Μηνύματα προς τη Δύση, το Ισραήλ, το Ιράν αλλά και τη Ρωσία έστειλε ο ηγέτης των ανταρτών Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζολάνι που πρωτοστάτησε στην πτώση του Άσαντ και ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Συρίας.
Ο ηγέτης της συριακής ισλαμιστικής αντάρτικης ομάδας Hayat Tahrir al-Sham (HTS), στην πρώτη του συνέντευξη στο ειδησεογραφικό κανάλι της συριακής τηλεόρασης Syria.tv δηλώνει ότι το Ισραήλ δεν έχει «καμία δικαιολογία» για να πραγματοποιεί αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, ενώ αφήνει να εννοηθεί ότι υπό την ηγεσία του, η Συρία δεν θα επιτεθεί στο εβραϊκό κράτος.
Όπως αναφέρει, οι πρόσφατες επιθέσεις των IDF στο συριακό έδαφος έχουν ξεπεράσει τις κόκκινες γραμμές και απειλούν με αδικαιολόγητη κλιμάκωση στην περιοχή. Κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης εκστρατείας αεροπορικών βομβαρδισμών την περασμένη εβδομάδα, οι IDF έπληξαν περισσότερους από 350 στόχους στη Συρία για να εξουδετερώσουν στρατηγικά αποθέματα όπλων στη Συρία, για να αποτρέψουν τον προηγμένο οπλισμό του πρώην καθεστώτος να πέσει σε εχθρικά χέρια.
Ο ίδιος προσθέτει, ότι σε αυτό το στάδιο η Συρία δεν θα παρασυρθεί σε συγκρούσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω καταστροφή, με κύριες προτεραιότητες την ανοικοδόμηση και τη σταθερότητα.
Είπε ότι προτεραιότητά του είναι η ανοικοδόμηση και η σταθερότητα και όχι να σύρει τη Συρία σε συγκρούσεις που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω καταστροφή.
«Εργαζόμαστε για να καλύψουμε τις βασικές ανάγκες των Σύριων». Περιέγραψε πώς το καθεστώς Άσαντ είχε λεηλατήσει τη Συρία στη φτώχεια, "Υπάρχει αφθονία τροφίμων και ο Άσαντ το στερούσε συστηματικά από τους Σύρους. Υπάρχει μια πραγματική τραγωδία και έχουμε σχέδια να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα μέχρι να ολοκληρώσουμε τη συλλογή των δεδομένων ."
Κατηγόρησε τη δυναστεία Άσαντ ότι έχτισε ένα φεουδαρχικό φορολογικό αγρόκτημα σχεδιασμένο να αποσπά πλούτο από τους υπηκόους της αντί να τους υποστηρίζει. "Υπήρξε μια συστηματική καταστροφή του αγροτικού, βιομηχανικού και τραπεζικού τομέα. Το καθεστώς δεν έχτισε κράτος, αλλά μάλλον ένα αγρόκτημα, και η έκταση των κλοπών ήταν μεγάλη. Θα παρουσιαστούν έγγραφα που θα το αποδεικνύουν."
Ως μέρος των σχεδίων του Τζουλάνι να «ηγήσει τη Συρία με νοοτροπία πολιτικών», θέλει να σταματήσει την παραγωγή και τη διακίνηση του captagon, ενός ναρκωτικού που παρήχθη μαζικά υπό το καθεστώς Άσαντ, ως τρόπο να παρακάμψει τις κυρώσεις.
Ο Τζουλάνι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει και να αναλάβει την ευθύνη για την αποτροπή της κλιμάκωσης και τον σεβασμό της συριακής κυριαρχίας. Τόνισε ότι οι διπλωματικές λύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα, μακριά από τυχόν άστοχες στρατιωτικές περιπέτειες.
Επέπληξε το ιρανικό καθεστώς που μετέτρεψε τη χώρα σε πλατφόρμα επίθεσης, γεγονός που έφερε σημαντικό κίνδυνο για τον συριακό λαό..
Ωστόσο, τόνισε ότι δεν θα υπάρξει εχθρότητα στο μέλλον: «Καταφέραμε να τερματίσουμε την ιρανική παρουσία στη Συρία, αλλά δεν διατηρούμε εχθρότητα προς τον ιρανικό λαό. Το πρόβλημά μας ήταν με τις πολιτικές που έβλαψαν τη χώρα μας».
Για τη Ρωσία είπε η επανάσταση ήταν μια «ευκαιρία για να επανεκτιμηθεί η [ρωσική] σχέση με τη Συρία με τρόπο που εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα». Αν και τόνισε ότι η ρωσική αεροπορία ήταν σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για τη στόχευση Σύριων αμάχων κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.
Παράλληλα, ο Τζουλάνι κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει και να αναλάβει την ευθύνη για την αποτροπή της κλιμάκωσης και τον σεβασμό της συριακής κυριαρχίας.
Τόνισε ότι οι διπλωματικές λύσεις είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα, μακριά από τυχόν άστοχες στρατιωτικές περιπέτειες.