Παγκοσμιοποίηση

Πολυπλόκαμο αμερικανικό σχέδιο για τρικλοποδιές σε ΕΕ-Ρωσία

Σε κοινή δήλωση που δημοσίευσε το Κρεμλίνο στις 4 Φεβρουαρίου 2022, ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping και ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προολυμπιακή συνάντηση στο Πεκίνο που είχαν , ζήτησαν να σταματήσει η περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η Κίνα και η Ρωσία «αντιτίθενται στην περαιτέρω διεύρυνση του ΝΑΤΟ και καλούν τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να εγκαταλείψει τις ιδεολογικές ψυχροπολεμικές προσεγγίσεις της, να σεβαστεί την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα συμφέροντα άλλων χωρών, την ποικιλομορφία του πολιτισμικού, πολιτιστικού και ιστορικού τους υπόβαθρου και να ασκεί δίκαιη και αντικειμενική στάση απέναντι στην ειρηνική ανάπτυξη άλλων κρατών».

Το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Σι «τόνισε ενόψει των βαθιών και περίπλοκων αλλαγών στη διεθνή κατάσταση, η Κίνα και η Ρωσία έχουν δεσμευτεί να εμβαθύνουν τον συνεχή στρατηγικό συντονισμό τους». 

Γιατί στρατηγικός συντονισμός και όχι συμμαχία μεταξύ Κίνας-Ρωσίας;

Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι ο Κινέζος Πρόεδρος χρησιμοποιεί τον όρο στρατηγικό συντονισμό και όχι συμμαχία αναφορικά με τη Ρωσία

Γιατί όμως;

'Η Μόσχα και το Πεκίνο μπορούν να συντονίσουν τα βήματά τους στην αντιπαράθεση τους με τη Δύση για να αποτρέψουν τον αντίπαλο από το να συγκεντρώσει  τις δυνάμεις του σε μια κατεύθυνση.Η Ρωσία και η Κίνα μπορούν να λάβουν συντονισμένα βήματα στον τομέα της στρατιωτικής συνεργασίας χωρίς να δημιουργήσουν επίσημα μια στρατιωτική συμμαχία ως απάντηση στις εμπρηστικές ενέργειες της Δύσης", δήλωσε στο TASS ο διευθυντής του Κέντρου  Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σπουδών στην Ανώτατη Σχολή Οικονομικών Βασίλι Κασίν.

"Προς το παρόν, δεν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας μιας στρατιωτικής συμμαχίας Ρωσίας-Κίνας, επειδή δεν υπάρχει κίνδυνος πραγματικής αντιπαράθεσης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ", επεσήμανε ο ειδικός.

Επίσης, μια τέτοια συμμαχία θα δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων στις σχέσεις με άλλες χώρες της περιοχής. Συγκεκριμένα, θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τη Ρωσία όσον αφορά τις επαφές της με την Ινδία και το Βιετνάμ, πρόσθεσε.

Κατά τη γνώμη του ειδικού, η περαιτέρω επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας Ρωσίας και Κίνας «χωρίς διατυπώσεις» είναι το πιο πιθανό σενάριο και για τις δύο χώρες.

Όπως τόνισε ο εμπειρογνώμονας, η Μόσχα και το Πεκίνο μπορούν να συντονίσουν τα βήματά τους στην αντιπαράθεσή τους με τη Δύση «για να εμποδίσουν τον αντίπαλο να συγκεντρώσει δυνάμεις προς μια κατεύθυνση και να του δημιουργήσει έτσι προβλήματα σε διαφορετικά μέτωπα». «Αυτό είναι ένα φυσικό σενάριο και δεν απαιτεί επίσημη συμφωνία για μια συμμαχία», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η στρατιωτική συνεργασία Ρωσίας-Κίνας μπορεί να περιλαμβάνει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις σε διάφορες περιοχές του κόσμου, είπε ο Kashin. «Για παράδειγμα, συντονισμένα στρατιωτικά μέτρα από τη Ρωσία στην Ευρώπη και από την Κίνα στην Ασία», εξήγησε ο ειδικός.

«Πιστεύω ότι η στρατιωτική συνεργασία μόνο θα επεκταθεί», πρόσθεσε ο ειδικός. «Αυτός είναι ο πιο πολλά υποσχόμενος τομέας και πραγματικά προκαλεί ανησυχία στον αντίπαλο, του δημιουργεί προβλήματα και αυτό είναι που πρέπει να γίνει».

Η επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κίνα στις 4 Φεβρουαρίου και οι συνομιλίες του με τον ηγέτη της Κίνας Xi Jinping επικεντρώθηκαν στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση των διμερών δεσμών, στο συντονισμό των ενεργειών στη διεθνή σκηνή και στην επεξεργασία κοινών προσεγγίσεων σε πιεστικά ζητήματα και παγκόσμιες προκλήσεις ασφάλειας.

Μετά τα αποτελέσματα των συνομιλιών που διήρκεσαν περισσότερες από δυόμισι ώρες, οι ηγέτες των δύο χωρών υιοθέτησαν κοινή δήλωση, η οποία τονίζει ότι η φιλία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας «δεν έχει όρια» και «δεν υπάρχουν «απαγορευμένοι» τομείς συνεργασίας. ."

Η προσέγγιση Μπάϊντεν έφερε κοντά Ρωσία και Κίνα

Η διμερής προσέγγιση του Ψυχρού Πολέμου της κυβέρνησης Μπάιντεν σε Πεκίνο και  Μόσχα είχε προβλέψιμες συνέπειες που οι μεγάλοι ειδησεογραφικοί οργανισμοί έχουν αναγνωρίσει.

Οι New York Times και οι Financial Times τόνισαν ότι ο Πούτιν και ο Σι επιδεικνύουν ένα «ενωμένο μέτωπο» ενάντια στις ΗΠΑ.

Η Wall Street Journal παρουσίασε την πρόσφατη σύνοδο κορυφής του Πεκίνου ως μια σινο-ρωσική «πρόκληση» για την «καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ παγκόσμια τάξη».

Το Associated Press περιέγραψε τη συνάντηση ως σινο-ρωσική «απώθηση» ενάντια στις πιέσεις των ΗΠΑ.

Το Al Jazeera σημείωσε ότι οι δύο ηγέτες «επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στην εξωτερική πολιτική του άλλου» και «συμφώνησαν σε ευρύτερα ζητήματα ασφάλειας».

Ενώ ο Guardian είχε τον τίτλο: «Πενήντα χρόνια μετά την ιστορική χειραψία του Νίξον και του Μάο, η γεωπολιτική παγκόσμια τάξη πραγμάτων αναδιαμορφώνεται ξανά».

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Αυτή η «αναμόρφωση» της γεωπολιτικής παγκόσμιας τάξης  είναι δεδομένο ότι δεν ευνοεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες σπεύδουν να βρούν συμμάχους στην Ασία δημιουργώντας το AUKUS, σε μια προσπάθεια συγκράτησης της εξόδου της Κίνας στον Ινδοειρηνικό ωκεανό

Παράλληλα μέσω της Ουκρανικής κρίσης η Ουάσιγκτον επιχειρεί να ωθήσει την ΕΕ να μπεί σε περίοδο Ψυχρού πολέμου με τη Ρωσία, επικαιροποιώντας τη σημασία και το ρόλο του ΝΑΤΟ

Αυτό έχει ως σκοπό την περιθωριοποίηση της σημασίας της δημιουργίας του Ευρωστρατού και την διαμόρφωση ψυχροπολεμικών σχέσεων μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας, έτσι ώστε η ΕΕ να προσδεθεί στο άρμα των ΗΠΑ πολύ στενά.

Με τον τρόπο αυτό η ΕΕ θα έχει ψυχρές σχέσεις με τη Ρωσία με επακόλουθο την αγκίστρωση Ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα Ευρωπαϊκά σύνορα.

Έτσι η Ρωσία δεν θα μπορεί αφενός να υποστηρίξει την Κίνα αγκιστρώνοντας δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ευρώπη, αφετέρου οι ΗΠΑ θα εστιάσουν στην Ασία και την Κίνα

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

turkia
Κόσμος 0

Σοκ στην Αθήνα! Τουρκικό γεωτρύπανο οδεύει προς την Κρήτη που θα εξορύξει υδρογονάνθρακες στην «λιβυκή ΑΟΖ»-Αφορμή πολέμου αν πατήσει Ελλάδα;

Έρχεται μεγάλη κρίση: «Ο κύβος ερρίφθη» από την Άγκυρα για έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη, τάχα στην λιβυκή ΑΟΖ