Ο Λευκός Οίκος αποκάλυψε πως το Ιράν ζήτησε την βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών λίγο αφότου χάθηκε κάθε ίχνος του προεδρικού ελικοπτέρου την Κυριακή. Το ελικόπτερο τελικά συνετρίβη σε σημείο κοντά στο Αζερμπαϊτζάν, σκοτώνοντας τον Ιρανό πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί, τον Ιρανό υπουργό εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν και άλλους Ιρανούς αξιωματούχους.
Το αίτημα των Ιρανών, οι οποίοι θεωρούν εχθρούς τους Αμερικανούς και τους Ισραηλινούς, αποκαλύφθηκε από το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών πριν λίγες ώρες.
Τι Αποκάλυψαν οι ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί εχθές Δεύτερα αποκάλυψαν πως δεν μπορούσαν να αποδεχτούν το ιρανικό αίτημα παροχής βοήθειας, κυρίως εξαιτίας υλικοτεχνικών δυσκολιών. Αυτό μετέδωσε το διάσημο πρακτορείο Reuters πριν λίγο.
«Μας ζητήθηκε από την ιρανική κυβέρνηση να παράσχουμε βοήθεια. Τους απαντήσαμε πως θα παράσχουμε βοήθεια, το ίδιο θα απαντούσαμε στο αίτημα οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης σε παρόμοια περίπτωση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου εξωτερικών Μάθιου Μίλερ.
«Τελικά όμως και κυρίως εξαιτίας υλικοτεχνικών λόγων δεν μπορέσαμε να παρέχουμε βοήθεια» πρόσθεσε ο ίδιος χωρίς όμως να αναφέρει περισσότερες λεπτομέρειες.
Όπως σας είχαμε ενημερώσει εχθές, τα συντρίμμια του ιρανικού ελικοπτέρου βρέθηκαν από ένα τουρκικό drone τύπου Akinci. Οι ιρανικές αρχές αδυνατούσαν να εντοπίσουν το ελικόπτερο εξαιτίας κακών καιρικών συνθηκών και της δύσκολης επιφάνειας του εδάφους. Όταν βρήκαν το σημείο που συνετρίβη οι διασώστες έσπευσαν σε αυτό και ανέσυραν τις σωρούς του Ιρανού προέδρου, του Ιρανού υπουργού εξωτερικών και άλλων 6 επιβατών και μελών του πληρώματος.
Μέχρι στιγμής η Τεχεράνη δεν προέβη σε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το τι προκάλεσε την συντριβή του προεδρικού αεροσκάφους, το οποίο ήταν ένα ελικόπτερο τύπου Bell 212 αμερικανικής παραγωγής. Το Bell 212 λέγεται πως είχε ηλικία μεγαλύτερη των 30 ετών, ενώ ειπώθηκε επίσης πως συνετρίβη σε ορεινή περιοχή κοντά στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν.
Ερωτηθείς αν ανησυχεί ότι το Ιράν θα κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες για το συμβάν, ο Αμερικανός υπουργός άμυνας Λόιντ Όστιν δήλωσε πως η Ουάσιγκτον «δεν έχει κανέναν ρόλο σε αυτό το ατύχημα».
«Δεν μπορώ να υποθέσω ποια ήταν η πραγματική αιτία του αεροπορικού» πρόσθεσε ο Αμερικανός, τονίζοντας επίσης πως «δεν πιστεύω ότι το γεγονός θα επηρεάσει αρνητικά την περιφερειακή ασφάλεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής» καθησυχάζοντας τον κόσμο.
Οι ειδικοί έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού το ατύχημα έλαβε χώρα μία περίοδο που η Μέση Ανατολή περνάει μία περίοδο πολιτικής κρίσης.