«Έχει τελειώσει κάποια φάση των επιχειρήσεων των Ισραηλινών που αφορούσε τον έλεγχο του βορείου κομματιού της Γάζας και συγκεκριμένα την επιφάνεια» σημείωσε μεταξύ άλλων ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία, Λάμπρος Ζώης, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή Newsroom, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «δεν έχει πετύχει τους στόχους του, αφού ούτε τη Χαμάς έχει εξουδετερώσει, ούτε τους ομήρους έχει απελευθερώσει» παρά την στρατιωτική υπεροπλία και τεχνολογική υπεροχή του Ισραήλ που του επέτρεψε πολύ γρήγορα να φτάσει μέσα στο κέντρο της Γάζας.
Επιπλέον ο κ. Τζούμης τόνισε πως το Ισραήλ τώρα σκοπεύει να επεκτείνει τις επιχειρήσεις στην περιοχή της Χαν Γιουνίς, ενώ υπογράμμισε πως είναι μια πόλη η οποία πριν την ενέργεια της Χαμάς αριθμούσε περίπου 400.000 άτομα και τώρα έχει φτάσει στο 1 εκατομμύριο από τη μετακίνηση του πληθυσμού από το βορρά, με το Ισραήλ να ρίχνει φυλλάδια στην πόλη αυτή και στις περιοχές να μετακινηθούν οι κάτοικοι στο Αλ Μαουάσι, προκειμένου να μπει μέσα και να ελέγξει και την περιοχή αυτή.
Μεταξύ άλλων τόνισε πως «απ’ ότι φαίνεται και τουλάχιστον από αυτά που έχει ανακοινώσει και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει σκοπό τον έλεγχο όλης της Λωρίδας της Γάζας. Αυτή τη στιγμή σε διπλωματικό πεδίο υπάρχει μια προσπάθεια να βρεθεί μία λύση με ανταλλαγή των ομήρων με αιχμαλώτους από την πλευρά του Ισραήλ. Υπάρχει όμως μια διαφωνία σε ότι αφορά την επιλογή των ατόμων. Δηλαδή να απελευθερώσουν 100 ομήρους η Χαμάς και 300 το Ισραήλ. Το Ισραήλ όμως θέλει αυτοί που θα απελευθερωθούν να είναι οικογένειες, να μην αφήσουν κάποιον πίσω, όμως η Χαμάς δεν το δέχεται αυτό, διότι κάποιοι από αυτούς είναι και στρατιώτες» ενώ αναφορικά με τον χρόνο κατάπαυσης του πυρός σημείωσε πως θα βρεθεί η χρυσή τομή.
Επιπλέον έκανε λόγο για να ανασύνταξη των ισραηλινών Δυνάμεων πριν την επόμενη φάση, ενώ αναφέρθηκε και στην αρνητική εικόνα της χώρας από τη διεθνή κοινότητα αλλά μετέφερε και την άποψη πως το Ισραήλ δεν θα σταματήσει, γεγονός που σχετίζεται με το αποτύπωμά του φόβου σε μελλοντικούς επίδοξους τρομοκράτες που θα επιχειρήσουν κάτι αντίστοιχο με τη Χαμάς, χαρακτηρίζοντάς το «υπαρξιακό πρόβλημα για το Ισραήλ».