Μέση Ανατολή

Σκάνδαλο για τον Ερντογάν με 2500 τόνους πατάτας που επιστράφηκε από την Τυνησία και δόθηκε προς πώληση στους Τούρκους πολίτες

Νέο σκάνδαλο με τουρκικά αγροτικά προιόντα με προορισμό την Τυνησία, τα οποία κρίθηκαν άκρως επικίνδυνα για την δημόσια υγεία των καταναλωτών, κινητοποιώντας όλες τις χώρες και τις αρχές τους, ελπίζουμε και στην Ελλάδα που έχουμε ένα κρίσιμο θέμα με τα τουρκικά. 

Επιστράφηκαν 2.500 τόνοι πατάτας που εξήχθησαν από την Τουρκία στην Τυνησία, με την επίσημη αιτιολογία ότι περιείχαν βακτήρια που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία, αλλά εκατοντάδες Τούρκοι καταναλωτές κατήγγειλαν ότι αυτές οι πατάτες βγήκαν στα παζάρια και τις λαϊκές της χώρας .

Από τις εξετάσεις που έγιναν σε 2500 τόνους πατάτας που εξήχθησαν από την Τουρκία στην Τυνησία, διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν βακτήρια επιβλαβή για την υγεία, αναφέρει ΜΜΕ.

Για τον λόγο αυτόν, η Τυνησία αποφάσισε να επιστρέψει 2.500 τόνους πατάτας στην Τουρκία.

Μετά τις μαζικές καταγγελίες Τούρκων πολιτών ότι «προσπαθούν να μας πουλήσουν τις πατάτες που επιστράφηκαν σε φθηνότερη τιμή», προχώρησε σε ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Γεωργίας.

Το υπουργείο Γεωργίας στην Άγκυρα ανακοίνωσε ότι και οι 2.500 τόνοι πατάτας που επιστράφηκαν από την Τυνησία καταστράφηκαν από τις αρχές στις εγκαταστάσεις υψηλής θερμοκρασίας στη Μερσίνα», αλλά όπως όλα δείχνουν δεν τους πίστεψε κανένας στην χώρα.

Τουρκικά προβληματικά προιόντα που διακινούνται και στην Ελλάδα

Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα κάνει εκτός όλων των άλλων και μαζικές εισαγωγές τουρκικών ψαριών, το ποσοστό των οποίων αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Εδώ και χρόνια οι αρχές στα τελωνεία στον Έβρο μπλοκάρουν  κάθε χρόνο τόνους ακατάλληλων τροφίμων από την Τουρκία με προορισμό την Ελλάδα και την ΕΕ, αλλά και πάλι περνούν χιλιάδες τόνοι από αυτά.

Σε οριακό σημείο έχουν φτάσει οι ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων με τους αγρότες στην Κρήτη και την Πελοπόννησο να κρούουν για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες, «”λουσμένα” με δηλητήρια, τα οποία φτάνουν στο τραπέζι των καταναλωτών ως υψηλής διατροφικής αξίας «ελληνικά-πιστοποιημένα» τρόφιμα».

Ειδικότερα, με κοινή τους επιστολή προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τέσσερις Αγροτικοί Σύλλογοι της Κρήτης και ένας της Μεσσηνίας (Ιεράπετρας Λασιθίου, Καντάνου – Σελίνου Χανίων, Τυμπακίου Ηρακλείου, Σητείας Λασιθίου, Φιλιατρών Μεσσηνίας), τονίζουν ότι «προφανώς, αυτό συμβαίνει γιατί κάποιοι επιτρέπουν αυτήν την πρακτική, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι πολιτικοί κύκλοι επιθυμούν να μην αλλάξει ποτέ, εξυπηρετώντας προσωπικά συμφέροντα».

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν στην Ελλάδα οι αγρότες έχουν εναρμονιστεί πλήρως με το πλαίσιο που έχει θεσπίσει η ΕΕ για τη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Εδώ και τουλάχιστον δύο δεκαετίες, η χρήση χημικών δραστικών ουσιών που θεωρούνται απαγορευμένες έχει σταματήσει. Ο Έλληνας αγρότης έχει αντικαταστήσει αυτές τις ουσίες με βιολογικά σκευάσματα, των οποίων το κόστος αγοράς και εφαρμογής είναι τουλάχιστον πενταπλάσιο σε σχέση με τα χημικά.

Επίσης η Τουρκία είναι ένας από τους βασικούς παίκτες στην παγκόσμια αγορά μελιού. Με ετήσια παραγωγή 115.000 τόνων μελιού, η χώρα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής στον κόσμο μετά την Κίνα, ακολουθούμενη από την Αιθιοπία, το Ιράν και την Ινδία. 

Ο τουρκικός τομέας μελιού έχει ετήσιο όγκο περίπου 270 εκατ. ευρώ (283,4 εκατ. δολάρια), σύμφωνα με εκτιμήσεις, με τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να είναι οι μεγαλύτεροι εισαγωγείς μελιού από την Τουρκία.

Νοθευμένο τουρκικό μέλι 

Ωστόσο, ο κλάδος αντιμετωπίζει κρίση λόγω του παραποιημένου τουρκικού μελιού, αν και η πραγματική έκταση της παραγωγής ψεύτικου μελιού παραμένει ασαφής. 

Η τουρκική αστυνομία έχει κατασχέσει αρκετούς τόνους του νοθευμένου προϊόντος τους τελευταίους μήνες συνολικής αξίας περίπου 25 εκατομμυρίων ευρώ. Σε μια επιδρομή στην πρωτεύουσα Άγκυρα τον Σεπτέμβριο του 2024 βρέθηκαν 8.150 τόνοι γλυκόζης, φρουκτόζης και ζάχαρης, μαζί με 100.000 ετικέτες για διάφορες μάρκες μελιού. Η Τουρκία έχει περίπου 100.000 μελισσοκόμους.

Το τουρκικό μέλι συχνά νοθεύεται με σιρόπι ζάχαρης. Αλλά εάν ένα προϊόν περιέχει τεχνητά αρώματα, χρώματα, γλυκαντικά, γλυκόζη, σιρόπι καλαμποκιού ή τεχνητή κηρήθρα, δεν μπορεί να πωληθεί νόμιμα ως μέλι.

Η περίπτωση της τούρκικης ντομάτας

Την ίδια στιγμή, για παράδειγμα, ο Τούρκος αγρότης δεν αντιμετωπίζει κανέναν περιορισμό στη χρήση αυτών των χημικών ουσιών – ουσιών που ευθύνονται για καρκινογενέσεις – και κάνει αλόγιστη χρήση, καθώς η αποτελεσματικότητά τους στην καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών αγγίζει το 100%, ενώ το κόστος τους δεν ξεπερνά το 1/5 των βιολογικών σκευασμάτων.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρουν την περίπτωση της ντομάτας από την Τουρκία, η οποία αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία των καταναλωτών.

Η εισαγωγή προϊόντων προς κατανάλωση των εκατομμυρίων καταναλωτών στην Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας, από τις λεγόμενες Τρίτες χώρες, αποτελεί ένα σχέδιο όνειδος για την πολιτική ελίτ των Βρυξελλών, και αποτελεί πεδίο διευρύνσεως  από τις δικαστικές αρχές.

Η Τουρκία και πολλές χώρες της Βόρειας Αφρικής αγνοούν βασικούς κανόνες υγιεινής, ενώ χρησιμοποιούν απαγορευμένα φυτοφάρμακα και τρόπους, προκαλώντας πολλά προβλήματα πιθανότατα στην Υγεία των καταναλωτών   σε  Ελλάδα και Ευρώπη.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ