Η JPMorgan αυξάνει τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και τα επιτόκια της Τουρκίας, καθώς η Παγκόσμια Τράπεζα συζητά να διπλασιάσει τον δανεισμό στα 35 δισ. δολάρια, επιβεβαιώνοντας πως τη στιγμή που η Άγκυρα εξαπολύει πολεμικές κορώνες και επενδύει γη και ύδωρ στην πολεμική βιομηχανία, η τουρκική οικονομία συνεχίζει να ολισθαίνει προς μια άνευ προηγουμένου καταστροφή. Μόνη ελπίδα για την τουρκική οικονομία οι συμφωνίες με τα πετροκράτη του Κόλπου και η Παγκόσμια Τράπεζα.
Τα υψηλότερα του αναμενόμενου στοιχεία για τον πληθωρισμό τον Αύγουστο που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα ώθησαν την JPMorgan να αναθεωρήσει την πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους στο 65% από 62%, ενώ ο ετήσιος ρυθμός αναμένεται πλέον να κορυφωθεί στο 73% τον Μάιο του 2024, σύμφωνα με την τράπεζα της Wall Street.
Η τράπεζα ανέφερε επίσης ότι βλέπει ανοδικούς κινδύνους για την πρόβλεψη του επιτοκίου πολιτικής της στο τέλος του έτους, το οποίο διατήρησε στο 35%, αλλά προέβλεψε ότι το βασικό επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας θα κλείσει το επόμενο έτος στο 45% αντί για τις προηγούμενες εκτιμήσεις του 40%.
"Ο ΔΤΚ του Αυγούστου υποδηλώνει παρατεταμένη διαδικασία αποπληθωρισμού", δήλωσε ο Φατίχ Ακτσελίκ (Fatih Akcelik) της JPMorgan σε σημείωμα προς τους πελάτες του. "Δεδομένου ότι αναμένουμε επίμονο πληθωρισμό, προβλέπουμε περισσότερη νομισματική σύσφιξη για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων μετά τις δημοτικές εκλογές του Μαρτίου 2024".
Ο ετήσιος πληθωρισμός της Τουρκίας εκτινάχθηκε σε υψηλότερο του αναμενόμενου 58,94% τον Αύγουστο, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία νωρίτερα τη Δευτέρα, σημειώνοντας άνοδο για δεύτερο μήνα μετά την απότομη πτώση του νομίσματος της λίρας και τις πρόσφατες αυξήσεις φόρων.
Η Παγκόσμια Τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για τον δυνητικό διπλασιασμό της έκθεσής της στην Τουρκία σε 35 δισεκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να συμβάλει στη σταθεροποίηση της μεγαλύτερης μη πετρελαϊκής οικονομίας της Μέσης Ανατολής, σύμφωνα με άτομα με άμεση γνώση του θέματος που επικαλείται το Bloomberg.
Οι συζητήσεις περιλαμβάνουν την υπόσχεση της Παγκόσμιας Τράπεζας να διαθέσει έως και 18 δισεκατομμύρια δολάρια για έργα τα επόμενα τρία χρόνια, επιπλέον των περισσότερων από 17 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε προγράμματα που είναι ήδη σε εφαρμογή, δήλωσαν, ζητώντας να μην κατονομαστούν επειδή οι συνομιλίες δεν είναι δημόσιες. Η χρηματοδότηση θα περιλαμβάνει άμεσο δανεισμό προς την κυβέρνηση καθώς και στήριξη του ιδιωτικού τομέα. Η τουρκική λίρα περιόρισε τις απώλειές της και τα συμβόλαια ανταλλαγής πιστωτικού κινδύνου υποχώρησαν, ενώ ο τραπεζικός δείκτης αυξήθηκε έως και 4% στην είδηση.
Μια συμφωνία θα σηματοδοτούσε ψήφο εμπιστοσύνης στη νεοϊδρυθείσα οικονομική διοίκηση του υπουργού Οικονομικών και Χρηματοοικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας Χαφίζε Γκαγιέ Ερκάν. Από τότε που διορίστηκαν τον Ιούνιο, η Τουρκία έχει αρχίσει να αναιρεί τα χρόνια αντισυμβατικής, αναπτυξιακής οικονομικής πολιτικής που προωθούσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μέχρι την επανεκλογή του τον Μάιο. Ο Σιμσέκ και ο Ερκάν ηγούνται των προσπαθειών να συγκρατήσουν τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και να θέσουν την οικονομία του σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων σε μια πιο βιώσιμη πορεία.
Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει ότι τα δύο τρίτα των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα πάνε στον ιδιωτικό τομέα της Τουρκίας μέσω άμεσων επενδύσεων και εγγυήσεων. Ορισμένα από τα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή βραχυπρόθεσμων εγγυήσεων για τη χρηματοδότηση του εμπορίου και τη στήριξη των Τούρκων εξαγωγέων.
Το πρόγραμμα που συζητείται επί του παρόντος υπογραμμίζει την υποστήριξη της Παγκόσμιας Τράπεζας στις προσπάθειες των Τούρκων πολιτικών για την αποκατάσταση της μακροοικονομικής σταθερότητας, σύμφωνα με αποσπάσματα από σχέδιο εγγράφου που είδε το Bloomberg. Οι Σιμσέκ και Ερκάν συναντήθηκαν με τον Ajay Banga, τον πρόεδρο του δανειστή με έδρα την Ουάσιγκτον, στην Ινδία τον Ιούλιο, ανέφεραν τότε τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Ορισμένα από τα νέα κεφάλαια που θα αποσταλούν θα διατεθούν πιθανότατα για να βοηθήσουν στην ανοικοδόμηση των περιοχών που καταστράφηκαν από δύο τεράστιους σεισμούς που έπληξαν το νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας στις 6 Φεβρουαρίου, σκοτώνοντας περισσότερους από 50.000 ανθρώπους.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κατασκευάσει περίπου 200.000 οικιστικές μονάδες εντός ενός έτους για τους επιζώντες και υπολόγισε το κόστος της ανοικοδόμησης σε περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ήδη χορηγήσει δάνειο ύψους 910,5 εκατ. ευρώ (980 εκατ. δολάρια) στην Τουρκία για την ανοικοδόμηση, μέρος της υφιστάμενης κατανομής 17 δισ. δολαρίων.
Μετά τους σεισμούς, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας διευρύνθηκε σε περίπου 6% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, καθώς οι εξαγωγείς στις πληγείσες περιοχές υπέστησαν διακοπές και το εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού ενθάρρυνε τις εισαγωγές.
Ο Ερντογάν πραγματοποίησε περιοδεία στον Κόλπο της Μέσης Ανατολής τον Ιούλιο, επιστρέφοντας με υποσχέσεις για επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία. Η συμφωνία με την Παγκόσμια Τράπεζα θα σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη πηγή εξωτερικής χρηματοδότησης από την επίσκεψη του Ερντογάν στα πετροκράτη του Κόλπου.