Παγκοσμιοποίηση
Ενημερώθηκε στις:

Άγκυρα-Πεκίνο ναυπηγούν πολεμικά πλοία για λογαριασμό του Ισλαμαμπάντ

Η Κίνα και η Τουρκία κατασκευάζουν νέα πολεμικά πλοία για λογαριασμό του Πακιστάν, προκειμένου να βοηθήσουν στον εκσυγχρονισμό της ναυτικής δύναμης του κράτους της Νότιας Ασίας.

Σύμφωνα με λεπτομέρειες, η Κίνα έχει ξεκινήσει την κατασκευή μιας τρίτης φρεγάτας 054A για το Ναυτικό του Πακιστάν. Ανάλογη τελετή πραγματοποιήθηκε στο Ναυπηγείο Hudong Zhonghua.

Από την άλλη πλευρά, πραγματοποιήθηκε τελετή τοποθέτησης καρίνας της δεύτερης κορβέτας κλάσης MILGEM  που κατασκευάστηκε για το Ναυτικό του Πακιστάν στο ναυπηγείο της Κωνσταντινούπολης στην Τουρκία.

Ο επικεφαλής επιθεωρητής  του Πολεμικού Ναυτικού του Πακιστάν Ehsan Ahmed Khan, μιλώντας στην τελετή είπε, ότι η εκδήλωση είναι μια καθοριστική στιγμή για την περαιτέρω ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών που είναι στρατηγικοί σύμμαχοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το πολεμικό  Ναυτικό του Πακιστάν έχει συνάψει σύμβαση με την Τουρκία, για την κατασκευή τεσσάρων κορβετών εξοπλισμένων με υπερσύγχρονα όπλα επιφανείας, αντιαεροπορικά όπλα και αισθητήρες ενσωματωμένους μέσω ενός προηγμένου Δικτύου κεντρικής διαχείρισης συστημάτων μάχης

Η εισαγωγή των κορβετών θα αποτελέσει βασικό στοιχείο της  ανταπόκρισης του Ναυτικού του Πακιστάν στις παραδοσιακές και μη παραδοσιακές προκλήσεις και στη διατήρηση της ισορροπίας ισχύος στην περιοχή του Ινδικού Ωκεανού.

Εκπρόσωπος του Ναυτικού του Πακιστάν είπε ότι και τα δύο πλοία που προετοιμάζονται από την Κίνα και την Τουρκία θα είναι δομημένα με βάση τη σύγχρονη τεχνολογία, εξοπλισμό και αισθητήρες. Ο εκπρόσωπος είπε ότι η εισαγωγή αυτών των πλοίων στον στόλο θα ενισχύσει περαιτέρω τη θαλάσσια άμυνα της χώρας και θα συμβάλει στη διατήρηση της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή.

Ο άξονας Κίνας-Πακιστάν-Τουρκίας καλά κρατεί. Και οι τρείς χώρες έχουν ίδιο όφελος από την ανάπτυξη του Πακιστανικού ναυτικού και την ένταξη στο δυναμικό του φρεγατών και κορβετών τεχνολογίας αιχμής.

Η Κίνα ενισχύοντας το πολεμικό ναυτικό του Πακιστάν αποβλέπει, στο να δημιουργήσει ένα σύμμαχο πολεμικό ναυτικό για την ίδια στον Ινδικό ωκεανό.

Αυτό με τη σειρά του θα λειτουργήσει ως αντίβαρο τόσο στο πολεμικό ναυτικό της αντίπαλης  Ινδίας στην περιοχή, η οποία σημειωτέον ρέπει προς πλήρη ένταξη της  στο QUAD, το οποίο είναι η συμμαχία ΗΠΑ-Ιαπωνίας-Ινδίας-Αυστραλίας που έχει ως σκοπό τον έλεγχο του Ειρηνικού και Ινδικού ωκεανών, έναντι της Κίνας.

Επιπλέον οι ΗΠΑ οι οποίες διαθέτουν τον 7ο στόλο για το θαλάσσιο έλεγχο των δύο αυτών ωκεανών, πρόσφατα και πλήρως θεσμοθετημένα με την έγκριση του Αμερικανικού Κογκρέσου, θα δημιουργήσουν τον 1ο στόλο στον Ινδικό-Ειρηνικό ωκεανό, προκειμένου να τιθασεύσουν την ανάπτυξη του Κινεζικού πολεμικού ναυτικού.

Συνεπώς η δημιουργία ενός σύγχρονου Πακιστανικού πολεμικού ναυτικού, θα λειτουργήσει επ΄ωφελεία της Κίνας, η οποία θα "φυτέψει" στην περιοχή ευθύνης του νεοσύστατου 1ου αμερικανικού στόλου, το δικό της αντίβαρο.

Την Τουρκία επίσης τη συμφέρει η ναυπήγηση πολεμικών πλοίων για λογαριασμό του Πακιστάν, αφού εκτός του οικονομικού όφελους που θα έχει η πολεμική της βιομηχανία, η οποία σημειωτέον, δοκιμάζεται το τελευταίο χρονικό διάστημα λόγω των επιπτώσεων που έχουν οι αμερικανικές κυρώσεις, θα έχει και πολλά γεωπολιτικά και αμυντικά οφέλη.

Η Τουρκία αποσκοπεί να "φέρνει" το  σύμμαχο Πακιστανικό πολεμικό ναυτικό στο Αιγαίο και την ΝΑ Μεσόγειο, ακόμη πιό συχνά, προκειμένου  να μην είναι μόνη και απομονωμένη στις εν λόγω περιοχές. Επίσης η διαλειτουργικότητα των πολεμικών ναυτικών των δύο χωρών θα είναι δεδομένη , αφού πολεμικά πλοία του Πακιστάν θα είναι "ντυμένα" εκ κατασκευής με τουρκική τεχνολογία και μέσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μην ξεχνάμε επίσης ότι το Πακιστάν είναι πυρηνική δύναμη χάρη στην Κίνα και ότι ο Ερντογάν έχει δηλώσει κατ΄ επανάληψη ότι επιθυμεί η Τουρκία να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Συνεπώς το Πακιστάν είναι το  σκαλοπάτι για την εκπλήρωση των πυρηνικών φιλοδοξιών του Τούρκου Προέδρου

Κλείνοντας θα λέγαμε ότι ο άξονας Κίνας-Πακιστάν-Τουρκίας αποσκοπεί γεωπολιτικά στον έλεγχο του "δρόμου του μεταξιού" το οποίο είναι και το μεγαλύτερο έργο το οποίο επιχειρεί να υλοποιήσει η Κίνα.

 Κίνα- Πακιστάν -Ιράν- Τουρκία στοιχίζουν τον κυριότερο ίσως γεωπολιτικό άξονα υλοποίησης του κινεζικού οράματος για τον "δρόμο του μεταξιού", στον οποίο κομβικό ρόλο διαδραματίζει το Ιράν, αλλά και οι Κούρδοι των ΝΑ επαρχιών της Τουρκίας, καθώς και του Β. Ιράκ.

Για αυτό άλλωστε βλέπουμε  αφενός τις ΗΠΑ να προσπαθούν να τα "βρούν" με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, αφετέρου την Τουρκία να εξαπολύει επιθέσεις κατά του PKK τόσο στη ΝΑ Τουρκία, όσο και στο Β. Ιράκ με κατεύθυνση πρός το όρος Καντίλ που βρίσκεται στα σύνορα Ιράκ-Ιράν.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ