Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Καθηγητής Υφαντής για Μ. Ανατολή: Δεν μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα τελειώσουν γρήγορα

Αν συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί για αρκετές ημέρες, τότε μπορεί να μιλάμε για τη μεγαλύτερη και πιο έντονη εμπλοκή στο Λίβανο εδώ και πάρα πολλά χρόνια και σίγουρα από το 1982 και τον εμφύλιο πόλεμο, επισήμανε ο Κώστας Υφαντής, καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη για τις εξελίξεις στη φλεγόμενη Μέση Ανατολή.

«Ήταν ένα σενάριο από την αρχή, δηλαδή από την 7η Οκτωβρίου και μετά, η γενικότερη περιφερειακή ανάφλεξη. Έχουμε κλιμάκωση. Αν δεν έχουμε γεωγραφική κλιμάκωση, είναι γιατί η σύγκρουση Χεζμπολάχ Ισραήλ δεν είναι τωρινή, αλλά η έντασή της σε αυτή τη φάση είναι πολύ υψηλή και για αυτό το λόγο πάλι συζητάμε το ενδεχόμενο κλιμάκωσης, περιφερειακή διεύρυνση της σύγκρουσης, που σημαίνει ότι κάποιες χώρες της περιοχής θα εμπλακούν στη σύγκρουση εναντίον του Ισραήλ, γιατί περί αυτού πρόκειται. Και άρα ο πόλεμος, ο οποίος τώρα διεξάγεται με τη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, δύο οργανώσεις τρομοκρατικές, θα γίνει διακρατικός πόλεμος όπως ήταν παραδείγματος χάρη το 1973» ανέφερε ο κ. Υφαντής.

Πέρα από το ζήτημα το πιο σημαντικό αυτό του αριθμού των θυμάτων αυτή τη στιγμή, αναλύοντας την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το ζήτημα είναι τι θα κάνει το Ιράν, τόνισε ο κ. Υφαντής, βλέποντας ότι πια το Ισραήλ έχει μπει σε μια λογική εξουδετέρωσης όλων των αντιπροσώπων του, δηλαδή, όλων εκείνων των παραγόντων στους οποίους το Ιράν ασκεί την κηδεμονία, όπως είναι η Χεζμπολάχ, όπως είναι η Χαμάς και οι Χούτι στην Υεμένη οι οποίοι ωστόσο είναι πολύ μακριά γεωγραφικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι πιθανό, ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, προσπαθεί να εξωθήσει το Ιράν στο να μπει σε πόλεμο, ο κ. Υφαντής είπε χαρακτηριστικά «δεν θέλω να το πιστέψω. Παρόλο που συζητάμε εδώ και μήνες, αν όχι χρόνια, για την ποιότητα της κυβέρνησης Νετανιάχου. Αυτό το οποίο σίγουρα συμβαίνει και ας πάρουμε την λιγότερο διαβολική εκδοχή της πολιτικής του Ισραήλ είναι ότι κατά πάσα πιθανότητα οι σκληροπυρηνικοί στο Ισραήλ και ο ίδιος ο Νετανιάχου έχουν βρει μια αφορμή για να εξοντώσουν τις απειλές στα σύνορά τους. Πρώτα την Χαμάς και τώρα την Χεζμπολάχ. Αλλά αυτό έτσι κι αλλιώς έχει συνέπειες. Δηλαδή γιατί τόσα χρόνια δεν υπήρχε αυτή η εμπλοκή. Η 7η Οκτωβρίου βεβαίως είναι ένα ορόσημο στην ισραηλινή σκέψη και στον ισραηλινό στρατηγικό υπολογισμό αλλά σε κάθε περίπτωση επιστρέφουμε στο αρχικό ερώτημα, στον αρχικό φόβο της περιφερειακής ανάφλεξης και της εμπλοκής άλλων δυνάμεων. Ακόμα και σήμερα, έτσι όπως είναι τα πράγματα σκέφτεται κανείς ότι είναι δύσκολη η αντίδραση του Ιράν».

Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Ιράν της  της χώρας, ο οποίος βρίσκεται στις Ηνωμένες Πολιτείες στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου κατ΄ ουσίαν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι θέλει να επεκτείνει τον πόλεμο ενώ το Ιράν δεν επιθυμεί μια επέκταση της κρίσης, ο κ. Υφαντής σημείωσε ότι πράγματι κατεβάζει τους τόνους, ωστόσο ενέχονται ίσως παραπάνω από μία ερμηνείες. «Ας μείνουμε σε αυτήν που φαίνεται πιο προφανής και είναι το γεγονός ότι δεν έχει πολλές επιλογές. Η επιλογή είναι είτε να κατεβάσει τους τόνους και να φανεί διαλλακτικό έτσι ώστε να βοηθήσει να σταματήσει η σύγκρουση και η άλλη επιλογή είναι να αντιδράσει εν όψει της εξόντωσης των συμμάχων του. Αλλά πώς μπορεί να αντιδράσει; Αρκεί κανείς να δει στο χάρτη πόσο δύσκολο είναι. Το Ισραήλ απ’ ό,τι φαίνεται έχει προεξοφλήσει την ιρανική αντίδραση σε όλο αυτό που γίνεται. Είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση του Ισραήλ και ενδεχομένως και ένα μεγάλο μέρος της ισραηλινής κοινωνίας να αντέξει έναν μαζικό βομβαρδισμό με πυραύλους από το Ιράν και να απορροφήσει ακόμα και δεκάδες ή εκατοντάδες θύματα σε ένα τέτοιο πόλεμο. Άρα το Ιράν ξέρει ότι ό,τι και να κάνει είναι δύσκολο να αποτρέψει το Ισραήλ και άρα η μόνη επιλογή είναι το να ρίξει τους τόνους και να βοηθήσει έτσι να λήξει η κατάσταση. Δεν είναι όμως καθόλου εύκολο. Δηλαδή δεν μπορεί κανείς να είναι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα τελειώσουν γρήγορα» συμπλήρωσε.

Καταλήγοντας ο κ. Υφαντής εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα συνεχιστούν οι επιθέσεις για αρκετές ημέρες, ωστόσο δεν βλέπει πιθανή μια περιφερειακή κλιμάκωση. «Ούτε η Ιορδανία ούτε η Αίγυπτος, δηλαδή τα σουνιτικά καθεστώτα είναι πρόθυμα να εμπλακούν. Καθόλου. Το αντίθετο. Και το Ιράν, επαναλαμβάνω, δεν το ευνοεί ούτε η στρατηγική κατάσταση και η ισορροπία δυνάμεων με την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών εκεί αλλά ούτε και η γεωγραφία. Δηλαδή δεν μπορεί να κάνει ούτε χερσαία επιχείρηση στο Ισραήλ, ούτε τίποτα» τόνισε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ