«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία, δεν θα επιτρέψουμε τη αναγέννηση του ISIS», δήλωσε κορυφαίος στρατηγός των ΗΠΑ σχολιάζοντας την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, αλλά και τις συνέπειες που θα έχει στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, όπως αναφέρει το Politico.
Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν χθες έναν μεγάλο γύρο αεροπορικών επιδρομών σε στόχους του Ισλαμικού Κράτους, ενώ παράλληλα προειδοποίησαν την τρομοκρατική οργάνωση να μην προσπαθήσει να να ανακτήσει τις δυνάμεις της, αφού οι τζιχαντιστές αντάρτες ανέλαβαν τα ηνία της χώρας.
Το σχετικό δημοσίευμα επισημαίνει ότι η επιχείρηση περιελάμβανε «δεκάδες» αεροπορικές επιδρομές σε περισσότερους από 75 στόχους, ανάμεσά τους και στρατόπεδα τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, χρησιμοποιώντας βομβαρδιστικά B-52, μαχητικά αεροσκάφη F-15 «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ISIS δεν επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα κατάσταση για να πάρει... τα πάνω του στην κεντρική Συρία», σύμφωνα με δήλωση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ.
«Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν θα επιτρέψουμε στο ΙSIS να ανακάμψει και να εκμεταλλευτεί την τρέχουσα κατάσταση στη Συρία», δήλωσε ο αρχηγός της Κεντρικής Διοίκησης, στρατηγός Ερίκ Κουρίλα. «Όλες οι οργανώσεις στη Συρία πρέπει να ξέρουν ότι θα έχουμε λόγο εάν συνεργαστούν με ή χωρίς την υποστήριξη του ISIS με οποιονδήποτε τρόπο».
Οι πληροφορίες για τα χτυπήματα βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία που έχει φέρει τα πάνω - κάτω στη Μέση Ανατολή και κυρίως στα μέτρα ασφαλείας εγείροντας παράλληλα νέα ερωτήματα σχετικά με τον ρόλο των 900 Αμερικανών στρατιωτών που σταθμεύουν στη χώρα.
Το Σάββατο, ο Ντόναλντ Τραμπ που στην πρώτη του θητεία προσπάθησε δύο φορές να βάλει τέλος την παρουσία των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία, χαρακτήρισε τη χώρα «ένα χάος» διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να εμπλακούν στη σύγκρουση.
Μια κορυφαία βουλευτής που ήταν ανάμεσα σε αυτούς που συγκεντρώθηκαν αυτό το Σαββατοκύριακο στο Φόρουμ Εθνικής Άμυνας του Ρέιγκαν, έσπευσε να επισημάνει ότι αυτή η αμερικανική πολιτική θα διαφοροποιηθεί.
Οι 900 στρατιώτες που βρίσκονται στο έδαφος της Συρίας είναι κατανεμημένοι ανάμεσα σε πολλά μικρά φυλάκια, όπου συνεχίζουν να εκπαιδεύουν πολιτοφυλακές των Κούρδων με στόχο να εμποδίσουν τους τρομοκράτες του ISIS να επανασυγκροτηθούν και να καθοδηγούν τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ σε πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν.
«Νομίζω ότι αφήνοντας τις δυνάμεις μας εκεί, είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι μπορούν να τελούν υπό προστασία», τόνισε η Τζέιν Σαχίν, ένα νέο μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας.
«Πάντως, δεν υπάρχουν άμεσες αλλαγές στη στάση των στρατευμάτων στη Συρία», δήλωσε χθες αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας, λίγες ώρες μετά την κατάρρευση του καθεστώτος Άσαντ ενόψει μιας αστραπιαίας επίθεσης των ανταρτών.
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν δήλωσε χθες το απόγευμα ότι τα στρατεύματα των ΗΠΑ θα προστατεύονται. «Θα βοηθήσουμε να διασφαλιστεί η σταθερότητα στην ανατολική Συρία, προστατεύοντας κάθε προσωπικό - το προσωπικό μας - από οποιεσδήποτε απειλές... και η αποστολή μας κατά του ISIS θα συνεχιστεί, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας των εγκαταστάσεων κράτησης, όπου κρατούνται τρομοκράτες της οργάνωσης ως αιχμάλωτοι», είπε χαρακτηριστικά.
Οι δυνάμεις των ΗΠΑ βρίσκονται στο βόρειο και ανατολικό τμήμα της χώρας, εκατοντάδες μίλια από τις πρόσφατες μάχες ανάμεσα στην υποστηριζόμενη από την Τουρκία ριζοσπαστική ισλαμιστική οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ και τα στρατεύματα του Άσαντ.
Για τις ΗΠΑ, είναι ξεκάθαρο ότι η συγκεκριμένη ομάδα είναι τρομοκρατική οργάνωση.
Η αιφνιδιαστική πτώση μιας από τις πιο μακροχρόνιες και βάναυσες δικτατορίες του κόσμου έδωσε τέλος στην 50ετή διακυβέρνηση της οικογένειας Άσαντ, γεγονός που επηρεάζει όλη την περιοχή για πολλά χρόνια.
Όχι μόνο η Ρωσία θα χάσει δυνητικά τη μοναδική ξένη αεροπορική της βάση, αλλά και τη μοναδική υπερπόντια ναυτική της εγκατάσταση, σχολιάζει το Politico.
Επιπλέον, η νίκη των τζιχαντιστών ανταρτών θα «κόψει» τις ιρανικές διαδρομές ανεφοδιασμού προς τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, όπως επίσης θα εμποδίσει την πρόσβασή της στη Μεσόγειο.
Λίγες ώρες προτού εισέλθουν οι δυνάμεις των ανταρτών στη Δαμασκό, η Σαχίν εξέφρασε την ανησυχία της για την τύχη των χιλιάδων κρατουμένων του ISIS που φρουρούνται από τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» που λαμβάνουν εκπαίδευση και εξοπλισμό από αμερικανικά στρατεύματα.
«Νομίζω ότι αυτό είναι μια σοβαρή ανησυχία, όπως επίσης και τι θα γίνει εάν ενώσουν τις δυνάμεις τους με το ISIS... Τότε θα είναι μια πραγματική πρόκληση», πρόσθεσε η Ρεπουμπλικανή γερουσιαστής, εκφράζοντας επίσης φόβους ότι οι αντάρτες που τώρα έχουν υπό τον έλεγχό τους τη Δαμασκό, θα μπορούσαν να αποκτήσουν διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος.
Η αστάθεια στη Συρία, όπως τόνισε, είναι «ένα ακόμη πιθανό όπλο που θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή... Επιπλέον, έχουμε συμφέρον να υποστηρίξουμε τους συμμάχους των ΗΠΑ που βρίσκονται εκεί — δηλαδή το Ισραήλ, την Ιορδανία και το Ιράκ καθώς παρέχουν κάποια σταθερότητα».
«Η κατάσταση ασφαλείας είναι σαν μια πυρκαγιά σε κάθε σκουπιδιών ή ένα ναυάγιο τρένου... είναι δηλαδή άσχημα τα νέα για τις ΗΠΑ καθώς προσπαθούμε πραγματικά να διασφαλίσουμε την σταθερότητα στην περιοχή», είπε από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής στην Αϊόβα Τζον Ερνστ, πρωτοκλασάτο στέλεχος στην υποεπιτροπή της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας για τις αναδυόμενες απειλές, δήλωσε στη διάσκεψη.
Άλλοι αμφισβήτησαν επίσης αν η συσσώρευση ισλαμιστών ανταρτών προς την πρωτεύουσα θα βοηθούσε τις ΗΠΑ μακροπρόθεσμα στη μάχη κατά του ISIS.
Μιλώντας στη διάσκεψη το Σάββατο, ο πρεσβευτής του Ισραήλ στις ΗΠΑ, Μάικλ Χέρτζογκ είπε ότι, ενώ οι εξελίξεις αντιπροσώπευαν «ένα σημαντικό πλήγμα» για το Ιράν, «δεν υπάρχουν καλοί άνθρωποι σε αυτή την ιστορία».
Από την πλευρά του, το Ισραήλ ανησυχεί ότι η εξτρεμιστική ομάδα μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα χημικά όπλα της κυβέρνησης που κατέρρευσε.
«Το βασικό ερώτημα είναι τι θα επακολουθήσει», υπογράμμισε ο Μικ Μάλροϊ, πρώην αναπληρωτής βοηθός υπουργός Άμυνας για τη Μέση Ανατολή στην πρώτη προεδρική θητεία του Τραμπ.
«Θα υπάρξει μία αναζωπύρωση του Iσλαμικού Κράτους στη Δαμασκό; Τι θα κάνει η διεθνής κοινότητα και ποιον θα αναγνωρίσει ως ηγέτη της Συρίας; Υπάρχει καν η Συρία;», πρόσθεσε.