών που συλλέγονται για χειραγώγηση και έλεγχο;
Για όσους αμφιβάλλουν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποχωρούν, παρακαλούμε σημειώστε ότι η Αργεντινή και η Μογγολία κατατάσσονται πλέον υψηλότερα στη δημοκρατική κλίμακα, σύμφωνα με έκθεση του Freedom House 2021. Ποιος φταίει για την παλινδρόμηση; Οι ίδιοι οι άνθρωποι που έχουν εκλεγεί για να κρατούν τους πολίτες ασφαλείς.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και άλλες χώρες του δυτικού ημισφαιρίου, γίνονται γρήγορα μια πρωτοκοσμική χώρα με τριτοκοσμικές προστασίες για τον λαό της. Κανείς δεν πρέπει να είναι χαρούμενος για αυτό, εκτός ίσως από τις ελίτ στο Νταβός.