Το Ιράν θα παραλάβει την πρώτη παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών Su-35 από τη Ρωσία κάποια στιγμή μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ανέφερε το Iran Press στις 12 Απριλίου.
Το πρακτορείο ειδήσεων δεν διευκρίνισε πόσα μαχητικά αεροσκάφη θα παραδοθούν ή πότε και πού ακριβώς θα προσγειωθούν. Επιπλέον, η αναφορά δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί από καμία επίσημη πηγή στο Ιράν ή τη Ρωσία.
Αναφορές από τον Δεκέμβριο ανέφεραν ότι η Ρωσία συμφώνησε να προμηθεύσει το Ιράν με 24 Su-35 που κατασκευάστηκαν αρχικά για την Αίγυπτο ως μέρος μιας συμφωνίας που ματαιώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον Ιανουάριο, το μέλος του ιρανικού κοινοβουλίου Σαχριάρ Χεϊντάρι είπε ότι η Ρωσία θα παραδώσει την πρώτη παρτίδα μαχητικών αεροσκαφών στις αρχές του επόμενου ιρανικού έτους, το οποίο ξεκίνησε στις 21 Μαρτίου, στην Αεροπορική βάση 8 της Πολεμικής Αεροπορίας της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν (IRIAF) κοντά στην κεντρική πόλη του Ισφαχάν.
Τον Μάρτιο, το Ιράν επιβεβαίωσε επίσημα ότι είχε ολοκληρώσει μια συμφωνία για την αγορά προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών Su-35 από τη Ρωσία, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Ωστόσο, η Ρωσία δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει τη συμφωνία από την πλευρά της.
Η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας φέρεται να αυξήθηκε από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης στην Ουκρανία πέρυσι. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους ισχυρίζονται ότι το Ιράν προμήθευσε τη Ρωσία με εκατοντάδες drones αυτοκτονίας και μάχης για χρήση κατά των δυνάμεων του Κιέβου. Ωστόσο, τόσο η Μόσχα όσο και η Τεχεράνη το αρνούνται.
Το Su-35 σχεδιάστηκε για να εμπλέκεται σε όλους τους τύπους εναέριων στόχων σε αεροπορικές μάχες μεγάλης και κοντινής εμβέλειας καθώς και να επιτίθεται σε στόχους εδάφους και θαλάσσιας επιφάνειας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που καλύπτονται από αεράμυνα και βρίσκονται πολύ πίσω από την πρώτη γραμμή.
Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Su-35 είναι το σύστημα ραντάρ πολλαπλών λειτουργιών Irbis-E, παθητικό ηλεκτρονικά σαρωμένο σύστημα ραντάρ συστοιχίας, το οποίο μπορεί να ανιχνεύει και να παρακολουθεί έως και 30 αερομεταφερόμενους στόχους ταυτόχρονα σε βεληνεκές έως 350 χιλιόμετρα και να επιτίθεται σε έως και οκτώ από αυτούς.
Το μαχητικό αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει μια ποικιλία προηγμένων όπλων, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου αέρος-αέρος R-37, του πυραύλου κρουαζ επίθεσης εδάφους Kh-59, του πυραύλου κατά της ακτινοβολίας Kh-58 και του αντιπλοϊκού κρουζ Kh-35.
Η IRIAF βασίζεται επί του παρόντος σε γηρασμένα αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη που έχουν απομείνει από την περίοδο πριν από την Ισλαμική Επανάσταση του 1979. Μόλις παραδοθούν, τα Su-35 θα είναι τα πρώτα νέα μαχητικά αεροσκάφη που θα τεθούν σε υπηρεσία στην αεροπορία από τη δεκαετία του 1990, όταν το Ιράν παρέλαβε μερικά MiG-29 από τη Ρωσία.
Η παράδοση των προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών πιθανότατα θα αυξήσει τις εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ, το Τελ Αβίβ θα ισχυριστεί ότι η συμφωνία αποτελεί παραβίαση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015. Σε απάντηση, θα μπορούσε να κλιμακώσει τον συγκεκαλυμμένο πόλεμο εναντίον της Τεχεράνης και να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία με την Ουκρανία.