Μέση Ανατολή

Οι Τούρκοι θέλουν την Αίγυπτο στην ναυτική επιχείρηση Μεσογειακή Ασπίδα για έλεγχο της περιοχής-Θέλουν τον Σίσι για να γονατίσουν το Ισραήλ

Οι ομαλοποιημένες σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου μετά από 12 χρόνια αναμένεται να έχουν μεγάλο αντίκτυπο σε κάθε σημείο της Ανατολικής Μεσογείου, από τη Λιβύη μέχρι τη Συρία, από την Παλαιστίνη μέχρι την Κύπρο.

Η συνάντηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι στο Κάιρο μετά από 12 χρόνια έχει τη δυνατότητα να αλλάξει ριζικά τις περιφερειακές ισορροπίες.

Στη συνάντηση, την οποία και οι δύο ηγέτες χαρακτήρισαν πολύ εποικοδομητική και δήλωσαν την αποφασιστικότητά τους να προχωρήσουν τις σχέσεις σε περαιτέρω επίπεδο, «πολιτικό και διπλωματικό, ασφάλεια, οικονομική, εμπορική και χρηματοοικονομική, μεταφορές, αεροπορία, ναυτιλία, τουρισμός, υγεία και εργασία, στρατιωτικός και της αμυντικής βιομηχανίας, αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα στους τομείς «καταπολέμησης κάθε είδους οργανωμένου εγκλήματος και τρομοκρατίας, πολιτισμού, εκπαίδευσης, επιστήμης και τεχνολογίας, ενέργειας, εξόρυξης, γεωργίας, περιβάλλοντος, δασοκομίας, οικιστικής και αστικής μεταμόρφωσης, κλιματικής αλλαγής , επικοινωνίας και ενημέρωσης και προξενικών υποθέσεων».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο  Ερντογάν είπε: «Είμαστε αποφασισμένοι να αυξήσουμε τις επαφές μας με την Αίγυπτο σε όλα τα επίπεδα για να εδραιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μας».

Εν τω μεταξύ, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Σίσι τόνισε ότι οι δύο χώρες, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας.

Ποια θα είναι λοιπόν τα πιθανά σημεία εστίασης των σχέσεων των δύο χωρών σύμφωνα με τουρκικό ΜΜΕ;

1) ΠΙΘΑΝΗ ΣΥΝΘΗΚΗ ΑΟΖ

Η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι οι δύο βασικές χώρες με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο βασικός λόγος πιθανής συνεργασίας είναι ότι έχουν αμοιβαίες ακτές, δηλαδή είναι γείτονες από τη θάλασσα.Ωστόσο, η εχθρότητα τα τελευταία 12 χρόνια απέτρεψε μια πιθανή Συμφωνία Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών.

Υπογράφοντας συμφωνία ΑΟΖ με την Ελλάδα αντί για την Τουρκία και με την Κύπρο αντί για τα Κατεχόμενα, η Αίγυπτος έχασε 26 χιλιάδες 500 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ναύαρχου Τ.Γιατσί.

Ωστόσο, αυτή δεν είναι μια μη αναστρέψιμη κατάσταση. Στην πραγματικότητα, το Κάΐρο ήταν επιφυλακτικό όταν υπέγραψε τη Συνθήκη ΑΟΖ με την Αθήνα και έκανε μια περιορισμένη συμφωνία αγνοώντας τις ελληνικές θέσεις.

(Ενώ η Ελλάδα ισχυριζόταν ότι είχε αμοιβαία ακτή με τη Κύπρο, η Αίγυπτος προστάτευε τα σύνορά της με την Τουρκία στα ανατολικά του 28ου παραλλήλου.)

Ως εκ τούτου, το επόμενο διάστημα οι δύο χώρες ενδέχεται να υπογράψουν συμφωνία που θα καλύπτει πρώτα τα ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού και μετά με βάση τη γραμμή της Λιβύης.

2) ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Αν και φαίνεται ότι χρειάζεται χρόνος για την αλλαγή της κυπριακής πολιτικής της Αιγύπτου, το Κάιρο φαίνεται να έχει αποκομίσει μεγάλα οφέλη από αυτή την αλλαγή.

Υπάρχει απώλεια 11.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων θαλάσσιας έκτασης λόγω της συμφωνίας θαλάσσιας δικαιοδοσίας που υπέγραψε η Αίγυπτος με την Κύπρο αντί για τα Κατεχόμενα.

Αλλά το πιο σημαντικό, αυτή η χαμένη περιοχή περιλαμβάνει το κοίτασμα φυσικού αερίου Γλαύκος (απόθεμα 141 δισ. κυβικών μέτρων) και στην πραγματικότητα, διαθέτει ένα πλούτο που αποτιμάται σε 100 δισ. δολάρια.
Μάλιστα οι Έλληνες δεν διστάζουν να δηλώσουν αυτή τη μεγάλη ληστεία.

Σε δήλωση μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΑΟΖ Ελληνοκυπριακής κυβέρνησης-Αιγύπτου, ο τότε υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Νίκος Α. Ρολάνδης παραδέχτηκε ότι έλαβαν περισσότερα από τα δικαιώματά τους και δήλωσε ότι αυτή ήταν μια μεγάλη επιτυχία και ότι απέκτησαν κυριαρχία σε μια περιοχή τέσσερις φορές μεγαλύτερη από αυτή που είχαν.

Αυτή η παραδοχή μπορεί επίσης να αναγκάσει την Αίγυπτο να αναθεωρήσει την κυπριακή πολιτική της την επόμενη περίοδο.

3) ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ

Η Αίγυπτος έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα υδρογονανθράκων που ανακαλύφθηκαν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ωστόσο, η εξόρυξη, η επεξεργασία και η μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τρίτες χώρες.

Στον διαγωνισμό που άνοιξε το Κάιρο για το 18ο δέμα τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι συμμορφώνεται με τα θαλάσσια σύνορα που προβλέπονται μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου.

Ως εκ τούτου, είναι πολύ πιθανό η Τουρκία, ως η χώρα με τον μεγαλύτερο στόλο σεισμικών/γεωτρήσεων στην περιοχή, να διαδραματίσει ρόλο σε τέτοιες περιοχές χωρίς πολεμική σύγκρουση.

Καθώς η Τουρκία εξάγει το αέριο, μπορεί επίσης να βοηθήσει στη λειτουργία και την μεταφορά αυτού του φυσικού αερίου.

Επιπλέον, με την Τουρκία να δημιουργεί κοινό μηχανισμό με την Αίγυπτο ή να συμμετέχει στο Φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, αυτές οι δύο χώρες θα ρυθμίσουν σημαντικά την αγορά φυσικού αερίου.

4) ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΣΠΙΔΑ

Ο Πρόεδρος Ερντογάν επέστησε επίσης την προσοχή στην αμυντική βιομηχανία στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογό του και τόνισε : «Η Αίγυπτος πραγματοποιεί σημαντικές επενδύσεις στον αμυντικό τομέα. Πιστεύω ότι θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την Αίγυπτο και θα αναπτύξουμε κοινά έργα».

Πράγματι, η Αίγυπτος έχει κάνει σοβαρές επενδύσεις στον στρατό της τα τελευταία χρόνια. Οι περισσότερες από αυτές τις επενδύσεις ήταν ξένης προέλευσης και έκαναν την Αίγυπτο έναν από τους 10 κορυφαίους εισαγωγείς όπλων στον κόσμο.

Ωστόσο, η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει αρμοδιότητα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων που χρειάζεται η Αίγυπτος, από πλοία μέχρι UAV, από αεροσκάφη και ελικόπτερα μέχρι UCAV, και από πυρομαχικά μέχρι λογισμικό.
Στην πραγματικότητα, ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν ανακοίνωσε πρόσφατα τα νέα για εξαγωγές UAV στην Αίγυπτο.

Ίσως το Κάιρο θα μπορούσε ακόμη και να γίνει επενδυτής στην ανάπτυξη του αεροσκάφους KAAN.

Μια Αίγυπτος που θα τροφοδοτείται από την τουρκική αμυντική βιομηχανία μπορεί να αναλάβει τη θέση του εγγυητή της περιφερειακής ασφάλειας συμμετέχοντας στην επιχείρηση Μεσογειακή Ασπίδα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Οι δύο χώρες έχουν τη δύναμη να ελέγξουν την Ανατολική Μεσόγειο σε προκλήσεις μέσω στρατιωτικής συνεργασίας.

Υπενθυμίζουμε ότι το τουρκικό ναυτικό με την επιχείρηση «Ασπίδα της Μεσογείου» επιθυμεί να απαγορεύσει όλες τις κινήσεις πλοίων έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων στην αποκαλούμενη περιοχή της Μεσογειακής ΑΟΖ.

5) ΚΑΝΟΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ

Η χώρα στο παρασκήνιο του Μνημονίου των Αδάνων που υπογράφηκε μεταξύ Τουρκίας και Συρίας το 1998 ήταν και πάλι η Αίγυπτος.

Το Κάιρο έπαιξε μεσολαβητικό ρόλο στην ένωση της Άγκυρας και της Δαμασκού και τελικά υπογράφηκε η Συμφωνία των Αδάνων.

Αυτή η συμφωνία είναι ακόμη σε ισχύ και έχει βασικό ρόλο στην ομαλοποίηση ων σχέσεων Τουρκίας και Συρίας. Με την πρόσφατη επιστροφή της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο, οι σχέσεις Δαμασκού-Κάιρου έχουν αρχίσει να βελτιώνονται. Την επόμενη περίοδο, το Κάιρο μπορεί να γίνει και πάλι καταλύτης για την ομαλοποίηση Τουρκίας-Συρίας.

6) ΒΗΜΑ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-ΑΙΓΥΠΤΟΥ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ

Η Αίγυπτος, η οποία έχει χερσαία σύνορα 1115 χιλιομέτρων με τη Λιβύη, είναι μια από τις χώρες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή. Η Τουρκία διατηρεί επίσης τη θέση της που ελέγχει το παιχνίδι στη Λιβύη με την υποστήριξή της στην  κυβέρνηση της Τρίπολης.

Ο δρόμος για την επανένταξη της χώρας μπορεί να ανοίξει με τη μεσολάβηση της Αιγύπτου που έχει καλές σχέσεις με την κυβέρνηση του Χαφτάρ και της Τουρκίας που στηρίζει την κυβέρνηση της Τρίπολης.

7) ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΜΕ ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ

Χένρι Κίσινγκερ: «Δεν μπορεί να υπάρξει πόλεμος στη Μέση Ανατολή χωρίς την Αίγυπτο, ούτε ειρήνη χωρίς τη Συρία».

Σε αυτό το σημείο, η Αίγυπτος έχει μια σημαντική ευθύνη να σταματήσει την γενοκτονία του Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Ενώ η κυβέρνηση Σίσι υποστήριξε ανοιχτά την Παλαιστίνη από την αρχή του πολέμου, αυτή, όπως και η Τουρκία, άργησαν να κάνουν συγκεκριμένα βήματα. Ωστόσο, αυτή η τελευταία συνάντηση μπορεί να οδηγήσει σε βαρύτητα των δύο χωρών στο ζήτημα της Γάζας.

Όπως είναι γνωστό, η συνοριακή πύλη της Ράφα είναι το μοναδικό χερσαίο σύνορο της Γάζας εκτός Ισραήλ. Οι προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας παραδίδονται στους ανθρώπους στη Γάζα από εδώ, αλλά το Ισραήλ άρχισε να επιτίθεται ανοιχτά στην Αίγυπτο χτυπώντας τη Ράφα τις τελευταίες ημέρες.

Η Τουρκία, από την άλλη, μπορεί να γονατίσει το Ισραήλ σπάζοντας τον αποκλεισμό από τη θάλασσα και με την υποστήριξη όπλων και πυρομαχικών”, καταλήγει το άρθρο.

Ένα είναι απόλυτα σίγουρο στην προκειμένη περίπτωση, το ότι οι Τούρκοι θα τα δώσουν όλα για να πετύχουν ότι μπορούν με την Αίγυπτο και τον πρόεδρο Αλ Σίσι, ο οποίος γνωρίζει επακριβώς τι πρέπει να αναμένει από το καθεστώς Ερντογάν και την Τουρκία στο εσωτερικό της χώρας του από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Το χρήμα και η επίπλαστη ευημερία δεν φέρνουν πρόοδο και ευημερία σε ένα κράτος, ειδικά όταν έχεις να κάνεις με Νεο-Οθωμανούς Τούρκους που περιμένουν μισή ευκαιρία για να “ εισβάλλουν” πάντα. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

meloni
Κόσμος 0

Βγήκε από τα ρούχα της η Μελόνι με τον Πούτιν παρουσία Μητσοτάκη-«Η Ρωσία στέλνει αράδα λαθρομετανάστες σε όλη την ΕΕ, μας απειλεί πολύπλευρα»

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός τόνισε την απειλή που θέτει η Ρωσία για την «ασφάλεια και την δημοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης»...