Νεώτερη ενημέρωση
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ανακοίνωσαν απόψε ότι παρέδωσαν 13 Ισραηλινούς ομήρους και επτά ξένους πολίτες στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
Μια πηγή του Κατάρ ανέφερε ότι οι όμηροι είναι ήδη καθ' οδόν προς τα σύνορα, προς το πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο. Εκεί θα συναντηθούν από Ισραηλινούς αξιωματούχους για να μεταφερθούν σε ισραηλινό έδαφος.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν, από την πλευρά τους, ότι 13 Ισραηλινοί όμηροι παραδόθηκαν στο προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του εκπροσώπου των IDF.
Προηγούμενη ενημέρωση
Την έναρξη της διαδικασίας απελευθέρωσης των ομήρων επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού αναφέροντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη.
Μια αυτοκινητοπομπή ασθενοφόρων και ενός λεωφορείου από την Αίγυπτο κινείται επί της διαδρομής για να παραλάβει από τον Ερυθρό Σταυρό του Ισραηλινούς ομήρους, είπε αυτόπτης μάρτυρας στο CNN το βράδυ του Σαββάτου, τοπική ώρα.
Η συνοδεία κατευθύνεται από την αιγυπτιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος της Ράφα προς την πλευρά της Γάζας.
Παράλληλα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απελευθέρωσης των ομήρων που κρατά η Χαμάς.
Συνολικά θα απελευθερωθούν 20 όμηροι, 13 Ισραηλινοί πολίτες και επτά αλλοδαποί εργαζόμενοι στο Ισραήλ. Η Χαμάς διαβεβαίωσε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί πριν από τα μεσάνυχτα μετά την πολύωρη καθυστέρηση την οποία η οργάνωση αποδίδει στη μη συμμόρφωση του Ισραήλ με τους όρους της συμφωνίας η οποία επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του Κατάρ.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Ματζίντ αλ Ανσάρι, ανέφερε σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ότι θα αποφυλακιστούν επίσης 39 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων είναι 33 ανήλικοι και έξι γυναίκες. Οι Ισραηλινοί όμηροι που θα απελευθερωθούν είναι οκτώ παιδιά και πέντε γυναίκες, διευκρίνισε σε άλλη ανάρτησή του.
Αργά απόψε, ο εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με πρωτοβουλία του τελευταίου, με τον οποίο συζήτησε «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην υλοποίηση της ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός». Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, ο Μπάιντεν συνομίλησε με τον εμίρη και με τον πρωθυπουργό του Κατάρ για τα πιθανά εμπόδια στην υλοποίηση της συμφωνίας και τους μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν για την επίλυση τυχόν προβλημάτων. Ο εκπρόσωπος είπε ότι μετά το τηλεφώνημα ο Αμερικανός πρόεδρος ενημερώθηκε ότι η απελευθέρωση των ομήρων προχωρά και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού κάνει ενέργειες για να τους παραλάβει.
Αρχικό κείμενο
Μετά τη μεσολάβηση Κατάρ και Αιγύπτου, ξεπεράστηκαν τα εμπόδια που υπήρχαν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την ανταλλαγή των ομήρων, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις του Καταριανού εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.
Η συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την ανταλλαγή των ομήρων κρέμεται από μια κλωστή, όπως φαίνεται. Η μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου να τηρηθεί είναι καθοριστική, αφού είναι ορατή η επίλυση των διαφορών των δύο πλευρών.
Σύμφωνα με τη Haaretz, η Χαμάς έδωσε το «πράσινο φως» στην παράδοση των ομήρων της στον Ερυθρό Σταυρό μετά τις εγγυήσεις του Κατάρ και της Αιγύπτου ότι το Ισραήλ θα τηρήσει το δικό του μέρος της συμφωνίας.
Γι’ αυτό και ο μεσολαβητής του Κατάρ στη Γάζα δήλωσε ότι «απόψε» απελευθερώνονται 13 Ισραηλινοί όμηροι και 7 άνθρωποι άλλων εθνικοτήτων από τη Χαμάς. Από την πλευρά του Ισραήλ, θα αποφυλακιστούν 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.
Η Χαμάς επιβεβαιώνει επίσης ότι η απελευθέρωση προχωρά.
Ένας Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε νωρίτερα ότι είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξος» ότι τα ζητήματα έχουν επιλυθεί και ότι η απελευθέρωση της δεύτερης ομάδας ομήρων θα συνεχιστεί ακόμη απόψε.
Γιατί πήγαν να τιναχτούν όλα στον αέρα
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ, κατηγόρησαν νωρίτερα το Ισραήλ ότι δεν τηρεί το δικό του μέρος της συμφωνίας, καθώς δεν επιτρέπει σε πολλά φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν στη Γάζα, γι’ αυτό και θα καθυστερήσει την παράδοση των ομήρων.
Μάλιστα, ένας εκπρόσωπος της Χαμάς είπε ότι από χθες έχουν περάσει στη Γάζα συνολικά 340 φορτηγά, 65 εκ των οποίων έφτασαν στο βόρειο τμήμα του θύλακα, υποστηρίζοντας ότι είναι λιγότερα και από τα μισά από εκείνα που συμφώνησε το Ισραήλ.
Από τη μεριά του, το Ισραήλ είχε απειλήσει με τελεσίγραφο από τους IDF προς τη Χαμάς ότι «ή παραδίδετε τους ομήρους ως τα μεσάνυχτα ή συνεχίζουμε τον πόλεμο» στη Λωρίδα της Γάζας.
Κατάρ και Αίγυπτος πιέζουν για επέκταση της συμφωνίας
Για να τηρηθούν όλα τα μέρη της συμφωνίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, μια ολιγομελής αντιπροσωπεία από το Κατάρ έφτασε σήμερα στην περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αντιπροσωπεία του Κατάρ συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να συζητήσουν την πιθανότητα επέκτασης της συμφωνίας.
Ένα καταριανό ιδιωτικό αεροσκάφος, που μετέφερε τα μέλη της καταριανής αντιπροσωπείας, προσγειώθηκε νωρίτερα σήμερα στο ισραηλινό αεροδρόμιο Μπεν-Γκουριόν. Το αεροσκάφος είχε αναχωρήσει από την Λάρνακα, μετέδωσε το δημόσιο ισραηλινό δίκτυο Kan.
Η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα από τη μεριά της ότι έχει λάβει θετικά μηνύματα από όλα τα μέρη για μια πιθανή παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για μία ή δύο μέρες. Ωστόσο, αυτή η ανακοίνωση έγινε πριν τις τελευταίες εξελίξεις με τους όρους της Χαμάς και τις απειλές από το Ισραήλ.
Ο Ντίαα Ρασουάν, επικεφαλής της αιγυπτιακής κρατικής υπηρεσίας πληροφοριών (SIS) τόνισε σε ανακοίνωσή του ότι το Κάιρο έχει εκτενείς συνομιλίες με όλα τα μέρη για να καταλήξει σε μια συμφωνία για την παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας, μια παράταση που θα «σημαίνει την απελευθέρωση περισσότερων αιχμαλώτων από την Γάζα και Παλαιστίνιων κρατουμένων από ισραηλινές φυλακές».
Υπενθυμίζεται ότι το Κατάρ διατηρεί στενές και εκτεταμένες επαφές με την ισλαμιστική οργάνωση, αν και η χώρα του Κόλπου δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Μαζί με τη Ντόχα, η Αίγυπτος έχει εξίσου σημαντικό ρόλο για τις διαπραγματεύσεις και την τήρηση της συμφωνίας στη Γάζα.