Οι ΗΠΑ είναι εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα, δύο χώρες που η εθνική αμυντική στρατηγική της θεωρεί ως «αντιπάλους» για την κυριαρχία στον πλανήτη.
Κατά μία έννοια, οι ΗΠΑ δημιούργησαν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία ως προς αυτό, θέτοντας ανοιχτή μια εθνική στρατηγική που βλέπει αυτές τις χώρες ως παγκόσμιο πρόβλημα και στη συνέχεια καταλήγει να έχει πρόβλημα με αυτές.
Πρόσφατα αποκαλυφθέντα έγγραφα έδειξαν ότι οι ανησυχίες των ΗΠΑ χρονολογούνται από το 2018, όταν το Πεντάγωνο δήλωσε ότι «η Κίνα είναι στρατηγικός ανταγωνιστής που χρησιμοποιεί οικονομική πίεση για να εκφοβίσει τους γείτονές της ενώ στρατιωτικοποιεί τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Η Ρωσία έχει παραβιάσει τα σύνορα των γειτονικών εθνών και επιδιώκει βέτο επί των οικονομικών, διπλωματικών και ασφαλιστικών αποφάσεων των γειτόνων της. "Αυτό απειλεί την παγκόσμια τάξη, ισχυρίζεται η Ουάσιγκτον.
Τώρα, η νέα αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε μεγάλη ένταση με τη Μόσχα και το Πεκίνο.
Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε δολοφόνο τον πρόεδρο της Ρωσίας την περασμένη εβδομάδα.
Στη συνέχεια, η Ρωσική Πρεσβεία στην Ουάσινγκτον είπε προς τις ΗΠΑ, ότι λαμβάνει επιστολές , όπου Αμερικανοί ζήτησαν συγγνώμη για τις «άσεμνες εκφράσεις του Προέδρου τους».Οι δεσμοί ΗΠΑ-Ρωσίας βρίσκονται, εν τω μεταξύ, στο πιο δύσκολο σημείο τους από την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης, σημείωσε το CNN.
Οι ΗΠΑ είχαν επίσης συνάντηση υψηλού επιπέδου με την Κίνα στην Αλάσκα. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken μίλησε για μια «βαθιά ανησυχία» που έχει σχετικά με τη συμπεριφορά της Κίνας, κατά τη διάρκεια μιας περιοδείας στην Ασία και καταδίκασε το Πεκίνο για παραβίαση κανόνων που διατηρούν τον "βίαιο κόσμο", σύμφωνα με το CNN.
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σούλιβαν επιτέθηκε επίσης φραστικά κατά της Κίνας, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών ΗΠΑ-Κίνας στην Αλάσκα, με αποτέλεσμα ο Κινέζος ομόλογός του να τον ρωτήσει: "Είναι αυτός ο τρόπος που ήλπιζες να διεξάγεις αυτόν τον διάλογο;"
Ενώ η σκληρή στάση παίρνει χειροκροτήματα στις ΗΠΑ, η παγκόσμια τάξη μπορεί να επηρεαστεί από αυτούς τους στόχους.
Η Κίνα, η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία συνεργάζονται όλο και περισσότερο για να υπονομεύσουν τις ΗΠΑ όπου έχουν επιρροή. Και λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους.
Η Κίνα δημιουργεί ένα τεράστιο ναυτικό που μπορεί να προκαλέσει τις ΗΠΑ στον Ειρηνικό. Ενισχύει επίσης τις συνδέσεις με τους παραδοσιακούς εταίρους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Οι ΗΠΑ ανησυχούν για τις επενδύσεις της Κίνας σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς και στην Αφρική, τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη.
Φαίνεται ότι χώρες όπως η Γερμανία κινούνται κοντά στην τροχιά Κίνα-Ρωσίας και έχουν κουραστεί από αμερικανικές απειλές για κυρώσεις όπως το Nord Stream.
Ρωσία και Κίνα γνωρίζουν ότι οι ΗΠΑ έχουν εσωτερικά προβλήματα και ότι η πανδημία συνεχίζει να προκαλεί σοβαρά προβλήματα στη Δύση.
Το Ιράν και η Τουρκία χτυπούν επίσης τις ΗΠΑ ,θέλοντας να εισβάλουν σε κράτη της Μέσης Ανατολής και να αντικαταστήσουν τους συμμάχους, τους εταίρους και την επιρροή των ΗΠΑ.
Και τα δύο κράτη δραστηριοποιούνται επίσης στην Αφρική, ενώ θέλουν αυξημένες σιδηροδρομικές γραμμές και αυτοκινητοδρόμους που να τα συνδέουν με τη Ρωσία και την Κίνα.
Αυτές οι εντάσεις επηρεάζουν το Ισραήλ.
Οι ΗΠΑ έχουν κουραστεί από "ατελείωτους πολέμους" και φαίνεται ότι το Ιράν, η Τουρκία και η Κίνα θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν την έξοδο της Αμερικής από το Αφγανιστάν.
Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έφερε την ηγεμονία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, που συμβολίζεται από τον τεράστιο συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ εναντίον του Σαντάμ Χουσεΐν το 1991 και τον γρήγορο τρόπο με τον οποίο τον νίκησε.
Ωστόσο, αυτή η σύντομη επιτυχία των ΗΠΑ διαβρώθηκε γρήγορα από την τρομοκρατία. Τώρα οι ΗΠΑ έχουν χάσει τον έλεγχο σε ορισμένες περιοχές.
Το Ιράν άρπαξε τον Λίβανο, την Υεμένη, το Ιράκ και τη Συρία. Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στον Κόλπο αναζητούν χαμηλότερο προφίλ. Το Ισραήλ συνεργάζεται με την Ελλάδα και τον Κόλπο.
Η κυβέρνηση Ομπάμα κατέληξε να κρατήσει το Ισραήλ από τον Κόλπο . Η Ιερουσαλήμ έχει περισσότερη υποστήριξη από την Ουάσινγκτον σήμερα.
Ωστόσο, αυτή η υποστήριξη έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή λόγω της αύξησης της επιρροής του Ιράν στην περιοχή και της νέας εταιρικής σχέσης Τουρκίας-Ιράν-Ρωσίας. Το Ισραήλ έχει φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ. Η αμερικανική πίεση στο Ισραήλ επιδιώκει να μειώσει τη σχέση του εβραϊκού κράτους με την Κίνα.
Αλλά οι επιλογές του Ισραήλ είναι πιο περίπλοκες, αφού όντας αντιμέτωπο με την ιρανική απειλή, η Ρωσία και η Κίνα έχουν σημασία για αυτό.
Τουρκία και Ισραήλ έχουν τυπικές σχέσεις , ενώ το Ισραήλ αυξάνει ταχέως τους δεσμούς με την Ελλάδα και τον Κόλπο, καθώς και με χώρες όπως η Ινδία.
Όμως το Ισραήλ θέλει μια θετική σχέση με τη Μόσχα και το Πεκίνο, όχι μια εχθρική σχέση. Θέλει επίσης να διασφαλίσει ότι η στρατηγική και αμυντική της εταιρική σχέση με τις ΗΠΑ, που σημαίνει όλο και περισσότερο αμυντικούς δεσμούς σε πολλά επίπεδα, παραμένει ανέπαφη καθώς η Ουάσινγκτον ανεβάζει τη ρητορική με την Κίνα.
Το 2019 πραγματοποιήθηκε η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στο Μπισκέκ, και στη συνέχεια την επόμενη μέρα εκδόθηκε ανακοίνωση για τα μέτρα αλληλεπίδρασης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA).
Ο Πούτιν και ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping συναντήθηκαν με ηγέτες κρατών της Κεντρικής Ασίας, καθώς και με την Ινδία και το Πακιστάν, για να συζητήσουν περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα.
Υιοθέτησαν τη Διακήρυξη του Μπισκέκ που προσπάθησε να τονίσει την ανάγκη καταπολέμησης «τριών δυνάμεων του κακού», συμπεριλαμβανομένου του αυτονομισμού, της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού. Οι χώρες δήλωσαν ότι εργάζονται για την πρόκληση του «διασυνοριακού εγκλήματος» και «για την οικοδόμηση μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης».
Αυτό το τελευταίο μέρος είναι αυτό που έχει σημασία,θέλουν έναν πολυπολικό κόσμο. Η Ρωσία, το Ιράν και η Τουρκία συνεργάζονται στη Συρία μέσω της διαδικασίας Astana ως μέρος αυτής. Σε κάθε περίπτωση, οι ΗΠΑ δεν προσκαλούνται. Το Ισραήλ επίσης δεν προσκαλείται σε αυτά τα φόρουμ.
Εν ολίγοις, ο πολυπολικός κόσμος είναι ήδη εδώ. Είναι μόνο θέμα χρόνου πριν οι ανερχόμενες χώρες επιδιώξουν να ωθήσουν τις ΗΠΑ να ασχοληθούν με αυτό το ζήτημα.
Το Ισραήλ θα βρεθεί στη μέση εάν δεν είναι προσεκτικό.