Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Αποκάλυψη-Σχέδιο Ερντογάν που καθιστά την Τουρκία ενεργειακό κόμβο της ΕΕ μέσω Συρίας

Είναι γεγονός ότι ο Ερντογάν επιχειρεί με γρήγορους ρυθμούς βάσει  προμελετημένου σχεδίου του, να αποκομίσει μέσω των Τζιχαντιστών του στη Συρία τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη για την Τουρκία.

Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται εκτός από την οριοθέτηση των ΑΟΖ, Συρίας-Τουρκίας , του ψευδοκράτους στην Κύπρο με τη Συρία, εξοπλισμού-εκπαίδευσης του Συριακού στρατού από την Τουρκία , δημιουργίας τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στην πολύπαθη χώρα  και οικονομικά οφέλη, όπως η συμμετοχή με το Κατάρ στην ανοικοδόμηση της χώρας, αλλά και η συνεκμετάλλευση υδρογονανθράκων της Συρίας.

Κατάρ-Τουρκία  δημιουργούν ενεργειακή συνεργασία μέσω Συρίας

Επίσης τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι η χώρα τους αξιολογεί ένα πιθανό έργο μεταφοράς φυσικού αερίου του Κατάρ μέσω της Συρίας στην Τουρκία και στη συνέχεια στην Ευρώπη,  όπως ανακοίνωσε ο  Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

«Υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Κατάρ μέσω της Συρίας στην Τουρκία και την Ευρώπη. Αυτά τα σχέδια βρίσκονται ακόμη σε πρώιμα στάδια και απαιτούν περαιτέρω τεχνική και οικονομική αξιολόγηση», δήλωσε ο Bayraktar.

Τόνισε ότι ο προτεινόμενος αγωγός θα μπορούσε να αποτελέσει έναν σημαντικό ενεργειακό διάδρομο, ενισχύοντας την περιφερειακή ενεργειακή ασφάλεια και διαφοροποιώντας τις οδούς εφοδιασμού για την Ευρώπη.

«Αυτό το έργο, εάν υλοποιηθεί, θα μπορούσε να γίνει ένα κρίσιμο μέρος της περιφερειακής ενεργειακής υποδομής, όπως ακριβώς το πώς μεταφέρουμε το πετρέλαιο  από το Gabar μέσω ενός αγωγού 38 χιλιομέτρων για να συνδεθούμε με τον αγωγό Ιράκ-Τουρκία», εξήγησε.

Η Τουρκία θα στείλει αντιπροσωπεία ενέργειας στη Συρία για ανακατασκευή των υποδομών της

Η Τουρκία πρόκειται επίσης να στείλει αντιπροσωπεία ενέργειας στη Συρία για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο ενεργειακής υποδομής της χώρας.

Πριν από τη σύγκρουση, η Συρία είχε ηλεκτρική ισχύ 8.500 μεγαβάτ (MW). Ωστόσο, περίπου 5.500 MW καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου, αφήνοντας μόνο περίπου 3.000 MW λειτουργικά.

«Η Συρία χρειάζεται τα πάντα αυτή τη στιγμή, αλλά η προτεραιότητα είναι να ανοικοδομήσει τις υποδομές της», πρόσθεσε ο Μπαϊρακτάρ.

Τόνισε επίσης τη δυνατότητα εξαγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Λίβανο μέσω Συρίας στο μέλλον. «Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο φαίνεται να είναι δύο βασικοί τομείς στους οποίους μπορούμε να επικεντρωθούμε βραχυπρόθεσμα», σημείωσε.

Ενεργειακά project της Τουρκίας  σε εξέλιξη στο εξωτερικό

Ο υπουργός Bayraktar παρείχε επίσης ενημερώσεις σχετικά με τις πρωτοβουλίες της Τουρκίας στο εξωτερικό για την ενέργεια, συμπεριλαμβανομένων έργων στη Λιβύη, το Αζερμπαϊτζάν και τον Νίγηρα.

«Πρέπει να είμαστε πιο ενεργοί στην ενεργειακή διπλωματία, ειδικά στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Ο Νίγηρας είναι μια σημαντική χώρα για εμάς. Σήμερα, μπορώ να μοιραστώ αυτήν την ενημέρωση, ότι  έχουμε υπογράψει συμφωνίες για τρία νέα κοιτάσματα χρυσού στην περιοχή Agadez του Νίγηρα. Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε την παραγωγή χρυσού το 2025 από το πεδίο που ξεκινήσαμε να αναπτύσσουμε το 2020», δήλωσε ο Bayraktar.

 Στόχος της Τουρκίας να καταστεί ενεργειακός κόμβος για την ΕΕ

Από τα  παραπάνω συμπεραίνουμε ότι ο Ερντογάν βλέπει τη Συρία ως χώρα που θα τον βοηθήσει ουσιαστικά στο μεγαλεπήβολο σχέδιό του να καταστήσει την Τουρκία ενεργειακό  κόμβο για λογαριασμό της ΕΕ.

Έχοντας ακλόνητο σύμμαχο αλλά και χρηματοδότη το Κατάρ για την υλοποίηση των μεγαλεπήβολων στόχων του ο Τούρκος Πρόεδρος  στην πραγματικότητα επιχειρεί μέσω της ΒΑ Συρίας να ευοδωθεί η "Τουρκική ενεργειακή-εμπορική διαδρομή  που να ξεκινάει από το  Κατάρ-Ιράκ-Συρίας-Τουρκίας -ΕΕ .

Η εν λόγω ενεργειακή διαδρομή θα παρακάμπτει το Β. Ιράκ και μάλλον και τα εδάφη της ΒΑ Συρίας όπου  διαβιούν Κούρδοι και θα αντιδιαστέλλεται την "Ινδική οδό" την οποία πρόκριναν ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ η οποία μέσω Σαουδικής Αραβίας-Ιορδανίας-Ισραήλ-Κύπρου -Ελλάδας θα έχει τελικό αποδέκτη την ΕΕ.

Ουσιαστικά μιλάμε για μια χερσαία  ενεργειακή διαδρομή Μ. Ανατολής-ΕΕ μέσω Τουρκίας.

Άποψή μας ωστόσο είναι ότι ο Ερντογάν δεν θα αρκεστεί μόνο σε αυτήν την  χερσαία διαδρομή προκειμένου να γίνει ενεργειακά  "άκρως απαραίτητος"  για την ΕΕ, αλλά αφού οριοθετήσει την ΑΟΖ της χώρας του και του ψευδοκράτους στην Κύπρο με την Συρία, θα  θελήσει να προβεί σε έρευνες υδρογονανθράκων στις νέες θαλάσσιες περιοχές της ΝΑ Μεσογείου που θα τελούν υπό τον έλεγχο της χώρας του.

Ο νεοθωμανισμός του Ερντογάν απλώνεται πλέον με γοργούς ρυθμούς σαν τη λερναία ύδρα.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ