Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Aμερικανός αξιωματούχος: Το Ισραήλ «έλαβε υπόψη» τις «ανησυχίες» των ΗΠΑ για τη Ράφα

Το Ισραήλ «έλαβε υπόψη» τις «ανησυχίες» των ΗΠΑ για τη Ράφα.

Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος έκρινε χθες Τρίτη πως το Ισραήλ «έλαβε υπόψη» τις «ανησυχίες» της Ουάσιγκτον στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας.

«Οι Ισραηλινοί αναθεώρησαν τα σχέδιά τους. Έλαβαν υπόψη πολλές από τις ανησυχίες που είχαμε εκφράσει», διαβεβαίωσε δημοσιογράφους.

«Πρόκειται για συζήτηση που συνεχίζεται» κι είναι «εποικοδομητική», πρόσθεσε, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Αναφερόταν στις συζητήσεις ανάμεσα στον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, τον Τζέικ Σάλιβαν, και κορυφαίους ισραηλινούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, το σαββατοκύριακο στο Ισραήλ.

«Αυτό που μετράει είναι τι γίνεται πραγματικά» στο πεδίο, πρόσθεσε. «Δεν δίνουμε πράσινο φως στις ισραηλινές επιχειρήσεις—δεν είναι αυτός ο ρόλος μας», έσπευσε να συμπληρώσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει εκφράσει δημόσια την αντίθεσή του στη διεξαγωγή χερσαίας επίθεσης ευρείας κλίμακας στη Ράφα.

Το Ισραήλ άρχισε την 7η Μαΐου χερσαίες επιχειρήσεις σε ανατολικούς τομείς της Ράφας, παρά την αντίθεση της διεθνούς κοινότητας, που ανησυχεί για την τύχη των ενός εκατ. και πλέον αμάχων που είχαν καταφύγει στην πόλη αυτή και είχαν παγιδευτεί.

Ο ισραηλινός στρατός διέταξε μαζική εσπευσμένη απομάκρυνση αμάχων από τη Ράφα, όπου λέει πως θέλει να καταστρέψει τα τελευταία, κατ’ αυτόν, τάγματα της Χαμάς, το δίκτυο υπόγειων σηράγγων και να διασώσει ομήρους.

ΟΗΕ: Η διέλευση στη Ράφα παραμένει κλειστή, καμία βοήθεια μέσω της προβλήτας από το Σάββατο

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ενημέρωσε διαπιστευμένους συντάκτες για την ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει μέσω χερσαίων διελεύσεων στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και για τη διανομή της βοήθειας που φτάνει από την Κύπρο μέσω προβλήτας που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού στη Νέα Υόρκη.

Όπως ανέφερε o κ. Ντουζαρίκ, το πέρασμα της Ράφας παραμένει κλειστό. «Οι συνάδελφοί μας στο OCHA, στην ενημέρωσή τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας (σ.σ. προχθές Δευτέρα), είπαν ότι το κλείσιμο εμπόδισε την είσοδο περίπου 82.000 τόνων προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων τροφίμων και φαρμάκων», είπε.

Το Κερέμ Σαλόμ, επίσης καίριας σημασίας σημείο διέλευσης ανθρωπιστικής βοήθειας, παραμένει ανοιχτό, με την έννοια ότι φθάνει υλικό εκεί από την ισραηλινή πλευρά μεν, αλλά οι προκλήσεις ως προς την πρόσβαση παραμένουν, λόγω των συνεχιζόμενων μαχών και των δυσκολιών στη μεταφορά. Βορειότερα, το πέρασμα του Έρετς άνοιξε από την 1η έως την 9η Μαΐου, αλλά έκτοτε είναι κλειστό, σημείωσε.

«Το νέο πέρασμα στο δυτικό Έρετς χρησιμοποιείται τώρα για περιορισμένες ποσότητες βοήθειας. Όμως οι περιοχές κοντά στα περάσματα τελούν υπό διαταγές εσπευσμένης απομάκρυνσης (των αμάχων). Επίσης, δεν έχει υπάρξει νέα άφιξη φορτηγών από την τεχνητή προβλήτα από το Σάββατο», πρόσθεσε ο κ. Ντουζαρίκ.
 

Ανέφερε ότι σύμφωνα με το UNRWA, δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στο κέντρο εφοδιασμού της υπηρεσίας, ούτε σε αποθήκη του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (και το μεν και η δε βρίσκονται στη Ράφα), λόγω των συνεχιζόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Η UNRWA αναφέρει ότι τα κέντρα υγείας της δεν έχουν λάβει ιατρικά εφόδια τις τελευταίες 10 ημέρες. Παρ’ όλ’ αυτά, το προσωπικό συνεχίζει να προσφέρει φροντίδες σε χιλιάδες τραυματίες κι ασθενείς που φθάνουν καθημερινά στις δομές υγείας που εξακολουθούν να λειτουργούν.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους εξέφρασε βαθιά ανησυχία για την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού του νοσοκομείου στο νοσοκομείο Αλ Άουντα, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Μέσω ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης, επισήμανε ότι το νοσοκομείο παραμένει υπό πολιορκία από την Κυριακή, χωρίς να επιτρέπεται σε κανέναν να βγει ή να εισέλθει.

Ο Τορ Βένεσλαντ, Ειδικός Συντονιστής για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, τόνισε προχθές Δευτέρα ότι η κατάσταση στη Ράφα γίνεται ολοένα και απελπιστική και επικίνδυνη για τον πληθυσμό υπό πολιορκία. Παρότρυνε τα μέρη να διπλασιάσουν όλες τις προσπάθειες και να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αμέσως με καλή πίστη. Ο κ. Βένεσλαντ εξέφρασε την ανησυχία πως το ότι δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζα και η διεξαγωγή μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης στη Ράφα μεγεθύνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων.

Από την πλευρά της, η Διευθύντρια Επιχειρήσεων του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) Έντεμ Γουοσόρνου τόνισε στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι οι συνθήκες διαβίωσης συνεχίζουν να επιδεινώνονται λόγω των σφοδρών μαχών, ιδιαίτερα σε περιοχές της Γάζας όπως είναι η Τζαμπάλια και η ανατολική Ράφα, καθώς και επειδή συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στον παλαιστινιακό θύλακο από ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Μπλίνκεν: «Δεν είμαι σίγουρος αν το Ισραήλ είναι έτοιμο να δεχτεί συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν παραδέχθηκε χθες Τρίτη πως δεν είναι σίγουρος για το εάν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι διατεθειμένος να κάνει συμβιβασμούς για να συναφθεί συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία.

«Δεν μπορώ να σας πω αν το Ισραήλ, είτε πρόκειται για τον πρωθυπουργό ή για τη χώρα στο σύνολό της, είναι έτοιμο αυτή τη στιγμή για αυτό που θα ήταν απαραίτητο να να καταλήξει σε εξομάλυνση» των σχέσεων με το σουνιτικό βασίλειο, είπε ο κ. Μπλίνκεν ερωτηθείς σχετικά κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο.

«Καθώς γι’ αυτό θα απαιτηθεί να τερματιστεί (ο πόλεμος στη) Λωρίδα της Γάζας. Και αυτό απαιτεί αξιόπιστη οδό προς (το να ιδρυθεί) παλαιστινιακό κράτος. Είναι σε θέση και επιθυμούν να το κάνουν αυτή τη στιγμή; Δεν γνωρίζω», είπε.

Η δήλωση αυτή του κ. Μπλίνκεν καταγράφεται καθώς η Ουάσιγκτον λέει πως προχωρούν οι συνομιλίες των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας ασφαλείας: είναι πλέον σε απόσταση «επαφής» η επίτευξή της, κατά τον κ. Μπλίνκεν.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν συζήτησε το Σάββατο με τον de facto ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας, τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, κατόπιν μετέβη στο Ισραήλ, όπου αναφέρθηκε στη «δυνατότητα» σύναψης συμφωνίας εξομάλυνσης των δυο χωρών.

Η αμερικανική κυβέρνηση επιδιώκει να κλειστεί συμφωνία δυνάμει της οποίας η μοναρχία του Κόλπου θα αναγνωρίσει το Ισραήλ, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας, συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας καθώς και αμερικανικής βοήθειας στο σαουδαραβικό πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας. Για αυτή γίνονται διαπραγματεύσεις εδώ και μήνες.

Όμως το Ριάντ θεωρεί αναγκαία προϋπόθεση τον τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός απορρίπτει και τα δύο.

Η ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν θα τασσόταν υπέρ, είπε ένας από τους ηγέτες της, ο γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ, καθώς η όποια συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας θα πρέπει να λάβει έγκριση από το Κογκρέσο.

«Θεωρώ πως αυτό πρέπει να γίνει επί δικής σας κυβέρνησης», είπε ο γερουσιαστής, που θεωρείται πως βρίσκεται πολύ κοντά στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, προβλέποντας πως οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι θα ενέκριναν τη συμφωνία.

Ωστόσο ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι διερωτήθηκε αν πρέπει να κλειστεί τέτοια συμφωνία τόσο γρήγορα.

«Γιατί να βιαστούμε να κλείσουμε συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία όταν γνωρίζουμε καν ποιες δεσμεύσεις θα ήταν διατεθειμένο να αναλάβει το Ισραήλ;» ρώτησε, διερωτώμενος επίσης αν η Ουάσιγκτον μπορεί να «δείξει εμπιστοσύνη» στο Ριάντ.

Πρόκειται άλλωστε για τη χώρα που «πριν από τέσσερα χρόνια έκανε κομματάκια δημοσιογράφο που ζούσε στην Αμερική», θύμισε, παραπέμποντας στην πολύκροτη δολοφονία του σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη το 2018.

Πρόκειται επίσης για τη χώρα που «πριν από δυο χρόνια μας γύρισε την πλάτη όταν της ζητήσαμε να ταχθεί στο πλευρό μας στις τάξεις του ΟΠΕΚ+ και προτίμησε να επιλέξει τη Ρωσία», συμπλήρωσε.

Η σύναψη συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, κατ’ εικόνα άλλων συμφωνιών με αραβικά κράτη, αποτελεί διακηρυγμένο μέγα διπλωματικό στόχο της κυβέρνησης του προέδρου Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...