Τουρκία, Ιράκ
Μέση Ανατολή

Για νέα εποχή στις σχέσεις της με την Βαγδάτη μιλάει η Άγκυρα

Σε νέο πλαίσιο μπαίνουν οι σχέσεις της Άγκυρας με την Βαγδάτη με ότι αυτό συνεπάγεται για τις αλλαγές σε γεωστρατηγικό επίπεδο. Η ιστοσελίδα της κρατικής ραδιοτηλεόρασης TRT μεταδίδει σχετικά: «Πρόσφατα, οι σχέσεις Τουρκίας-Ιράκ έχουν αποκτήσει σημαντική δυναμική με τις αμοιβαίες επισκέψεις. Αυτή η δυναμική πέρασε σε μία νέα διάσταση με την τριμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βαγδάτη. Ο υπουργός Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιασάρ Γκιουλέρ, και ο επικεφαλής της Εθνικής Οργάνωσης Πληροφοριών (MİT), Ιμπραχίμ Καλίν, μετέβησαν πρόσφατα στο Ιράκ όπου είχαν συναντήσεις με τους ομολόγους τους.

Στο κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά τη συνάντηση σημειώθηκε ότι ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα επισκεφθεί το Ιράκ μετά το μήνα του Ραμαζανιού.

Μεγάλο μέρος του κειμένου αφιερώθηκε στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Όμως, αυτή δεν ήταν η μόνη λεπτομέρεια.

Επετεύχθη συναίνεση στο ότι η συνεργασία στον άξονα Άνκαρα-Βαγδάτης πρέπει να γίνει με επίσημο καθεστώς.

Στη κοινή δήλωση σημειώθηκαν τα εξής όσον αφορά το εν λόγω θέμα:

«Αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των εργασιών για ένα Μνημόνιο Κατανόησης προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δομικό πλαίσιο σε διάφορους τομείς των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και για να δημιουργηθούν τακτικοί μηχανισμοί επαφής.»

Μέσω αυτού του κειμένου που θα ετοιμάσουν με την αντίληψη της δημιουργίας ενός στρατηγικού πλαισίου για τις σχέσεις, η Δημοκρατία της Τουρκίας και η Δημοκρατία του Ιράκ συμφώνησαν αξιωματούχοι των δύο χωρών να εργάζονται συντονισμένα, σε τακτά χρονικά διαστήματα και με μία προσέγγιση προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα.

Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η σύσταση Μόνιμων Κοινών Επιτροπών που θα εργάζονται αποκλειστικά στους τομείς της καταπολέμησης της τρομοκρατίας, του εμπορίου, της γεωργίας, της ενέργειας, του ύδατος, της υγείας και των μεταφορών.»

Στο σημερινό επεισόδιο της Ενεργειακής Επικαιρότητας θα εξετάσουμε αναλυτικά υπό το φως των νέων εξελίξεων την ενεργειακή πτυχή των τουρκο-ιρακινών σχέσεων. Θα ρίξουμε μια αναλυτική ματιά στο περιεχόμενο των νέων πρωτοβουλιών συνεργασίας.

Το τελευταίο διάστημα το Ιράκ δίνει μεγάλη σημασία σε ένα έργο που θα τρέξει μαζί με την Τουρκίας. Το Λιμάνι του Φάου και τον Δρόμο της Ανάπτυξης.

Το έργο «Δρόμος της Ανάπτυξης» προβλέπει την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής και αυτοκινητοδρόμου μήκους 1.200 χιλιομέτρων.

Έτσι λοιπόν θα επιτευχθεί η σιδηροδρομική και οδική σύνδεση του λιμανιού της Ισκέντερουν στην Τουρκία με το λιμάνι του Φάου στον Κόλπο της Βασόρας.

Το έργο θα επηρεάσει μια πολύ μεγάλη περιοχή, από την Ευρωπαϊκή Ένωση έως τις χώρες του Κόλπου.

Η μεταφορά φυσικού αερίου από τις χώρες του Κόλπου, καθώς και το Ιράκ, στην Ευρώπη θα απαιτεί λιγότερο χρόνο και θα είναι πολύ πιο οικονομική. Έτσι, θα συμβάλει πολύ στα σχέδια της Τουρκίας να καταστεί «ενεργειακό κέντρο».

Η Τουρκία θα διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στη μεταφορά των ενεργειακών πόρων του Ιράκ στις παγκόσμιες αγορές.

Μετά τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τη σημαντική μείωση της ναυσιπλοΐας, το Πρότζεκτ «Δρόμος της Ανάπτυξης» θα γίνει επίσης σημαντικός αντίπαλος της Διώρυγας του Σουέζ.

Με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Βαγδάτη, σχεδιάζεται να γίνουν σημαντικά βήματα σχετικά με το εν λόγω έργο.

Τα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου του Ιράκ υπολογίζονται σε περίπου 145 δισεκατομμύρια βαρέλια.

Η χώρα έχει περίπου το 8% των παγκόσμιων αποθεμάτων πετρελαίου. Το ιρακινό πετρέλαιο είναι γνωστό ως ένα από τα φθηνότερα στον κόσμο από άποψη κόστους παραγωγής και ποιότητας.

Κατά την επίσκεψη του Προέδρου Ερντογάν, αναμένεται επίσης να τεθεί ξανά σε λειτουργία ο Αγωγός Αργού Πετρελαίου Ιράκ-Τουρκίας, από το οποίο η ροή σταμάτησε τον περασμένο Απρίλιο.

Ο Αγωγός Αργού Πετρελαίου Κιρκούκ-Γιουμουρταλίκ έχει δυναμικότητα μεταφοράς άνω των 70 εκατομμυρίων βαρελιών ετησίως. Το επόμενο διάστημα η δυναμικότητα του αγωγού αναμένεται να επεκταθεί.

Αναφέρεται ότι παράλληλα με το Πρότζεκτ «Δρόμος της Ανάπτυξης», στην ατζέντα βρίσκεται και η κατασκευή νέων αγωγών μεταφοράς ενέργειας.

Ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και Ιράκ κυμαίνεται στα περίπου 25 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Με τον αυξανόμενο διάλογο μεταξύ των μερών, στόχος είναι η περαιτέρω αύξηση του όγκου των εμπορικών συναλλαγών»

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...