Μέση Ανατολή

"Σχέδιο παγίδα" Πούτιν για ΗΠΑ-Ισραήλ- Δίνει μαχητικά Su-35 και επιθετικά ελικόπτερα Mi-28 στο Ιράν-Αλλάζει το ισοζύγιο ισχύος στη Μ.Ανατολή

Η Ρωσία τις τελευταίες ημέρες καταγράφει σημαντικές νίκες στον πόλεμο στην Ουκρανία, επιτιθέμενη κατά κύματα στις εξασθενημένες Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικές δυσαναπλήρωτες απώλειες μετά την πολύμηνη  μεγάλης κλίμακας ανεπιτυχή  επίθεση που πραγματοποίησαν κατά των Ρωσικών δυνάμεων.

Η ευνοϊκή για τον Πούτιν αυτή εξέλιξη λύνει τα χέρια του,αναφορικά με τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων και μέσων της  Ρωσικής αμυντικής βιομηχανίας σε σύμμαχες χώρες όπως το Ιράν.

H Ρωσία προμηθεύει το Ιράν με μαχητικά Su-35 και  επιθετικά ελικόπτερα Mi-28

Στο θέμα αναφέρεται Ρωσικό ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι "η Ρωσία θα προμηθεύσει το Ιράν με μαχητικά αεροσκάφη Su-35 και ελικόπτερα Mi-28 "Night Hunter".

Και τα δύο οπλικά συστήματα έχουν αποδείξει τη φήμη και την αποτελεσματικότητά τους, ειδικά τα ελικόπτερα, τα οποία μέχρι τώρα έχουν υποτιμηθεί από πάρα πολλούς.

Το Ιράν είναι μια μεγάλη αγορά, έχει φιλοδοξίες, ενώ η περιοχή είναι πολύπλοκη.

Εάν αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος του και ξαναρχίσει η κανονική ζωή, τότε θα χρειαστεί πολλά όπλα, ενώ θα υπάρχουν χρήματα. Επομένως, σίγουρα δεν είναι μάταιο ότι η Ρωσία εισέρχεται σε αυτήν την αγορά.

Η Ρωσία συνέχισε να εκπληρώνει με επιτυχία τις υποχρεώσεις της όλο αυτό το διάστημα, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, ενώ δεν χρειάζεται να μιλήσουμε καθόλου για τη Λευκορωσία , η οποία έγινε αποδέκτης των πιο προηγμένων όπλων , συμπεριλαμβανομένων τακτικών πυρηνικών όπλων.

Ρωσική δυσαρέσκεια για την "εξοπλιστική στροφή"  της Αρμενίας σε χώρες του ΝΑΤΟ 

Ο μόνος που έλεγε  ότι μετά το 2022 η Ρωσία δεν θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της για τις προμήθειες όπλων, ήταν ο Αρμένιος Πρωθυπουργός Πασινιάν.

Αλλά τώρα, μετά τη συμφωνία με το Ιράν τα παραμύθια του Πασινιάν φαίνονται πολύ αδύναμα.

Απλά θέλει να στραφεί στην αγορά όπλων από χώρες του ΝΑΤΟ με οποιοδήποτε κόστος και γιαυτό  λέει ψέματα σε όλους ότι η Ρωσία φέρεται να τον ανάγκασε.

Το Ιράν "κλείνει την αεροπορική ψαλίδα" με το Ισραήλ

Αναφορικά δε με το Ισραήλ δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σίγουρα θα «ευχαριστηθούν» από την εμφάνιση σύγχρονων και αποτελεσματικών αεροσκαφών μάχης στο Ιράν.

Ακόμη και αν αφήσουμε κατά μέρος το θέμα μιας άμεσης σύγκρουσης, την οποία σχεδόν σίγουρα θα προσπαθήσουν να αποφύγουν, το Ιράν θα εξακολουθεί να ενισχύεται  σημαντικά στην περιοχή, θα αποκτήσει επιπλέον  και οι αντίπαλοί του θα υποστούν μεγάλες απώλειες και κόστος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η  κατάσταση θα γίνει ακόμη "καλύτερη" αν  η Ρωσία πουλήσει στη συνέχεια τους S-400, αφού όπως λέει η Μόσχα είναι ένα αμυντικό οπλικό σύστημα, πράγμα που είναι αλήθεια, οπότε οι πωλήσεις του δεν απειλούν κανέναν.

Το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα θα κερδίσει δισεκατομμύρια δολάρια, αυτό είναι προφανές.

Τι θα κάνουν οι ΗΠΑ με τις κυρώσεις;

Για την Αμερική, θα προκύψει το ερώτημα  θέτοντας το πιο δύσκολο δίλημμα, "τι να κάνουμε με τις κυρώσεις";

Γεγονός είναι ότι διαμορφώνεται μια τάση, χώρες που υπόκεινται σε "σφιχτές δυτικές κυρώσεις" αρχίζουν να αδιαφορούν γι'αυτές  και συναλλάσσονται μεταξύ τους χωρίς περιορισμούς ή έλεγχο  από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η λογική είναι πολύ απλή, οποιεσδήποτε κυρώσεις επιβάλλονται  χωρίς κανείς δεν εξετάζει αν η Ρωσία «συμπεριφέρεται καλά» ή «κακά».

Επομένως, δεν υπάρχει τίποτα να φοβάστε, δεν θα γίνει χειρότερο, και τουλάχιστον η επιβολή κυρώσεων σίγουρα δεν εξαρτάται από τη συμπεριφορά της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας.

Το παράδειγμα της Ινδίας και το Ρωσικό μονοπώλιο σε Βόρεια Κορέα-Ιράν που δημιούργησαν οι ΗΠΑ με τις κυρώσεις τους

Και τότε προκύπτει ένα παράδειγμα που λειτούργησε, η  Ινδία.

Δεδομένου ότι η Ινδία δεν υπόκειται σε κυρώσεις, δεν μπορεί να της απαγορεύεται να αγοράζει ρωσικά όπλα, αλλά σε αντάλλαγμα μπορεί να της προσφέρονται όπλα από τους συμμάχους της - Ευρώπη, Νότια Κορέα κ.λπ, αυξάνοντας τον ανταγωνισμό για το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα.

Το ρωσικό στρατιωτικό-βιομηχανικό συγκρότημα λαμβάνει μονοπωλιακή πρόσβαση στις αγορές του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, και αυτές είναι αρκετά μεγάλες αγορές. Επιπλέον, ο Μπάιντεν τις έδωσε προσωπικά στη Ρωσία εξ ολοκλήρου και πλήρως.

Η διατήρηση των κυρώσεων με την ελπίδα ότι «θα τους πιέσουμε κάποια μέρα» είναι  ανόητη."

Πόσα Su-35 θα παραλάβει το Ιράν και ποιές είναι οι δυνατότητές τους

Εκτίμησή μας είναι ότι  το Ιράν σε πρώτο χρόνο θα παραλάβει 24 μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-35 που αρχικά κατασκευάστηκαν και προορίζονταν για την Αίγυπτο, η οποία ακύρωσε την συγκεκριμένη παραγγελία.

Αυτά τα μαχητικά πιστεύεται ότι αναβαθμίζουν σημαντικά τις εναέριες δυνατότητες μάχης της ιρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το αεροσκάφος έχει χαρακτηριστεί ως μαχητικό αεροσκάφος 4++ που έχει σχεδιαστεί κυρίως για ρόλους αεροπορικής υπεροχής, ενώ  είναι επίσης γνωστό για τις ικανότητές του σε επιχειρήσεις αέρος-εδάφους και τα  οπλικά συστήματα που θα μπορούσαν να τοποθετηθούν αυτό.

Η United Aircraft Corporation (UAC), ισχυρίζεται  ότι το Su-35 «συνδυάζει τις ιδιότητες ενός σύγχρονου μαχητικού να κάνει υπερελιγμούς,  διαθέτοντας ανώτερα ενεργητικά και παθητικά βοηθήματα,υπερηχητική ταχύτητα και μεγάλη εμβέλεια, ικανότητα διαχείρισης ενεργειών ομάδων μάχης, ενώ μπορεί να φέρει  μια μεγάλη γκάμα όπλων,διαθέτει  σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου πολλαπλών καναλιών, μειωμένη υπογραφή ραντάρ και υψηλή ικανότητα επιβίωσης στη μάχη.

Τι αλλάζει στο αεροπορικό ισοζύγιο ισχύος στη Μ.Ανατολή;

Σύμφωνα με  εκτιμήσεις  δυτικών στρατιωτικών αναλυτών, το Ιράν χρειάζεται τουλάχιστον 60 από τα εν λόγω μαχητικά αεροσκάφη  προκειμένου να αποσύρει τα πεπαλαιωμένα μαχητικά αεροσκάφη που διαθέτει, ωστόσο η επικείμενη παραλαβή 24 μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi Su-35 που αρχικά κατασκευάστηκαν και προορίζονταν για την Αίγυπτο, αποτελεί ένα πρώτο καλό βήμα για την Τεχεράνη, με προοπτική είτε να ακολουθήσει και δεύτερη παρτίδα από την Μόσχα, είτε να κατασκευαστούν αυτά από την Τεχαράνη κατόπιν σχετικής έγκρισης από την Ρωσία.

Το Ιράν  επίσης  έχει ξοδέψει  εκατομμύρια δολάρια για να αναπτύξει το εγχώριο αντιαεροπορικό του σύστημα, αντίστοιχό του S-400, το σύστημα αεράμυνας Bavar-373 το οποίο προωθεί  στη Συρία, για να προστατεύσει τους πόρους του από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές.

Ο πύραυλος Sayyad-4B, που εκτιμάται ότι έχει βεληνεκές μεταξύ 250-300 χιλιομέτρων, σε συνδυασμό με την πλατφόρμα Bavar-373 AD, φέρεται να μπορεί να παρακολουθεί και να εμπλέκει τα αμερικανικής προέλευσης μαχητικά F-35 stealth του Ισραήλ, το οποίο ως γνωστόν χρησιμοποιεί την ειδικά σχεδιασμένη έκδοση «I» του F-35 και το έχει βαφτίσει ως Adir.

Εκτίμηση μας είναι ότι ο συνδυασμός των μαχητικών SU-35s και του εγχώριου ανταεροπορικού συστήματος Bavar-373 AD, θα αποτελέσει  μια  σοβαρή αποτρεπτική δύναμη του Ιράν, δυσχεραίνοντας σημαντικά πιθανή αεροπορική επίθεση του Ισραήλ με την συνδρομή των ΗΠΑ κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων του.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ