Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Σκαλοπάτι για απόκτηση πυρηνικών όπλων από τον Ερντογάν-"Προθυμία" του Ιράν για παροχή "πυρηνικής εκπαίδευσης" στην Τουρκία

Ο επικεφαλής πυρηνικής ενέργειας του Ιράν δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να μοιραστεί την εμπειρία κατασκευής και συντήρησης πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με την Τουρκία, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν.

Η "προθυμία" του Ιράν για παροχή "πυρηνικής εκπαίδευσης" στην Τουρκία

Ο Mohammad Eslami, πρόεδρος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (AEOI), έκανε τις δηλώσεις σε συνάντηση με τον Τούρκο πρέσβη στο Ιράν Hicabi Kırlangıç στην πρωτεύουσα της Τεχεράνης.

Ο Eslami εξέφρασε την ετοιμότητα του Ιράν να συνεργαστεί με την Τουρκία προσφέροντας πυρηνική εκπαίδευση και εξαγωγή ραδιοφαρμάκων στη χώρα, προσθέτοντας ότι οι θυγατρικές εταιρείες του AEOI μπορούν να μεταδώσουν τεχνογνωσία σε εργασίες παραγωγής και συντήρησης σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Τουρκία.

Αναφερόμενος στις προσπάθειες της Δύσης να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Eslami τόνισε ότι το Ιράν συνεχίζει τις «ειρηνικές» πυρηνικές του δραστηριότητες στο πλαίσιο των διεθνών κανονισμών.

Ο Τούρκος πρέσβης, από την πλευρά του, είπε ότι η χώρα του υποστηρίζει το δικαίωμα όλων των χωρών να χρησιμοποιούν ειρηνική πυρηνική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου αυτού του Ιράν.

Το Ιράν υπέγραψε μια πυρηνική συμφωνία, επίσημα γνωστή ως Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA), με τις παγκόσμιες δυνάμεις τον Ιούλιο του 2015, συμφωνώντας να θέσει ορισμένους περιορισμούς στο πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων στη χώρα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ωστόσο, αποχώρησαν από τη συμφωνία τον Μάιο του 2018 και επέβαλαν εκ νέου τις μονομερείς κυρώσεις στην Τεχεράνη, ωθώντας την τελευταία να εγκαταλείψει ορισμένες από τις πυρηνικές της δεσμεύσεις στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Οι συνομιλίες για την αναβίωση του JCPOA ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2021 στην πρωτεύουσα της Αυστρίας, Βιέννη. Παρά πολλούς γύρους συνομιλιών, δεν έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος από το τέλος του τελευταίου γύρου τον Αύγουστο του 2022."

Τα βήματα της Άκυρας που οδηγούν στην απόκτηση πυρηνικών όπλων 

Είναι γνωστό ότι ο μεγαλομανής Ερντογάν, επιθυμεί να αποκτήσει η Τουρκία  πυρηνικά όπλα, αφού αυτό θα είχε ως συνέπεια να την καταστήσει ηγέτιδα δύναμη στην περιοχή, μίνι υπερδύναμη, χαράσσοντας  στη συνέχεια τελείως αυτόνομη πολιτική, στα χνάρια του ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Σκαλοπάτι σε αυτήν την προσπάθειά του αποτελεί το "αδελφό κράτος του Πακιστάν" που διαθέτει πυρηνικά όπλα.

Τουρκία και Πακιστάν  ως γνωστόν έχουν αναπτύξει ιδιαίτερες σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο, με πακιστανικές ειδικές δυνάμεις να συμμετέχουν στην τουρκική διακλαδική άσκηση ΤΑΜΣ "Γαλάζια Πατρίδα 2022", η οποία στοχοποιεί τα νησιά μας στο Αιγαίο.

Πακιστανικά μαχητικά αεροσκάφη μετέχουν  επίσης στη Διεθνή αεροπορική άσκηση "ΑΕΤΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΑΣ" όπου συνεκπαιδεύονται με την τουρκική πολεμική αεροπορία.

Το πρόγραμμα MİLGEM, κατασκευής 4 κορβετών για το Πακιστανικό πολεμικό ναυτικό,αποτελεί ένα σχέδιο "βατήρα" του Ερντογάν προς τον απώτερο στόχο του που είναι η απόκτηση πυρηνικών όπλων μέσω Πακιστάν. Το πρόπλασμα της πυρηνικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, όπως η ηλεκτροδότηση, συνεχίζεται  εξάλλου με την κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ακουγιού από Ρωσική εταιρεία, η οποία  περιέργως....ουδόλως επλήγη από τις κυρώσεις της Δύσης και συνεχίζει απρόσκοπτα την κατασκευή τους.

Σε προγενέστερο άρθρο μας, είχαμε επισημάνει ότι ένας συγκερασμός απόκτησης πυρηνικών όπλων της Τουρκίας από το Πακιστάν, με το οποίο έχει στενότατες σχέσεις  σε συνδυασμό με τους  τουρκικούς πυραύλους Tayfun μεγάλου βεληνεκούς για εκτόξευσή τους, δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά πιθανή απειλή στο μέλλον για Ελλάδα και Κύπρο. 

Σε σχετικό χάρτη με την εμβέλεια και τις «δυνατότητες» του νέου βαλλιστικού πυραύλου Tayfun, δεν περιλαμβάνεται μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες γειτονικές χώρες της Τουρκίας όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ, το Ιράκ και η Αρμενία. 

Οι ΗΠΑ  τέλος «ξετρύπωσαν» στα τέλη Δεκεμβρίου 2022, προσπάθειες του Πακιστάν να διακινήσει την τεχνολογία πυρηνικών όπλων του στο μαύρο εμπόριο, αποκαλώντας το ως ένα από τα «πιο επικίνδυνα» έθνη του κόσμου.

Συμπέρασμα

Οι στενές επαφές Ρωσίας-Ιράν-Τουρκίας που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Μ. Ανατολή, με επίκεντρο τη μεταπολεμική Συρία, φαίνεται ότι επεκτείνονται πολύ πέραν αυτής.

Ρωσία και Ιράν είναι στρατηγικοί εταίροι, ενώ Μόσχα και Άγκυρα παρά τις διαφωνιες τους τα βρίσκουν στη Βόρεια Συρία, στη Λιβύη αλλά και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τώρα έρχεται το πρόθυμο Ιράν να προσφέρει πυρηνική τεχνογνωσία στην Τουρκία για το πυρηνικό εργοστάσιο του Ακουγιού που κατασκεύασαν οι Ρώσοι. Ωστόσο η κυρίαρχη σκέψη στο μυαλό του Ερντογάν είναι η απόκτηση πυρηνικών όπλων με την βοήθεια του Πακιστάν-Ρωσίας και η παροχή τεχνογνωσίας από το Ιράν προς τούτο.

Αναμένουμε την αντίδραση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην επικίνδυνη σε κάθε περίπτωση πυρηνική προσέγγιση Ιράν-Τουρκίας. 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ