Την ετοιμότητα της Τουρκίας να αναλάβει ευθύνες στο Παλαιστινιακό ως εγγυήτρια χώρα, επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Κάλεσε, δε, το Ισραήλ, εάν επιθυμεί διαρκή ειρήνη στην περιοχή, «να εγκαταλείψει τα επεκτατικά όνειρα και να αναγνωρίσει την ύπαρξη ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με βάση τα σύνορα του 1967».
«Κάθε βήμα που θα γίνει θα μείνει ατελέσφορο και το πρόβλημα δεν θα λυθεί χωρίς τη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967, κυρίαρχου και γεωγραφικά ενιαίου με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ» ανέφερε ο κ. Ερντογάν.
Επανέλαβε, εξάλλου, πως «ο δρόμος για την ειρήνη, την ηρεμία και την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή μας περνάει μέσα από την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους», ενώ πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτό, έχουμε πει ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνη, μεταξύ άλλων και ως εγγυητές, για την εγκαθίδρυση και τη διασφάλιση της ειρήνης μαζί με τις άλλες χώρες της περιοχής».
«Φιλοξενούμε συνολικά 380 ασθενείς και 344 συνοδούς τους στην Τουρκία και προσφέρουμε τη θεραπεία τους. Δεν θα αφήσουμε ποτέ τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας απροστάτευτους, αβοήθητους και μόνους» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Συνέχισε λέγοντας πως «ο τερματισμός της ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα και των συγκρούσεων που κινδυνεύουν να εξαπλωθούν στην περιοχή εξαρτάται, καταρχάς, από την αναγνώριση από το Ισραήλ των πιο βασικών δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού.
Δεν θα αφήσουμε ποτέ τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας εγκαταλελειμμένους, αβοήθητους και μόνους.
Λυπούμαστε επίσης για τις πρόσφατες επιθέσεις στη φήμη της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες.
Καλούμε όλες τις ευσυνείδητες χώρες να υποστηρίξουν τον Οργανισμό, ο οποίος είναι η σανίδα σωτηρίας για 6 εκατομμύρια πρόσφυγες που ζουν στην Ιορδανία, τη Συρία, τον Λίβανο και τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Παράλληλα υποστήριξε ότι σήμερα υπάρχει μια Τουρκία με αναπτυσσόμενη οικονομία, ισχυρές υποδομές, αυξανόμενη αποτελεσματικότητα στη διεθνή σκηνή και καινοτομίες στον τομέα της άμυνας. «Εδώ και χρόνια φιλοξενούμε πάνω από 4 εκατομμύρια αιτούντες άσυλο. Δεν ήταν εύκολο για τη χώρα μας, περικυκλωμένη από πύρινο κλοιό, να φτάσει στη σημερινή της θέση» ανέφερε μεταξύ άλλων.