Η Τουρκία μπορεί σύντομα να τοποθετήσει τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά της συστήματα S-400 στα σύνορα του Ιράκ, μια κίνηση που ανέφερε η τουρκική εφημερίδα Hurriyet στις 10 Απριλίου 2024, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει την εναρκτήρια επιχειρησιακή χρήση αυτών των συστημάτων για πρώτη φορά από την απόκτησή τους το 2019.
Αυτή η αναμενόμενη ανάπτυξη θεωρείται αντίμετρο στις πρόσφατες περιφερειακές απειλές, ιδίως στις ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις, και αφορά ευθέως επιθετική κίνηση της Τουρκίας κατά του Ιράν.
Η ανάπτυξη των “τουρκικών” S-400 Triumf στα σύνορα με το Ιράκ ( εφόσον υλοποιηθεί) θα είναι μία ακόμη μυστική συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας, που γίνεται για την ασφάλεια της βάσης του Ιντσιρλίκ και του ραντάρ στο Κιουρετσίκ, σε κάθε σενάριο μεταξύ Ιράν-Ισραήλ.
Επίσης, αν επιτραπεί στους Τούρκους να αναπτύξουν πλήρως επιχειρησιακά τους S-400, θα πρόκειται για άδεια λειτουργίας τους για πρώτη φορά μετά την παραλαβή τους από την Ρωσία.
Παμπόνηροι οι “ γείτονες” φέρονται να έπεισαν τους Αμερικανούς να τοποθετήσουν τους ρωσικούς πυραύλους κάπου που θα ήταν χρήσιμοι και στις δύο πλευρές, μόνο που Αμερικανοί αγνοούν ότι αφού τους αναπτύξουν οι Τούρκοι, μπορούν να τους τοποθετήσουν τάχιστα και κοντά στα παράλια της Μικράς Ασίας απειλώντας το Αιγαίο.
Τελικά οι αφόρητες πιέσεις να δοθούν πανάκριβα πυραυλικά συστήματα με οποιαδήποτε μορφή στην Ουκρανία ( που είναι σε φάση οπισθοχώρησης και πιθανής ήττας από τους Ρώσους) αφορά μόνο Ελλάδα-Ισπανία, και επουδενί την προνομιούχο πάντα Τουρκία.
Ποιο είναι το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400 Triumf
Το πυραυλικό σύστημα S-400 Triumf, γνωστό ως SA-21 Growler στη γλώσσα του ΝΑΤΟ, είναι ένα σύγχρονοι σύστημα αεράμυνας μεγάλου βεληνεκούς που κατασκευάστηκε και κατασκευάστηκε από την Almaz-Antey.
Εξοπλισμένο για την αντιμετώπιση διαφορετικών στόχων, όπως αεροσκάφη, τακτικούς και βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς και πυραύλους Κρουζ όπως ο Tomahawk. Το σύστημα S-400 είναι ικανό να καταστρέφει στόχους έως και 400 km μακριά και σε υψόμετρα έως και 30 km.
Μπορεί επίσης να ανιχνεύσει αεροσκάφη stealth και ταυτόχρονα να εμπλέξει έως και 36 στόχους σε διαφορετικά ύψη και αποστάσεις.
Από τότε που τέθηκε σε υπηρεσία στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις το 2007, οι S-400 έχουν τοποθετηθεί στην Συρία και έχουν πουληθεί σε χώρες όπως η Τουρκία, η Κίνα, η Ινδία και η Αλγερία.
Το σύστημα ενσωματώνει πολλαπλά ραντάρ για σχολαστική επιτήρηση και διοίκηση, διαθέτοντας ραντάρ βολής 92N2E Grave Stone και ραντάρ πρόσκτησης Big Bird 91N6E.
Οχήματα διοίκησης και ελέγχου, όπως το 55K6E, ελέγχουν την εναέρια επιτήρηση και την ιεράρχηση των απειλών, ενσωματώνοντας το σύστημα σε ένα στρωματοποιημένο δίκτυο αεράμυνας.
Η αρθρωτότητα του S-400 διευκολύνει τη χρήση μιας ποικιλίας τύπων πυραύλων και ραντάρ, αυξάνοντας έτσι την ικανότητά του να αντιμετωπίζει διάφορα σενάρια απειλών.
Το παρασκήνιο με την Τουρκία και η τωρινή στάση των ΗΠΑ
Η προμήθεια αυτών των συστημάτων από την Άγκυρα το 2019 προκάλεσε την αγανάκτηση των ΗΠΑ, λόγω της ασυμβατότητας των S-400 με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και των ανησυχιών για την ασφάλεια των δυτικών τεχνολογιών.
Παρά τις επίμονες προειδοποιήσεις των ΗΠΑ για την ενεργοποίησή τους και τις επακόλουθες κυρώσεις, οι S-400 δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί επιχειρησιακά από την τουρκική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με την Άγκυρα, η τρέχουσα απόφαση για ανάπτυξη προορίζεται ως αμυντικό μέτρο κατά των drones και των πιθανών σημαντικών βαλλιστικών απειλών από το Ιράν, το οποίο πρόσφατα πραγματοποίησε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο Ισραήλ.
Γιατί αναπτύσσονται οι τουρκικοί S-400 στα σύνορα με το Ιράκ;
Ο Σουλειμάν Οζερέν (Suleyman Ozeren), λέκτορας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο και ανώτερος συνεργάτης στο Orion Policy Institute, θεωρεί ότι η πιθανή ανάπτυξη εξυπηρετεί πολλούς στρατηγικούς στόχους για την Άγκυρα.
Η συνεχιζόμενη παρουσία των S-400 στην Τουρκία παραμένει ένα σημαντικό σημείο διαμάχης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.