Το Ισραήλ έχει εδώ και καιρό θετικές σχέσεις με τους Κούρδους στη Μέση Ανατολή, κάτι που αποτελεί μέρος μιας εταιρικής σχέσης μεταξύ Εβραίων και Κούρδων και κοινών συμφερόντων στην περιοχή
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σάαρ, αναφέρθηκε στον κουρδικό λαό στην πρώτη του ομιλία κατά την ανάληψη των καθηκόντων του την Κυριακή, προκαλώντας σοκ και δέος στην Άγκυρα.
«Ο κουρδικός λαός είναι ένα μεγάλο έθνος, ένα από τα μεγαλύτερα έθνη χωρίς πολιτική ανεξαρτησία», είπε σε μια τελετή για την παράδοση του Υπουργείου Εξωτερικών από τον απερχόμενο υπουργό Εξωτερικών Ισραήλ Κατς στον Σαάρ.
Το Ισραήλ έχει θερμές σχέσεις με τον κουρδικό λαό στην περιοχή από τα πρώτα χρόνια της ανεξαρτησίας του
Η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post ανέφερε ότι “τόσο οι Εβραίοι όσο και οι Κούρδοι είναι μειονότητες στην περιοχή και έχουν συχνά αντιμετωπίσει διώξεις στα χέρια των ίδιων εχθρών.
Για παράδειγμα, οι Εβραίοι υπέστησαν διώξεις από Άραβες εθνικιστές και εξτρεμιστές, πολλοί από τους οποίους στόχευαν επίσης Κούρδους, επιδιώκοντας να τους αρνηθούν την ανεξαρτησία και τα δικαιώματα τους σε Ιράκ, Ιράν και Συρία.
Στο Ιράκ, το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν έριξε αέρια στους Κούρδους και διέπραξε γενοκτονία εναντίον τους.
Οδήγησε επίσης την περιοχή στον αντι-ισραηλινό εξτρεμισμό. Στη Συρία, το καθεστώς του Χαφέζ Άσαντ αρνήθηκε σε πολλούς Κούρδους δικαιώματα και υπηκοότητα και ήταν επίσης στην πρώτη γραμμή της αντίθεσης στο Ισραήλ.
Στο Ιράν, το καθεστώς υπό τους Αγιατολάχ συνέτριψε Κούρδους αντιφρονούντες”.
Η ίδια εφημερίδα αναφέρει ότι “η Τουρκία ήταν μια πιο περίπλοκη ιστορία. Το Ισραήλ και η Τουρκία διατηρούν σχέσεις από τη δεκαετία του 1950, και μόλις πρόσφατα η Άγκυρα έγινε εξαιρετικά εχθρική προς το Ισραήλ.
Η Τουρκία έχει ιστορικά καταστείλει τους Κούρδους, προσπαθώντας ακόμη και να αρνηθεί την ύπαρξή τους, να απαγορεύσει τη γλώσσα τους και να αφαιρέσει τα κουρδικά γεωγραφικά ονόματα".
Ο νέος Ισραηλινός ΥΠΕΞ ανέφερε πώς οι Κούρδοι στη Μέση Ανατολή είναι σήμερα χωρισμένοι σε τέσσερις χώρες.
“Οι κουρδικές περιοχές είναι σε Τουρκία, Ιράκ, Συρία και το Ιράν ονομάζονται Bakur, Basur, Rojava και Rojhilat, αντίστοιχα.
“ Στη Συρία και το Ιράκ, οι Κούρδοι απολαμβάνουν αυτονομία”, είπε ο Γκίντεον Σάαρ.
Στη Συρία, ζουν σε μια ανατολική περιοχή που ελέγχεται κυρίως από τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις.
Αυτή η αυτόνομη περιοχή έχει δεχθεί συχνά επιθέσεις από την Τουρκία.
Επιπλέον, η Τουρκία εισέβαλε στην κουρδική περιοχή του Αφρίν το 2018 και εκκαθάρισε εθνοτικά 160.000 Κούρδους από τη μικρή ορεινή περιοχή, είπε, προσθέτοντας ότι οι Κούρδοι στην ανατολική Συρία έχουν ένα είδος de facto αυτονομίας.
Η αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ απολαμβάνει δικαιώματα σύμφωνα με το ιρακινό σύνταγμα, είπε οΓκίντεον Σάαρ.
“Οι Κούρδοι είναι «θύμα της καταπίεσης και της επιθετικότητας από το Ιράν και την Τουρκία», είπε.
«Πρέπει να τους προσεγγίσουμε και να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας μαζί τους. Αυτό έχει τόσο πολιτικές όσο και πτυχές ασφαλείας. Ακολουθώ επίσης τη μειονότητα των Δρούζων στις γειτονικές χώρες, στη Συρία και τον Λίβανο, και έχουμε μια γενναία συμμαχία με τους Δρούζους πολίτες του Ισραήλ», τόνισε ο Σάαρ .
Ο Σαάρ έκανε τις παρατηρήσεις του στο πλαίσιο της επιθυμίας του Ισραήλ να παρακολουθήσει τις εξελίξεις στην περιοχή και να διευρύνει τον «κύκλο της ειρήνης και της ομαλοποίησης».
Το 2020, οι Συμφωνίες του Αβραάμ έφεραν ειρήνη με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, καθώς και εξομάλυνση με το Μαρόκο, και φάνηκε να ανοίγει πόρτες στο Σουδάν, το Τσαντ και άλλα κράτη.
Αυτό σταμάτησε, εν μέρει, από τις μηχανορραφίες του Ιράν και τη σφαγή της 7ης Οκτωβρίου.
«Πρέπει επίσης να εξετάσουμε προσεκτικά την περιοχή γύρω μας και να οικοδομήσουμε ισχυρές συμμαχίες, και θέλω να τονίσω άλλες μειονότητες στον χώρο στον οποίο ζούμε», τόνισε ο ίδιος.
Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ προσέγγισε τους Κούρδους και τους Δρούζους στο πλαίσιο της συζήτησης για τις μειονότητες.
“Αν και το Ισραήλ βρίσκεται σε έναν δύσκολο πόλεμο τώρα σε πολλά μέτωπα, υπάρχουν πολλά επιτεύγματα εναντίον του ιρανικού άξονα και τα αποτελέσματα του πολέμου θα είναι σημαντικά για το μέλλον του Ισραήλ στην περιοχή”, είπε ο ίδιος.
Αρκετοί ειδικοί αναφέρουν ότι έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο για την δημιουργία ζώνης ασφαλείας του Ισραήλ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή, ενώ θα αλλάξει και ολόκληρος ο χάρτης της περιοχής.
Οι εξελίξεις και η μεγάλη εκδίκηση του Ισραήλ, θα είναι ένας κράτος του Κουρδιστάν, που θα αποτελέσει μια τεράστια δικαίωση για 45 και πλέον εκατομμύρια Κούρδους, σε Τουρκία, Συρία, και Ιράν.
Η αντιπαράθεση Ισραήλ και Τουρκίας διέρχεται σε νέο επίπεδο, και από εδώ και στο εξής το κράτος του Κουρδιστάν θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα.