Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Το Ιράν επιδιώκει να δημιουργήσει «στρατηγικό βάθος» στη Μεσόγειο -Η συντονισμένη αντίδραση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Είναι γνωστό ότι το Ιράν ως περιφερειακή δύναμη έχει απλωθεί στη Μ.Ανατολή  τόσο τό ίδιο όδο και  μέσω εκπροσώπων-πληρεξουσίων  του, σε Ιράκ-Συρία-Λίβανο-Υεμένη.

Οι φιλοδοξίες του Ιράν για δημιουργία "στρατηγικού βάθους" του στην Μεσόγειο!

Ωστόσο οι φιλοδοξίες του δεν σταματούν εκεί, αφού σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του Ιρανού στρατιωτικού συμβούλου Yahya Safavi , στην  οποία αναφέρεται Διεθνές Ισραηλινό ΜΜΕ , η χώρα του  "επιδιώκει να δημιουργήσει «στρατηγικό βάθος» στη Μεσόγειο Θάλασσα", επισημαίνοντας:

"Ο Safavi είναι πρώην διοικητής στο Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Τώρα εργάζεται ως στρατιωτικός σύμβουλος στο ιρανικό καθεστώς και έχει ακαδημαϊκό ρόλο σε πολλά πανεπιστήμια. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντική η θέση-ρόλος του για τον ιρανικό μηχανισμό ασφαλείας και τις στρατηγικές επιδιώξεις της χώρας του  στην περιοχή.

Ο Safavi έκανε τις παρατηρήσεις του σε μια εκδήλωση για τον εορτασμό της 40ης επετείου του Πανεπιστημίου Ιμάμ Χοσεΐν στην Τεχεράνη,  όπως μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim. 

Το υπόψιν Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε το 1986 από έναν Διοικητή του IRGC, έχει χιλιάδες φοιτητές και είναι ένα σημαντικό ίδρυμα για το κράτος.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να εμβαθύνουμε την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας», φέρεται να είπε ο Safavi. «Το στρατηγικό μας αμυντικό βάθος είναι η Μεσόγειος Θάλασσα και πρέπει να αυξήσουμε το δικό μας στρατηγικό βάθος κατά 5.000 χιλιόμετρα».

Αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι το ιρανικό καθεστώς θέλει τώρα να προβάλει τη δύναμή του ,όχι μόνο στο Ιράκ, αλλά και μέσω της Ιορδανίας και περνώντας τη Δυτική Όχθη στο Ισραήλ.

Οι επιθέσεις  πληρεξουσίων του Ιράν κατά Ισραήλ και ΗΠΑ στη Μ.Ανατολή

Το Ιράν το έχει ήδη καταφέρει αυτό υποστηρίζοντας ομάδες πληρεξουσίων και εξοπλίζοντάς τους με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και drones.

Οι πύραυλοι και τα drones που χρησιμοποιούν οι Χούτι απειλούν το Εϊλάτ, ενώ η Χεζμπολάχ έχει καυχηθεί ότι οι πύραυλοι της μπορούν να στοχεύουν όλο το Ισραήλ. Τέλος η Χαμάς έχει εκτοξεύσει 9.000 ρουκέτες από τις 7 Οκτωβρίου και η Χεζμπολάχ έχει εκτοξεύσει χιλιάδες επίσης.

Ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Συρία έχουν επίσης επιτεθεί στις δυνάμεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Kataib Hezbollah σκότωσε τρία μέλη του αμερικανικού στρατού στην Ιορδανία στα τέλη Ιανουαρίου.

Στα σχόλιά του για τη Μεσόγειο, ο Safavi αναφέρθηκε και στην Ερυθρά Θάλασσα. Περιέγραψε τις δύο θάλασσες ως «στρατηγικά σημεία» και τόνισε ότι το ιρανικό ναυτικό και η αεροπορία θα «επικεντρωθούν σε αυτά τα σημεία επειδή οι μελλοντικοί πόλεμοι  θα είναι στη θάλασσα και στον αέρα».

Αυτό δείχνει τις τρέχουσες φιλοδοξίες της Τεχεράνης. Θέλει να περικυκλώσει τη Μέση Ανατολή με τους πληρεξούσιους της και να τους χρησιμοποιήσει για να ελέγξει μεγάλο μέρος της περιοχής. Η αεροπορία του Ιράν είναι σχετικά μικρή και οι ναυτικές του δυνάμεις δεν είναι επίσης πολύ μεγάλες.

Αλλά έχει φιλοδοξίες να αυξήσει τη δύναμή της στη θάλασσα. Πρόσφατα κατασκεύασε νέα πλοία και εργάζεται σε περισσότερα drones και πυραύλους με μεγαλύτερη εμβέλεια.

Η απειλή των Χούτι για τη ναυτιλία έχει ήδη γίνει σαφής. Αυτή είναι μια μεγάλη απειλή για την περιοχή και το Ιράν πιστεύει ότι θα παραμένει ατιμώρητο να πραγματοποιεί επιθέσεις μέσω αυτών.

Παράλληλα η Τεχεράνη  έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις με βαλλιστικούς πυραύλους στη Συρία και εναντίον ομάδων στο Πακιστάν τους τελευταίους μήνες.

Οι κινήσεις της Τεχεράνης

Οι φιλοδοξίες της Τεχεράνης γίνονται δυνατές όχι μόνο από το δίκτυο πληρεξουσίων της, αλλά και επειδή άλλες χώρες στην περιοχή προτιμούν τις φιλικές σχέσεις και δεν θέλουν να παρασυρθούν σε περισσότερους ατελείωτους πολέμους που υποκινούνται από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν. 

Επομένως, η ομιλία στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης δεν είναι απλώς ένα θέμα συζήτησης. Είναι μια πολύ σαφής αναφορά στη σκέψη και τη στρατηγική του καθεστώτος της Τεχεράνης.

Το καθεστώς του Ιράν έχει κινητοποιήσει τους πληρεξούσιους του εναντίον του Ισραήλ στον πόλεμο από τις 7 Οκτωβρίου. Τώρα, αφού δημιούργησε έναν πολυμέτωπο πόλεμο στον οποίο μονάδες υποστηριζόμενες από το Ιράν απειλούν το Ισραήλ σε επτά διαφορετικές «αρένες»,  βάζει τα χαρτιά του στο τραπέζι για να αποκαλύψει τους μεγαλύτερους στόχους του.

Ένα «στρατηγικό βάθος» 5.000 χιλιομέτρων δείχνει ξεκάθαρα ότι το Ιράν βλέπει τώρα ολόκληρη την περιοχή ως το «κοντινό εξωτερικό» του. Οι χώρες θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα αντιμετωπίσουν τη νέα φιλοδοξία του ιρανικού καθεστώτος."

Η  Ελληνική αντίδραση

Από τα παραπάνω βλέπουμε ότι η ΝΑ Μεσόγειος έχει μπεί για τα καλά στο στόχαστρο του Ιράν, το οποίο ωστόσο επί του παρόντος δεν διαθέτει την απαραίτητη αεροναυτική ισχύ προς τούτο.

Ισραήλ-Κύπρος-Ελλάδα-ΗΠΑ-Αίγυπτος- ΕΕ -ΝΑΤΟ  για τους δικούς της λόγους η κάθε μια χώρα ή συνασπισμός δεν επιθυμούν επέκταση της Ιρανικής επιρροής στη Μεσόγειο.

Για Ελλάδα-Κύπρο-Ισραήλ αυτή η προοπτική κατά την γνώμη μας θα πρέπει να αποτελέσει την απαρχή ανάληψης πρωτοβουλιών απαγόρευσης τέτοιας εξέλιξης.

Έχοντας ως δεδομένο το περιορισμένο και ιδιόμορφο χερσαίο ανάγλυφο του Ισραήλ, σε συνδυασμό με την διαπίστωση ότι εκτός από την Χαμάς με την οποία μάχεται, η φίλη και σύμμαχος χώρα, περιστοιχίζεται από την Χεζμπολάχ στο Λίβανο αλλά και από τους ίδιους τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC) που βρίσκονται στη Συρία στον στρατό του Άσαντ, διαπιστώνουμε ότι μόνο η ΝΑ Μεσόγειος προσδίδει στρατηγικό βάθος σε αυτήν.

Συνεπώς Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ κατά την άποψή μας  θα πρέπει να υπογράψουν τριμερή αμυντική συμφωνία ενοποιώντας την αεράμυνά τους στη ΝΑ Μεσόγειο , βάζοντας φρένο όχι μόνο στα σχέδια του Ιράν, αλλά και σε εκείνα της Τουρκικής "Γαλάζιας Πατρίδας".

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ