Η γερμανική κάτω Βουλή, η Μπούντεσταγκ, παρέτεινε χθες Τετάρτη τη συμμετοχή των ομοσπονδιακών ενόπλων δυνάμεων στην επιχείρηση Ειρήνη της ΕΕ στη Μεσόγειο για άλλον έναν χρόνο.
Η επιχείρηση Ειρήνη δημιουργήθηκε για να εγγυηθεί την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη και να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων μέσω θαλάσσιων οδών που παίρνουν μετανάστες και πρόσφυγες
Στην ψηφοφορία, 555 μέλη της γερμανικής εθνικής αντιπροσωπείας τάχθηκαν υπέρ, 101 κατά και 1 απείχε.
Η Μπούντεσβερ είναι κατά συνέπεια σε θέση να συνεχίσει να συμμετέχει στην αποστολή ως την 30ή Απριλίου 2024, αναπτύσσοντας 300 στρατιωτικούς το μέγιστο.
Η επιχείρηση Ειρήνη δημιουργήθηκε για να εγγυηθεί την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη και να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων μέσω θαλάσσιων οδών που παίρνουν μετανάστες και πρόσφυγες.
Ακόμη ένας σκοπός της επιχείρησης είναι η αποτροπή της παράνομης εξαγωγής αργού πετρελαίου ή/και διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων από τη Λιβύη.
Μια από τις πτυχές της επιχείρησης είναι η διάσωση προσφύγων που προσπαθούν να φθάσουν από τη Λιβύη στην Ευρώπη. Στα μέσα Απριλίου, δυο ιταλικά πολεμικά πλοία, μέρος της αποστολής, έσωσαν 1.266 ανθρώπους στο πλαίσιο δυο αποστολών.
Το εμπάργκο όπλων επιβλήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη στη Λιβύη το 2016, εν μέσω εμφυλίου πολέμου και χάους στη χώρα μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. Ως ακόμη και σήμερα, διάφορες ένοπλες οργανώσεις διεκδικούν εξουσία και επιρροή, ενώ στη διένεξη στη χώρα έχουν εμπλακεί ξένες δυνάμεις, μεταξύ άλλων η Τουρκία, η Ρωσία κ.ά..