Μέση Ανατολή
Ενημερώθηκε στις:

Ισραήλ-ΗΠΑ έτοιμες να βάλλουν φωτιά στη Μ.Ανατολή- Στόχοι Παλαιστίνη-Ιράν, "καζάνι που βράζει" η Ιερουσαλήμ

Τις τελευταίες ημέρες η ένταση μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με τον ηγέτη της ισραηλινής αντιπολίτευσης Yair Lapid να κατηγορεί ανοιχτά την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου για την τρέχουσα ένταση στο συγκρότημα του τζαμιού Al-Aqsa στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Ισραηλινή αστυνομική βία στο τέμενος Al-Aqsa προκαλεί σφοδρή ένταση με τους Παλαιστίνιους

Μιλώντας στο Ισραηλινό Δημόσιο Ραδιόφωνο, ο Λαπίντ κατηγόρησε τον ακροδεξιό υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Itamar Ben-Gvir ότι επιδίωξε να βάλει φωτιά στη Μέση Ανατολή.

Κατηγόρησε τη βία της ισραηλινής αστυνομίας κατά των πιστών εντός του συγκροτήματος Al-Aqsa και την «ανεύθυνη συμπεριφορά» της ισραηλινής κυβέρνησης.

«Αυτό συμβαίνει όταν δίνετε αυτού του είδους την ευθύνη στον πιο ριζοσπαστικό άνθρωπο στο κράτος του Ισραήλ», είπε ο Λάπιντ, αναφερόμενος στον Μπεν-Γκβίρ.

Ο Λάπιντ συνέχισε κατηγορώντας τον Μπεν-Γκβίρ ότι το μόνο που θέλει μόνο να βάλει φωτιά στη Μέση Ανατολή.

Νωρίς την Κυριακή, οι ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στο συγκρότημα του τζαμιού Al-Aqsa για να εξασφαλίσουν την εισβολή εποίκων στο σημείο της ανάφλεξης.

Η ένταση κλιμακώθηκε στα παλαιστινιακά εδάφη τις τελευταίες ημέρες αφού οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στο συγκρότημα του τζαμιού Αλ Άκσα στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και απομάκρυναν βίαια τους πιστούς την Τρίτη και την Τετάρτη.

Οι ισραηλινές επιθέσεις στο τέμενος προκάλεσαν την εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας και τον Λίβανο, με τους Ισραηλινούς να απαντούν με βομβαρδισμούς από αέρα και πυροβολικό.

Το Σάββατο, η ισραηλινή αστυνομία συνέστησε να σταματήσουν οι εισβολές εποίκων στο συγκρότημα Al-Aqsa κατά τις τελευταίες 10 ημέρες του μουσουλμανικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού για να εκτονωθεί η ένταση, αλλά η σύσταση απορρίφθηκε από τον Ben-Gvir, ανέφερε η εφημερίδα Yedioth Ahronoth.

Για τους μουσουλμάνους, το Al-Aqsa αντιπροσωπεύει την τρίτη ιερότερη τοποθεσία στον κόσμο. Οι Εβραίοι, από την πλευρά τους, αποκαλούν την περιοχή Όρος του Ναού, λέγοντας ότι ήταν η τοποθεσία δύο αρχαίων εβραϊκών ναών.

Το Ισραήλ κατέλαβε την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου βρίσκεται το Al-Aqsa, κατά τη διάρκεια του αραβο-ισραηλινού πολέμου του 1967. Προσάρτησε ολόκληρη την πόλη το 1980 σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ από τη διεθνή κοινότητα.

Οι ΗΠΑ αναπτύσσουν πυρηνικό υποβρύχιο στην Μέση Ανατολή

Παράλληλα εκπρόσωπος του 5ου στόλου των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το USS Florida έχει αναπτυχθεί στ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ην θαλάσσια περιοχή της Μ.Ανατολής «για να βοηθήσει στη διασφάλιση της περιφερειακής θαλάσσιας ασφάλειας και σταθερότητας».

Σε δήλωση που επικαλείται το Reuters, ο εκπρόσωπος του 5ου Στόλου, Διοικητής Τίμοθι Χόκινς, δήλωσε ότι το USS Florida "είναι ικανό να μεταφέρει έως και 154 πυραύλους κρουζ Tomahawk".

Ο Χόκινς σημείωσε ότι ο 5ος στόλος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των  στενών του Ορμούζ, μια στενή πλωτή οδό από την οποία διέρχεται το 20% του συνόλου του πετρελαίου, που βρίσκεται μεταξύ της Σαουδαραβικής χερσονήσου και του Ιράν.

Τον Μάρτιο, ένας Αμερικανός εργολάβος σκοτώθηκε και πέντε αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος σε βάση των ΗΠΑ στη Συρία, αφού η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από μια ιρανική ομάδα.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος αυτοκτονίας που εκτοξεύτηκε από μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν στη χώρα.

Σύμφωνα με το WSJ, το Πεντάγωνο γενικά δεν μοιράζεται δημόσια την τοποθεσία των υποβρυχίων εκτός εάν σκοπεύουν να στείλουν ένα μήνυμα.

Μελλοντικές εξελίξεις

Το Ισραήλ στο εσωτερικό του μοιάζει με "καζάνι που βράζει", αφού μετά τις τεράστιες διαδηλώσεις Ισραηλινών πολιτών κατά της κυβέρνησης Νετανιάχου για τρομολογία νόμου που αφορούσε την δικαιοσύνη, τώρα έχουμε τα γεγονότα στο τέμενος Al-Aqsa που πυροδότησαν θερμή απάντηση των Παλασιτινίων με την εκτόξευση ρουκετών κατά Ισραηλινών στόχων, για να ακολουθήσει η σκληρή απάντηση της Ισραηλινής αεροπορίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επίσης είναι γνωστό ότι ο Νετανιάχου είναι υπέρμαχος της στρατιωτικής λύσης σε σχέση με το Ιράν, το οποίο σύμφωνα με τους Ισραηλινούς προβαίνει σε επαύξηση του εμπλουτισμού του ουρανίου του, με αποτέλεσμα να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο στην κατασκευή πυρηνικών όπλών.

Τα παραπάνω αν "παντρευτούν" μεταξύ τους, είναι ικανά να δώσουν ένα εκρηκτικό μίγμα που παραπέμπει σε λίαν αυξημένη πιθανότητα Ισραηλινής στρατιωτικής  επίθεσης κατά του Ιράν, γεγονός που θα αποφορτίσει την ένταση στο εσωτερικό της χώρας.

Παράλληλα  οι ΗΠΑ  είναι φανερά ενοχλημένες από την στάση του Ιράν που  συνεχίζει να προκαλεί με την στάση του στη Συρία, καθώς και με την συνέχιση του Πυρηνικού του προγράμματος, αλλά κυρίως με την συμφωνία του με την Σαουδική Αραβία με κινεζική παρέμβαση, γεγονός που διαταράσσει τους συσχετισμούς ισχύος στην Μ.Ανατολή.

Ιδιαίτερα το τελευταίο, καταδεικνύει την επιτακτικότατα  άμεσης ανάληψης δράσης από τις ΗΠΑ, πριν το Ιράν απλώσει τα πλοκάμια του στην Μ.Ανατολή και οι ΗΠΑ χάσουν  μαζί τη Σαουδική Αραβία και όλη την Μ.Ανατολή από την σφαίρα επιρορής τους.

Η άφιξη  από τις ΗΠΑ του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου Florida  που είναι ικανό να μεταφέρει έως και 154 πυραύλους κρουζ Tomahawk, αποτελεί κατά την άποψή μας σαφή  στρατιωτική προειδοποίηση προς το Ιράν. 

Συνεπώς, βρισκόμαστε κατά την εκτίμησή μας πάρα πολύ κοντά σε ένα στρατιωτικό χτύπημα από πλευράς ΗΠΑ-Ισραήλ κατά του Ιράν.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...