Σχετικά πρόσφατα το Ιράν ξεκίνησε να εκσυγχρονίζει τις ένοπλες δυνάμεις του με σύγχρονο εξοπλισμό που είτε αναπτύσσει εγχώρια είτε προμηθεύεται από διεθνείς συμμάχους του, όπως την Ρωσία. Μέχρι πρότινος το μεγαλύτερο μέρος ο εξοπλισμός των Ιρανών αφορούσε ξεπερασμένα συστήματα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.
Τώρα όμως η Τεχεράνη έχει αποφασίσει να πολλαπλασιάσει την στρατιωτική της ισχύ και να εκσυγχρονίσει όλο το στράτευμά της. Εύστοχο παράδειγμα αποτελεί η κλάση κορβετών Shahid Soleimani, ένας φουτουριστικός τύπος πλοίων που ναυπηγήθηκε εγχώρια και τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία το έτος 2022 στο ιρανικό πολεμικό ναυτικό. Σήμερα λέγεται πως 3 πλοία αυτού του τύπου βρίσκονται σε λειτουργία.
Shahid Soleimani: Πρωτοτύπησαν οι Ιρανοί
Με μία πρώτη ματιά εύλογα μπορεί κανείς να σκεφτεί πως αυτά τα πολεμικά πλοία ανήκουν στον στόλο κάποιας υπερδύναμης, όπως της Ρωσίας ή των ΗΠΑ. Η πραγματικότητα όμως είναι πως αυτές οι ιδιαίτερες κορβέτες ανήκουν στο Ιράν και μάλιστα αναπτύχθηκαν, σχεδιάστηκαν και σήμερα κατασκευάζονται σε ιρανικά ναυπηγεία.
Η κλάση αποτελείται από κορβέτες εξοπλισμένες με προηγούμενους πυραύλους και ονομάστηκε προς τιμή του Κασέμ Σολεϊμανί, ενός εξέχοντα Ιρανού στρατιωτικού αξιωματικού που διοικούσε την επίλεκτη δύναμη Quds μέχρι το 2020 όποτε και δολοφονήθηκε από τις ΗΠΑ.
Χειριστής των κορβετών Shahid Soleimani αποτελεί το πολεμικό ναυτικό του σώματος Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν και όχι το ίδιο το ιρανικό πολεμικό ναυτικό.
Πάμε όμως στο «ζουμί» της υπόθεσης, δηλαδή στις τεχνικές προδιαγραφές και στις δυνατότητες της ιρανικής κλάσης κορβετών.
Το χαρακτηριστικό στοιχείο των πλοίων είναι ο ιδιαίτερος σχεδιασμός του κύτους τους. Οι κορβέτες φέρουν ουσιαστικά σχεδιασμό καταμαράν με πολλές γωνίες για να αυξήσουν τις stealth δυνατότητές τους.
Στον οπλισμό, κάθε κορβέτα είναι εξοπλισμένη με 6 αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουζ, συμπεριλαμβανομένων 4 πυραύλων κρουζ μεγάλου βεληνεκούς τύπου είτε Noor είτε Ghadir ιρανικής παραγωγής. Η κλάση Shahid Soleimani αποτελεί την πρώτη ιρανική κλάση πλοίων που είναι εξοπλισμένη με σύστημα κάθετης εκτόξευσης πυραύλων (VLS). Το εν λόγω σύστημα αποτελείται από 6 μεγάλα κελιά για πυραύλους κρουζ επιφάνειας-επιφάνειας ή για 16 μικρότερους πυραύλους επιφάνειας-αέρος.
Το αποτέλεσμα είναι ένα ευέλικτο σκάφος, το οποίο μπορεί να αναπτύσσει ένα ελικόπτερο και έως 3 ταχύπλοα σκάφη και να επιτίθεται εχθρικούς στόχους σε μέγιστη απόσταση 2.000 χιλιομέτρων όταν εξοπλίζονταν με τον ιρανικό υπερ-πύραυλο Ghadr-474.
Αν και η κλάση δεν έχει συμμετάσχει ακόμη σε μάχης, φαίνεται πολλά υποσχόμενη.