Σύμφωνα με το Voice of Syria, το Ισραήλ έχει εγκαταστήσει ήδη ένα ραντάρ στην κορυφή του όρους Σέιχ της Συρίας, το οποίο θα του επιτρέψει να καλύψει εδάφη μέχρι το Ιράκ.
Η Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν, σίγουρα βρίσκονται προ νέας δυσάρεστης εκπλήξεως, όχι μόνο για αυτό το ισραηλινό ραντάρ, αλλά και για αυτά που θα τοποθετήσει ο ισραηλινός στρατός στο Όρος των Ερμών το οποίο κατέχει ολοκληρωτικά, και τα οποία θα έχουν ακόμη μεγαλύτερη εμβέλεια, φτάνοντας πιθανόν μέχρι την Άγκυρα, και το Σαράι του Ερντογάν.
Επίσης, θα μπορούμε να σκεφτούμε τι θα εγκαταστήσουν οι Ισραηλινοί στην Βόρεια Συρία, αν και εφόσον διαφυλαχθεί ο κουρδικός θύλακας στην περιοχή αυτή, στην οποία επιτίθενται με μανία Τούρκοι και φιλότουρκοι Τζιχαντιστές.
Το Ισραήλ, στοχεύει με την τοποθέτηση ραντάρ μακράς εμβέλειας, στην παρακολούθηση Τουρκίας και Ιράν, ειδικά σε ενδεχόμενη περίπτωση εναέριας επίθεσης στις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίων των Ιρανών.
Πολλοί πιστεύουν ότι η Τεχεράνη, γνωρίζοντας ότι μετά την Συρία έρχεται η σειρά της, επιχειρεί με κάθε τρόπο και βοήθεια στον εμπλουτισμού ουρανίου, μυστικά, έστω και για περιορισμένο αριθμό κεφαλών για τους βαλλιστικούς πυραύλους FATEH, κραδαίνοντας τους σε Ισραήλ και ΗΠΑ.
Ο Τραμπ σχεδιάζει εναέρια επίθεση στο Ιράν
Η Wall Street Journal αναφέρει ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συζητά πιθανές αεροπορικές επιδρομές στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Τις τελευταίες εβδομάδες, ο Τραμπ εξέφρασε τις ανησυχίες του για πιθανή πυρηνική έκρηξη στο Ιράν κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Σύμφωνα με δύο ενημερωμένες πηγές, τέτοια μέτρα εξετάζονται ως τρόπος αποτροπής περαιτέρω ανάπτυξης του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.
Αυτή η πρωτοβουλία εγείρει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέο γύρο έντασης στη Μέση Ανατολή και σε πιθανή σύγκρουση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν.
Αν και ο Τραμπ επιθυμεί να αποφύγει έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας, το χτύπημα των βασικών πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από την Τεχεράνη, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια.
Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παραμένει ένα από τα πιο συζητημένα θέματα στη διεθνή πολιτική.
Τα τελευταία χρόνια, το Ιράν έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα από δυτικές χώρες για ανάπτυξη όπλων μαζικής καταστροφής, κάτι που η Τεχεράνη αρνείται κατηγορηματικά, υποστηρίζοντας ότι το πυρηνικό της πρόγραμμα είναι αποκλειστικά ειρηνικό, αλλά αυτό πλέον δεν γίνεται πιστευτό.
Ωστόσο, τα αυξημένα επίπεδα εμπλουτισμού ουρανίου και η ανατροπή αρκετών δεσμεύσεων στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 έχουν εντείνει τις εντάσεις γύρω από το θέμα.
Το Ισραήλ, με τη σειρά του, έχει εκφράσει εδώ και καιρό ανησυχία για την πιθανή απόκτηση πυρηνικών όπλων από το Ιράν, χαρακτηρίζοντάς το απειλή για την εθνική του ασφάλεια.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η χώρα του είναι έτοιμη να δράσει μόνη της εάν η διεθνής κοινότητα δεν λάβει μέτρα.
Η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά αβέβαιη. Πιθανές επιθέσεις στο Ιράν δεν θα μπορούσαν μόνο να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή, αλλά και να επιδεινώσουν τις σχέσεις των ΗΠΑ με βασικούς διεθνείς εταίρους.
Το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν και ο ρόλος της Ουάσιγκτον σε αυτό το θέμα παραμένουν στο επίκεντρο της προσοχής της παγκόσμιας κοινότητας.