Παγκοσμιοποίηση

Ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ δεσμεύθηκε να κάνει "ότι χρειάζεται" για να εμποδίσει τους Ιρανούς να αποκτήσουν πυρηνικά όπλα!

Το Ισραήλ δεσμεύθηκε να κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, την Παρασκευή στην συνάντηση των ΥΠΕΞ Ισραήλ-ΗΑΕ-Κύπρου-Ελλάδας.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να αποτρέψουμε το εξτρεμιστικό και αντισημιτικό καθεστώς της Τεχεράνης να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Γκάμπι Ασκενάζι σε δημοσιογράφους στην Πάφο.

Οι ΥΠΕΞ της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης και της Ελλάδας, ο Νίκος Δένδιας εξέδωσαν  δηλώσεις όπως και ο Anwar Gargash, ο οποίος είναι υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ. Ο Ashkenazi κάλεσε τους τρεις διπλωμάτες να επισκεφθούν το Ισραήλ στο εγγύς μέλλον.

Το Ισραήλ, Η Κύπρος και η Ελλάδα έχουν ήδη μια περιφερειακή εταιρική σχέση, την οποία επέκτειναν την Παρασκευή για πρώτη φορά για να συμπεριλάβουν τα ΗΑΕ, ως ένδειξη των μεταβαλλόμενων συμμαχιών που επέφερε το Abraham Accords. Σύμφωνα με τη λογική αυτών των συμφωνιών, το Ισραήλ εξομάλυνε τους δεσμούς με τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο και το Σουδάν.

«Η συνάντηση που πραγματοποιήσαμε σήμερα είναι το πρώτο πραγματικό βήμα για την επέκταση του αντίκτυπου των Συμφωνιών Abraham με τους εταίρους μας, Ελλάδα και Κύπρο. Αυτή η νέα και σημαντική τετράδρομη εταιρική σχέση εκτείνεται από τις ακτές του Περσικού Κόλπου έως τις ακτές της Ευρώπης », δήλωσε ο Ashkenazi για τη συνάντηση.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο την Παρασκευή, πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις σχετικά με τους κινδύνους που ενέχουν τόσο το Ιράν όσο και η "πληρεξούσιος του" Χεζμπολάχ στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Ασκενάζι.

"Το Ιράν οι πληρεξούσιοί του φέρνουν καταστροφή και αστάθεια στη Συρία, το Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη", εξήγησε ο Ashkenazi.

Μίλησε μετά  για τις θαλάσσιες αψιμαχίες μεταξύ Ιράν και Ισραήλ και την ίδια μέρα η Τεχεράνη πλησίασε την ικανότητά της να παράγει πυρηνικό όπλο με μια ανακοίνωση ότι ξεκίνησε τον εμπλουτισμό του ουρανίου κατά 60%.

«Το Ιράν προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και συνεχίζει να αναπτύσσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς. Αυτά θα αποτελούσαν σημαντική απειλή για το Ισραήλ και τους γείτονές του », δήλωσε ο Ashkenazi.

«Το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια σε οποιαδήποτε απόπειρα απειλής της κυριαρχίας του και των πολιτών του», δήλωσε ο Ashkenazi.

Κάλεσε άλλες περιφερειακές χώρες να εξομαλύνουν τους δεσμούς με το Ισραήλ σύμφωνα με τις Συμφωνίες του Αβραάμ και προέτρεψε επίσης τους Παλαιστινίους να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ οι οποίες έχουν παγώσει από το 2014.

Ωστόσο το ζήτημα των στρατηγικών απειλών ήταν μόνο ένα από τα θέματα που συζήτησαν οι τέσσερις άνδρες. Επικέντρωσαν επίσης στις συνομιλίες τους για την ενέργεια, την οικονομική συνεργασία καθώς και τρόπους για την καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.

Η βάση των συναντήσεων μεταξύ Ισραήλ, Ελλάδας και Κύπρου στο παρελθόν ήταν ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος θα επεκτείνει τους ενεργειακούς πόρους για τις χώρες αυτές και θα επεκταθεί στην Ευρώπη.

Ο Ashkenazi είπε ότι ελπίζει ότι η ενεργειακή εταιρική σχέση της Ανατολικής Μεσογείου θα επεκταθεί τώρα στον Κόλπο.

Ο Gargash είπε ότι τα ΗΑΕ αναζήτησαν μια «φιλόδοξη και θετική ατζέντα στην περιοχή και οι συμφωνίες του Αβραάμ καθοδηγούνται από την αναγκαιότητα μιας εναλλακτικής στρατηγικής άποψης της περιοχής με βάση τη σταθερότητα, την ευημερία και τις ευκαιρίες».

Τα ΗΑΕ, είπε, πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει εποικοδομητική δέσμευση και ευημερία στην περιοχή μέσω τέτοιων συνεργασιών. «Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη ότι θα συνεχίσουμε στο δρόμο για την προώθηση της συνεργασίας μας μέσω θετικού διαλόγου», δήλωσε ο Gargash.

Οι τέσσερις διπλωμάτες συζήτησαν επίσης θέματα που αφορούν την Τουρκία, τη Λιβύη και τη Συρία.

Η συμμαχία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ-ΗΑΕ αποτελεί ένα πολύ σοβαρό ανάχωμα στις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο, όπως φυσικά και η Αίγυπτος. Μένει να δούμε πως θα λειτουργήσει σε περίπτωση είτε Συνόδου χωρών για την ΝΑ Μεσόγειο στην οποία θα μετείχε η Τουρκία, είτε σε περίπτωση που απειληθεί η εδαφική ακεραιότητα και τα συμφέροντα ενός εκ των κρατών της Συμμαχίας των παραπάνω κρατών

Οι απειλές  στην περιοχή προέρχονται από την Τουρκία και το Ιράν, οι οποίοι εντελώς συμπτωματικά είναι "σύμμαχοι" βάση της συμφωνίας της Αστάνα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ