Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ραγδαίες εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο: Τουρκία-Αίγυπτος αποκαθιστούν πλήρως διπλωματικούς δεσμούς-Στόχος της Άγκυρας η ελληνική ΑΟΖ

Η Τουρκία και η Αίγυπτος ανακοίνωσαν την Τρίτη την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών τους, τερματίζοντας σχεδόν μια δεκαετία διπλωματικής εχθρότητας. Η κίνηση αυτή από τουρκικής πλευράς, έχει σαφή σκοπό την υποβάθμιση των συνεργασιών της Ελλάδας με περιφερειακούς συμμάχους, καθώς και την ελληνική ΑΟΖ, μια ευρεία περιοχή πλούσια σε φυσικούς πόρους.

Σε ξεχωριστές ταυτόχρονες δηλώσεις τους, οι δύο χώρες ανέφεραν ότι αποφάσισαν να αποκαταστήσουν αμοιβαία τους πρεσβευτές τους στις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους, αποκαθιστώντας πλήρως τους δεσμούς στο υψηλότερο διπλωματικό επίπεδο. Όπως αναφέρει το Al-Monitor, η Τουρκία όρισε τον Σαλίχ Μουτλού Σεν ως πρεσβευτή της στο Κάιρο και η Αίγυπτος επέλεξε τον Αμρ Ελχαμάμι ως απεσταλμένο της στην Άγκυρα, σύμφωνα με τις κοινές δηλώσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιορδανό ομόλογό του Αϊμάν Σαφάντι, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι δύο ισχυρές χώρες της περιοχής και ότι δεν έχουν την "πολυτέλεια να μείνουν χώρια" η μία από την άλλη. "Έχουμε πλέον περάσει ένα σημαντικό στάδιο στις προσπάθειες εξομάλυνσης. Από εδώ και στο εξής, οι σχέσεις μας θα συνεχίσουν να εξελίσσονται γρήγορα σε πολιτικούς, οικονομικούς και άλλους τομείς", δήλωσε.

Οι δύο χώρες διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις μετά το πραξικόπημα του 2013 που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Αιγύπτου υπό την ηγεσία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναδείχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους διεθνείς υποστηρικτές των διαδηλωτών κατά του πραξικοπήματος, με τη χώρα του να μετατρέπεται σε ασφαλές καταφύγιο για τα εξόριστα μέλη της Αδελφότητας. 

Στο πλαίσιο της προσπάθειάς της να επιδιορθώσει τους περιφερειακούς φράχτες που ξεκίνησε το 2021, η Τουρκία επιχειρεί επαναπροσέγγιση στους πρώην περιφερειακούς της αντιπάλους, δηλαδή στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Αν και η χώρα έχει καταφέρει να βελτιώσει τις σχέσεις της με τις τέσσερις δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εξομάλυνσης των δεσμών της με το Ισραήλ, η Αίγυπτος αντιστέκεται εδώ και καιρό ενάντια σε μια πλήρη εξομάλυνση με τον γείτονά της στην Ανατολική Μεσόγειο, κυρίως λόγω της σταθερής υποστήριξης της Άγκυρας προς την Αδελφότητα.

Οι δύο πρωτεύουσες προσθέτουν επίσης αντιθέσεις για τη σύγκρουση στη Λιβύη και αυτό που το Κάιρο περιγράφει ως αναθεωρητική πολιτική της Άγκυρας στον αραβικό κόσμο ως μέρος των νεο-οθωμανικών φιλοδοξιών του Ερντογάν στην περιοχή.   

Οι συναντήσεις μεταξύ των δύο πρωτευουσών παρέμειναν περιορισμένες σε επαφές τεχνικού επιπέδου, με εξαίρεση μια σύντομη συνάντηση μεταξύ του Ερντογάν και του Αιγύπτιου ομολόγου του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στα τέλη του περασμένου έτους στο περιθώριο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου στο Κατάρ, μέχρι τους δίδυμους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου που προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 50.000 ανθρώπων στην Τουρκία. 

Μετά την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ερντογάν και του Σίσι στο πλαίσιο της διπλωματίας μετά την καταστροφή, ο Σούκρι πραγματοποίησε επίσκεψη αλληλεγγύης στην περιοχή του σεισμού της Τουρκίας στα τέλη Φεβρουαρίου, όπου συναντήθηκε με τον κορυφαίο Τούρκο διπλωμάτη. Στη συνέχεια, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγινε ο πρώτος Τούρκος υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε το Κάιρο από το 2012. 

Ο Σούκρι ταξίδεψε ξανά στην Τουρκία την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι δύο επικεφαλής διπλωμάτες δεν ανακοίνωσαν την πλήρη αποκατάσταση κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης. Οι δύο πρωτεύουσες αποφάσισαν να εργαστούν για την πλήρη εξομάλυνση της διαδικασίας κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού τον περασμένο μήνα.

Όπως έχουμε γράψει στο Πενταπόσταγμα, ο Ερντογάν επιδιώκει μυστικά συμφωνία με Αλ Σίσι για ακύρωση συμφωνιών της ΑΟΖ με Ελλάδα και Κύπρο. Η οποιαδήποτε επαναπροσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας ήδη παρακολουθείται στενά από τη χώρα μας, ενώ η μερική οριοθέτηση ΑΟΖ ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού και ηλεκτρική διασύνδεση, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου μεταξύ των δύο χωρών είναι δεδομένη και δεν αλλάζει με τίποτα, ειδικά όσο είναι στην εξουσία ο πρόεδρος Αλ Σίσι και ο αιγυπτιακός Στρατός.

Αυτά που χρωστάνε ή τους λείπουν σε χρήμα, οι Τούρκοι θα τα αναζητήσουν σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με την αλαζονεία μιας περιφερειακής δύναμης που είναι ικανή να φτάσει ακόμα και σε πολεμική επιχείρηση για να επιβάλει την θέληση της.

Φαίνεται πως οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά το Πενταπόσταγμα, που προ μηνός είχε προϊδεάσει για την επικείμενη ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών, αλλά και το κρυφό σχέδιο Ερντογάν κατά Ελλάδος και Κύπρο μέσα από μια τέτοια συμφωνία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ