Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν ξεκίνησε την περιοδεία του στα κράτη του Κόλπου χθές βράδυ, με την Σαουδική Αραβία να αποτελεί την πρώτη χώρα που επισκέπτεται.
Ο Ερντογάν, ο οποίος στις εκλογές του Μαΐου κέρδισε άλλη μια πενταετή θητεία, επιδιώκει να συγκεντρώσει την υποστήριξη των χωρών του Κόλπου για την παραπαίουσα οικονομία της Τουρκίας.
Ο Τούρκος ηγέτης αναμένεται στο γειτονικό Κατάρ μετά την Σαουδική Αραβία.
Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο μήνα, το Κουβέιτ δήλωσε ότι συνήψε συμφωνία 367 εκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια drones Bayraktar TB-2.
Συμφωνία μαμούθ εξαγωγής του τουρκικού UAV AKINCI στην Σαουδική Αραβία
Όπως έγινε ήδη γνωστό στο πλαίσιο αυτό, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνίες συνεργασίας με τη Σαουδική Αραβία σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται η ιστορική όπως χαρακτηρίζεται από τουρκικό ΜΜΕ, εξαγωγή τουρκικών Bayraktar AKINCI TİHA (Assault Unmanned Aerial Vehicle), το οποίο επισημαίνει:
"Συμφωνία εξαγωγής και συνεργασίας για το Bayraktar AKINCI TİHA (Assault Unmanned Aerial Vehicle) υπεγράφη μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας και του BAYKAR.
Η μεγαλύτερη αμυντική και αεροδιαστημική σύμβαση εξαγωγής στην ιστορία της Δημοκρατίας της Τουρκίας υπεγράφη μεταξύ BAYKAR και Σαουδικής Αραβίας.
Αν και οι λεπτομέρειες της σύμβασης δεν είναι ακόμη γνωστές, ανακοινώθηκε από τον Γενικό Διευθυντή Τεχνολογίας της BAYKAR, Haluk Bayraktar, ότι οι εξαγωγές αφορούν το AKINCI TİHA.
Στη δήλωση που έκανε ο Haluk Bayraktar, «Υπογράψαμε μια συμφωνία εξαγωγής και συνεργασίας Bayraktar AKINCI TİHA με το Υπουργείο Άμυνας της Σαουδικής Αραβίας. Καλή τύχη για το μεγαλύτερο συμβόλαιο εξαγωγών άμυνας και αεροδιαστημικής στην ιστορία της Δημοκρατίας της Τουρκίας». χρησιμοποιήθηκαν εκφράσεις.
Τεχνικά χαρακτηριστικά-Αριθμητικά δεδομένα
Το AKINCI TİHA, το οποίο έχει μεγάλη χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου, μπορεί να χρησιμοποιήσει σχεδόν όλα τα πυρομαχικά που μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα μαχητικό F-16.
Χάρη σε αυτό το χαρακτηριστικό, η BAYKAR έχει εξάγει το AKINCI TİHA σε 7 διαφορετικές χώρες, ενώ 30 χώρες υπέγραψαν συμβάσεις για την προμήθεια του Bayraktar TB2 SİHA.
Εύρος Επικοινωνίας: LOS & BLOS
Απογείωση και προσγείωση: Διάδρομος προσγείωσης (Αυτόματη)
Ταχύτητα πτήσης – Μέγιστη Ταχύτητα: 130 – 195 Κόμβοι
Μέγιστο βάρος απογείωσης: 5.500 kg
Λειτουργικό - Μέγιστο υψόμετρο: 40.000 πόδια
Διάρκεια πτήσης: 24 ώρες
Χωρητικότητα ωφέλιμου φορτίου: 1500 kg
Άνοιγμα φτερών: 20 m.
Ύψος: 1 m.
Ωφέλιμο φορτίο - Πυρομαχικά: Έξυπνα πυρομαχικά καθοδηγούμενα με λέιζερ, πύραυλοι & πυρομαχικά μεγάλης εμβέλειας
Τύπος πρόωσης: Κινητήρας Turboprop 2 x 750 HP ή 2 x 450 HP
Λοιπές συμφωνίες που υπεγράφησαν
Αρκετές συμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για drone με την ιδιωτική Baykar, υπεγράφησαν κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Ερντογάν και του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στο λιμάνι της Τζέντα στην Ερυθρά Θάλασσα τη Δευτέρα, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Τύπου της Σαουδικής Αραβίας (SPA).
Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν συμφωνίες συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, των άμεσων επενδύσεων, της άμυνας και των μέσων ενημέρωσης, αναφέρεται στην έκθεση.
Το τρέχον ταξίδι του Ερντογάν στον Κόλπο έρχεται τη στιγμή που η Τουρκία παλεύει με την κατάρρευση του νομίσματος και τον αυξανόμενο πληθωρισμό που έχει πλήξει την οικονομία της.
Τον Μάρτιο, η Σαουδική Αραβία κατέθεσε 5 δισεκατομμύρια δολάρια στην κεντρική τράπεζα της Τουρκίας.
Συμπέρασμα
Είναι γνωστό ότι Τουρκία και Κατάρ είναι αδελφά κράτη. Το γεγονός αυτό σε συγκερασμό με την επαναπροσέγγιση του Κατάρ με τα ΗΑΕ και την Σαουδική Αραβία λειτουργεί "ευεργετικά" υπέρ του Ερντογάν στην προσπάθεια βελτίωσης και περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων της Τουρκίας με τις συγκεκριμένες χώρες, ιδιαίτερα στους τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και της στρατιωτικής συνεργασίας.
Το τελευταίο το διαπιστώσαμε ήδη με την μεγαλύτερη αμυντική και αεροδιαστημική σύμβαση εξαγωγής στην ιστορία της Δημοκρατίας της Τουρκίας που υπεγράφη μεταξύ BAYKAR και Σαουδικής Αραβίας, όπως αναφέραμε νωρίτερα.
Η στρατιωτική προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας -Τουρκίας , όπως και αυτή ΗΑΕ-Τουρκίας , αλλά και Αιγύπτου-Τουρκίας, "ακουμπάει" την Ελλάδα η οποία έχει αναπτύξει ιδιαίτερα φιλικές-συμμαχικές σχέσεις με τις παραπάνω τρείς(3) αραβικές χώρες, με μαχητικά αεροσκάφη τους να μετέχουν από κοινού με Ελληνικά μαχητικά σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και να μοιράζονται κοινές απόψεις και συμφέροντα στην ΝΑ Μεσόγειο και την Λιβύη.
Κοινώς η Τουρκία επιχειρεί εκτός του οικονομικού οφέλους που θα έχει αποκτώντας καλές σχέσεις με Σαουδική Αραβία-ΗΑΕ-Αίγυπτο, να αντιστρέψει το κλίμα υπέρ της σε ΝΑ Μεσόγειο και Λιβύη.