Μέση Ανατολή

Οι Τζιχαντιστές με το σύστημα του κεφαλικού φόρου θα επιχειρήσουν να διαχειριστούν τη χώρα

Η HTS μετά από 9 ημέρες που έχει στα χέρια της το μεγαλύτερο μέρος της Συρίας, σήμερα βρίσκεται μπροστά στις πραγματικές προκλήσεις του εγχειρήματός της. Ο πόλεμος ενάντια στις δυνάμεις του Άσαντ αποδείχθηκε χαμηλό εμπόδιο και πλέον οι επικηρυγμένοι στην Δύση ως τρομοκράτες πρέπει να επιλύσουν προβλήματα τα οποία αφορούν την καθημερινότητα των αμάχων πριν βρεθούν και οι ίδιοι αντιμέτωποι με κοινωνικές ή άλλες εξεγέρσεις.

Το στοιχείο που έδωσε στην Hayat Tahrir al-Sham το πλεονέκτημα αρχικά, έναντι των υπολοίπων ένοπλων ομάδων της Συρίας είναι πως από το 2021 και μετά μεταλλάχθηκε σε κάτι πολύ διαφορετικό από την Αλ Κάιντα που την έφερε στο φως αλλά και τον Εθνικό Στρατό της Συρίας που φαίνεται να μένει πιστός στις απαρχές του ISIS. Ο τρόπος με τον οποίο η HTS κινήθηκε τόσο στο κομμάτι της στρατιωτικής της ανασύνταξης όσο και στον τρόπο με τον οποίο ο Αλ Σαράα κυβέρνησε το Ιντλίμπ δίνουν ένα στίγμα για το τρόπο με τον οποίο θα επιχειρήσουν να διαχειριστούν την Συρία.

Το Ιντλίμπ που οι δυνάμεις του HTS έχουν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους από το 2017 είναι μία αμιγώς αγροτική πόλη – περιοχή στη Συρία. Η φτωχική της βάση δεν επηρέασε όμως τις μεθόδους της HTS. Για αρχή τα μέλη των τζιχαντσιτών δεν απέσυραν και το σημαντικότερο δεν σκότωσαν κανένα από τους δημόσιους λειτουργούς της επαρχίας. Τους ζήτησαν να απαρνηθούν τον Άσαντ και να παραμείνουν στις θέσεις τους έχοντας ως γνώμονα το κοινό καλό… Δημιούργησαν για έναν πληθυσμό 1,5 εκατομμυρίων 11 τοπικά «υπουργεία» και επιχείρησαν να επισπεύσουν τις διαδικασίες που αφορούν τις συναλλαγές δημοσίου – πολιτών. Αναφορικά με την άμυνα της περιοχής δημιούργησαν έναν στρατό αποτελούμενο κυρίως από ανθρώπους της περιοχής με γνώση των τοπικών «μυστικών». Στην οικονομία αντιλήφθηκαν πως το σημαντικότερο «περιουσιακό στοιχείο» στο σημείο είναι το ελαιόλαδο και εφάρμοσαν δασμό 5% απευθείας από τους παραγωγούς στα τοπικά ελαιοτριβεία… Ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκαν τους τοπικούς πληθυσμούς ήταν διαφορετικός από τις πρακτικές του ISIS και φαίνεται πως αυτό τους ενίσχυσε σημαντικά – σε απόλυτους αριθμούς τουλάχιστον. Από το 2021 μέχρι και σήμερα που έφτασαν να έχουν υπό τον έλεγχό τους ολόκληρη τη χώρα ο πληθυσμός στο Ιντλίμπ διπλασιάστηκε καθώς οι HTS δεν είχαν κανένα θέμα να αφομοιώσουν στο σχήμα τους και μειονότητες που απελπισμένα ήθελαν να βρουν ασφάλεια είτε από τον Εθνικό Στρατό είτε από τα τουρκικά στρατεύματα. Το Ιντλίμπ σήμερα έχει σημαντική κοινότητα τόσο από Δρούζους όσο και από το Κούρδους με τους οποίους τα τελευταία τρία χρόνια συνεργάζονται αγαστά οι τζιχαντιστές της Hayat Tahrir al-Sham.

Η Hayat Tahrir al-Sham όμως φαίνεται πως διαφοροποιείται από τις υπόλοιπες φράξιες της Συρίας και σε ένα ακόμη δομικό για την επόμενη ημέρα στοιχείο. Η HTS στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την ενισχύει. Στο Ιντλίμπ η HTS ίδρυσε και έχει μέχρι σήμερα υπό τον έλεγχό της ιδιωτική εταιρεία τηλεπικοινωνιών. Δίνοντας τον έλεγχο και τα μέσα σε ιδιώτη της περιοχής η τζιχαντσική οργάνωση διαθέτει σήμερα ακόμη και στα πλέον απομακρυσμένα τμήματα της επαρχίας σήμα στα κινητά της τηλέφωνα. Σήμερα μόλις 10 ημέρες μετά την πτώση Άσαντ και την μεγάλη τους νίκη έχουν δώσει εντολή για επέκταση του συγκεκριμένου δικτύου και σε άλλα μέχρι εχθές δυσπρόσιτα σημεία της συριακής επικράτειας.

Η HTS έχει δεδομένα συνεργαστεί με την Τουρκία σε πολλούς τομείς τα τελευταία χρόνια αλλά φαίνεται πως δεν είναι η ομάδα που έλαβε τον μεγάλο όγκο χρημάτων και όπλων από την Άγκυρα. Αντίθετα ο Εθνικός Στρατός της Συρίας έχει πάρει από τον Ταγίπ Ερντογάν την μερίδα του λέοντος χωρίς να δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Παρά ταύτα η HTS φαίνεται να πως δέχθηκε από την Τουρκία μία διαφορετική «χορηγία» ως «δώρο». Η Hayat Tahrir al-Sham τα τελευταία τρία χρόνια έκανε ένα γενικευμένο κάλεσμα σε όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού του Άσαντ να έρθουν και να συνταχθούν στον δικό της σκοπό. Η οργάνωση έδινε αμνηστία για το παρελθόν και δεδομένη θέση στον δικό της στρατό. Από το κάλεσμα και την φήμη που η HTS έχτισε από την διαχείριση του Ινλίμπ εκατοντάδες υψηλόβαθμα στελέχη αποδέχθηκαν την πρόταση και μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα προσέφεραν στον στρατό της HTS πειθαρχία, οργάνωση και το σημαντικότερο όπλα από τα οπλοστάσια του καθεστώτος. Οι Τούρκοι χωρίς να «ανοιχτούν» σε πολλά επίπεδα κατάφεραν να «ποντάρουν» σε δύο από τα τρία «άλογα» της κούρσας για την επόμενη ημέρα στην περιοχή.

Σήμερα η Hayat Tahrir al-Sham δεδομένα θα επιχειρήσει να διαχειριστεί ολόκληρη την χώρα στα πρότυπα του Ιντλίμπ και αν για κάποιους αυτό φαντάζει «αστείο» με βάση τα στοιχεία που διαρρέουν πηγές από την οργάνωση σε αμερικανικά μέσα εάν η HTS κατάφερε να εξασφαλίζει 15 εκατομμύρια δολάρια έσοδα το μήνα από την πλέον φτωχή περιοχή της χώρας τότε πιθανότατα θα βρει τρόπο να εξασφαλίσει πολλαπλάσια για ολόκληρη την χώρα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ