Μέση Ανατολή

Δυνατός "παίχτης" της Μέσης Ανατολής το Ιράν-Μέχρι που φτάνουν οι πύραυλοι του

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες χαρακτήρισαν την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου «φιλόδοξη» και προειδοποιούν ότι θα μπορούσε να ωθήσει μια ήδη εύθραυστη περιοχή σε μια επικίνδυνη νέα φάση.

Η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ θεωρήθηκε από τους ειδικούς ως φιλόδοξη - αλλά η χώρα έχει την ικανότητα και το βεληνεκές να χτυπήσει περαιτέρω στόχους σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις, το Ιράν χρησιμοποίησε 185 drones, 36 πυραύλους κρουζ και 110 βαλλιστικούς πυραύλους στην επίθεσή του, όπως αναφέρει το sky.com

Το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν (IRGC) ξεκίνησε την επίθεση αφού κατηγόρησε το Ισραήλ πως είναι υπεύθυνο για την επίθεση που έγινε στο προξενείο της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό της Συρίας την 1η Απριλίου.
 

Ποιες είναι οι στρατιωτικές δυνατότητες του Ιράν

Τι είναι το IRGC;

Το IRGC είναι ο κυρίαρχο σώμα των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Δημιουργήθηκε λίγο μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, όταν ένα κίνημα με επικεφαλής μουσουλμάνους φοιτητές οδήγησε στην ανατροπή της υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ δυναστείας των Παχλαβί.

Τα Σώματα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), μέρος του επίσημου στρατού του Ιράν παίζει κεντρικό ρόλο στη χρήση της τρομοκρατίας από το Ιράν ως εργαλείο κλειδί της Ιρανικής πολιτικής δεινότητας.Το IRGC σχεδιάζει, οργανώνει και εκτελεί τρομοκρατία ανά τον κόσμο. Επιπρόσθετα, η IRGC έχει δημιουργήσει, υποστηρίξει και κατευθύνει άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Υπακούει στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Το IRGC έχει περίπου 125.000 στρατιώτες με στρατό, ναυτικό και αεροπορικές μονάδες - ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο αριθμός είναι πολύ υψηλότερος.

Διοικεί επίσης τη θρησκευτική πολιτοφυλακή Basij, μια εθελοντική παραστρατιωτική δύναμη πιστή στο κατεστημένο και η οποία χρησιμοποιείται συχνά για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Οι αναλυτές λένε ότι οι εθελοντές του Basij μπορεί να ανέρχονται σε εκατομμύρια.

Η δύναμη Quds είναι ο ξένος κατασκοπευτικός και παραστρατιωτικός βραχίονας του IRGC που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη συμμαχική πολιτοφυλακή του σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Ο ανώτατος διοικητής του, υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, σκοτώθηκε από τις ΗΠΑ σε επίθεση με drone στο Ιράκ το 2020.

Το IRGC, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική ομάδα από τις ΗΠΑ, που θέλει να διαμορφώσει τη Μέση Ανατολή υπέρ της Τεχεράνης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το 1982, ίδρυσε τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου για να εξάγει την Ισλαμική Επανάσταση του Ιράν και να πολεμήσει τις ισραηλινές δυνάμεις που εισέβαλαν στον Λίβανο την ίδια χρονιά.

Ποιες είναι οι στρατιωτικές δυνατότητες του IRGC;

Το IRGC έχει επίγειες, αεροπορικές και ναυτικές δυνατότητες - και επιβλέπει το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν, το οποίο θεωρείται από τους ειδικούς ως το μεγαλύτερο στη Μέση Ανατολή.

Έχει χρησιμοποιήσει τους πυραύλους για να χτυπήσει μαχητές στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ.

Οι ΗΠΑ, τα ευρωπαϊκά έθνη και η Σαουδική Αραβία κατηγόρησαν το Ιράν για μια επίθεση με πυραύλους και drone το 2019, η οποία κατέστρεψε τη μεγαλύτερη μονάδα επεξεργασίας πετρελαίου στον κόσμο στη Σαουδική Αραβία.

Το Ιράν αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση.

Το IRGC έχει τη δική του πτέρυγα πληροφοριών και διαθέτει εκτεταμένο συμβατικό εξοπλισμό μάχης που παρουσίασε με τη συμμετοχή του στις συγκρούσεις στη Συρία και το Ιράκ.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το απόθεμά της σε πυραύλους κρουζ και βαλλιστικών πυραύλων έχει την ικανότητα και το βεληνεκές να χτυπήσει οποιονδήποτε στόχο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Σύμφωνα με το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικής Πληροφοριών των ΗΠΑ, το Ιράν είναι οπλισμένο με τον μεγαλύτερο αριθμό βαλλιστικών πυραύλων στην περιοχή.

 

Τι γνωρίζουμε για το βεληνεκές των ιρανικών πυραύλων;

Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA δημοσίευσε αυτή την εβδομάδα λεπτομέρειες για τους πυραύλους που είπε ότι θα μπορούσαν να φτάσουν στο Ισραήλ.

Αυτά περιελάμβαναν το Sejil, το οποίο είναι ικανό να πετάει με ταχύτητα πάνω από 10.500 μίλια την ώρα και έχει αυτονομία 1.550 μίλια.

Ένα άλλο, το Kheibar, έχει εμβέλεια 1.240 μιλίων - ενώ το Haj Qasem μπορεί να φτάσει στόχους 870 μίλια μακριά.

Το Ιράν λέει ότι οι βαλλιστικοί του πύραυλοι αποτελούν σημαντική αποτρεπτική και αντίποινα δύναμη κατά των ΗΠΑ, του Ισραήλ και άλλων πιθανών περιφερειακών στόχων. 

Τον περασμένο Αύγουστο, το Ιράν δήλωσε ότι είχε κατασκευάσει ένα προηγμένο αυτοσχέδιο drone με το όνομα Mohajer-10 με επιχειρησιακή εμβέλεια 1.240 μιλίων.

Μπορεί να πετάει έως και 24 ώρες με ωφέλιμο φορτίο έως και 300 κιλά (660 λίβρες), ισχυρίστηκαν οι Ιρανοί.

Το καλοκαίρι του 2023, το Ιράν παρουσίασε τον πρώτο εγχώριας κατασκευής υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο,όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Τα υπερηχητικά βλήματα μπορούν να πετάξουν τουλάχιστον πέντε φορές πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου και μπορούν να πάρουν μια πολύπλοκη τροχιά, καθιστώντας δύσκολη την αναχαίτισή τους.

Η Ένωση Ελέγχου Όπλων, μια μη κυβερνητική οργάνωση με έδρα την Ουάσιγκτον, λέει ότι το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε σχέδια της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας και έχει λάβει επίσης κινεζική βοήθεια.

Λέει ότι οι βαλλιστικοί πύραυλοι μικρού και μεσαίου βεληνεκούς του Ιράν περιλαμβάνουν το Shahab-1, με εκτιμώμενο βεληνεκές 190 μίλια.

Το Ιράν διαθέτει πυραύλους κρουζ, όπως το Kh-55, ένα πυρηνικό όπλο που εκτοξεύεται από αέρος με βεληνεκές έως και 1.860 μίλια.

Ένας προηγμένος πύραυλος κατά του πλοίου, ο Khalid Farzh, με βεληνεκές περίπου 186 μιλίων, είναι ικανός να φέρει κεφαλή 1,1 τόνων.

Ποιες είναι οι πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν;

Ο ανώτατος ηγέτης της χώρας κατέστησε σαφές τον Ιούνιο του 2023 πώς τα δυτικά έθνη δεν μπορούν να εμποδίσουν το Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα .

Τότε, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ είπε ότι μια συμφωνία με τη Δύση ήταν δυνατή, αλλά μόνο εάν η πυρηνική της υποδομή παραμείνει ανέπαφη.

Το Ιράν πάντα αρνιόταν ότι είχε πρόθεση να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

Όμως τα τελευταία χρόνια, η Ισλαμική Δημοκρατία έχει επεκτείνει τα αποθέματά της σε ουράνιο - το 2023, το συνολικό εμπλουτισμένο ουράνιο της ήταν 21 φορές περισσότερο από τα πυρηνικά όρια που της είχαν επιβληθεί προηγουμένως.

Ο Sanam Vakil, διευθυντής προγράμματος Μέσης Ανατολής και Βόρειας Αφρικής στο Chatham House, είπε στο Sky News ότι οι πυρηνικές δυνατότητες του Ιράν "δεν θα ήταν απαραίτητα" το πρώτο μέρος που θα στόχευε το Ισραήλ σε οποιοδήποτε αντίποινα.

Πρόσθεσε: «Εάν το Ισραήλ στόχευε απευθείας το Ιράν, μπορεί να αναζητούσε παρόμοιους στόχους - στρατιωτικές εγκαταστάσεις, κάπου δεν θα προκαλούσε αστική ή ευρύτερη ζημιά σε υποδομές με τον ίδιο τρόπο που το έκανε το Ιράν.

«Φυσικά, θα ήταν πολύ επικίνδυνο γιατί θα μπορούσε να ανοίξει το κουτί της πανδώρας σε μια ευρύτερη σύγκρουση που όλοι φοβόμαστε».

 
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...