Δύο μαχητές προσκείμενοι στο Ιράν σκοτώθηκαν και πέντε σύροι στρατιώτες τραυματίστηκαν στην αεροπορική επιδρομή στη Χομς, στην κεντρική Συρία, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η Δαμασκός έκανε λόγο για επίθεση του Ισραήλ. Επρόκειτο για την τρίτη αεροπορική επιδρομή στη Συρία σε χρονικό διάστημα μικρότερο από τέσσερις ημέρες. Η συριακή κυβέρνηση έκανε ανεξαίρετα λόγο για επιδρομές από τον «ισραηλινό εχθρό».
Από την πλευρά του, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως κατέρριψε UAV που μπήκε κατ’ αυτό στον εναέριο χώρο του από τη Συρία.
Λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, «πλήγματα σκότωσαν δυο φιλοϊρανούς μαχητές οι εθνικότητες των οποίων παραμένουν προς το παρόν άγνωστες και τραυμάτισαν πέντε μέλη της συριακής αντιαεροπορικής άμυνας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Οι δυο μαχητές σκοτώθηκαν όταν «αποθήκη όπλων που ανήκε σε δυνάμεις της Χεζμπολάχ του Λιβάνου μέσα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στη Νταμπάα, σε νοτιοδυτικό τομέα της Χομς, καταστράφηκε» από τα πλήγματα, διευκρίνισε ο κ. Άμπντελ Ραχμάν, η ΜΚΟ του οποίου διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, οι ισραηλινοί πύραυλοι είχαν στόχο στρατιωτικές θέσεις του συριακού καθεστώτος και δυνάμεων που συνδέονται με το Ιράν στη Χομς, όπου ακούστηκαν ισχυρές εκρήξεις και εκδηλώθηκε πυρκαγιά ιδίως σε κέντρο έρευνας.
Από την πλευρά της, πηγή προσκείμενη στον στρατό ανέφερε πως «ο ισραηλινός εχθρός εξαπέλυσε αεροπορική επίθεση από (τον εναέριο χώρο) βορειοανατολικά της Βηρυτού, βάζοντας στο στόχαστρο θέσεις στην πόλη της Χομς και στην (ομώνυμη) επαρχία», σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA. Η ίδια πηγή πρόσθεσε πως τέσσερις πύραυλοι αναχαιτίστηκαν από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα.
Η συριακή πρωτεύουσα έγινε στόχος αεροπορικών επιδρομών δυο συνεχόμενες νύχτες, την Πέμπτη και την Παρασκευή. Την Πέμπτη, τραυματίστηκαν δύο σύροι στρατιώτες, σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας. Και την Παρασκευή, σκοτώθηκαν δύο Φρουροί της Επανάστασης, μέλη επίλεκτου σώματος του στρατού του Ιράν, ο ένας εκ των οποίων υπέκυψε χθες, σύμφωνα με το Sepah News, τον ειδησεογραφικό ιστότοπό τους.
«Το αίμα αυτών των μαρτύρων (...) δεν χύθηκε μάταια», είπε χθες ο εκπρόσωπος της ιρανικής διπλωματίας Νασέρ Κανάνι, αναφερόμενος στην επιδρομή της Παρασκευής. Η Τεχεράνη, διεμήνυσε, «επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ανταποδώσει (...) σε προσήκοντα χρόνο και τόπο».
Από την πλευρά του το Ισραήλ ανέφερε πως κατέρριψε τηλεκατευθυνόμενο μη επανδρωμένο αεροσκάφος.
«Ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη αναπτύχθηκαν για να καταδιώξουν άγνωστο ιπτάμενο αντικείμενο που έμοιαζε να μπήκε στην ισραηλινή επικράτεια από τη Συρία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός. Το UAV «καταρρίφθηκε» σε «ακάλυπτο χώρο», διευκρίνισε. Εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε πως επρόκειτο για αεροσκάφος χωρίς πιλότο.
Εξάλλου, χθες βράδυ, όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικά εξερράγη στη Δαμασκό, δήλωσε αστυνομική πηγή στο SANA. «Εξερράγη βόμβα (τοποθετημένη) σε πολιτικό όχημα, που πήρε φωτιά χωρίς να υπάρξουν θύματα», ανέφερε η ίδια πηγή.
Το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε ωστόσο πως «δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά» στην επίθεση. Τα εκρηκτικά ήταν τοποθετημένα σε ανοικτό φορτηγάκι.
Δεν είναι σαφές ποιος ευθύνεται για τη βομβιστική ενέργεια, ή ποιος ήταν ο στόχος.
Ο πόλεμος στη Συρία, με έναυσμα την αιματηρή καταστολή διαδηλώσεων για δημοκρατία το 2011, έγινε εξαιρετικά περίπλοκος στην πορεία των ετών, καθώς ενεπλάκησαν ξένες δυνάμεις και τζιχαντιστικές οργανώσεις, μπήκε τον περασμένο μήνα στον 13ο του χρόνο· έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες και προκάλεσε τεράστια οικονομική και ανθρωπιστική κρίση.
Από την πλευρά του το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εκατοντάδες πλήγματα στη συριακή επικράτεια, στη συντριπτική πλειονότητά τους από αέρος, εναντίον θέσεων των συριακών ένοπλων δυνάμεων και συμμάχων τους, ιρανικών δυνάμεων και φιλοϊρανικών ένοπλων οργανώσεων, ειδικά της Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Σπανίως επιβεβαιώνει επίσημα τις επιχειρήσεις του στο πλαίσιο αυτού του ακήρυκτου πολέμου, πάντως διαμηνύει συχνά πως δεν θα επιτρέψει στο Ιράν, ορκισμένο εχθρό του, να στήσει προγεφύρωμα ή να επεκτείνει την επιρροή του προ των πυλών του.
Τον Μάρτιο, βομβάρδισε δυο φορές το αεροδρόμιο του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, όπου δυνάμεις συνδεόμενες με το Ιράν έχουν μεγάλη επιρροή.
Η πρώτη επιδρομή (7η Μαρτίου) σκότωσε τρεις ανθρώπους, η δεύτερη (22η) προκάλεσε υλικές ζημιές, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Τη 19η Φεβρουαρίου, 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινή επιδρομή στη Δαμασκό με στόχο συνοικία όπου έχουν την έδρα τους διάφορες υπηρεσίες ασφαλείας, κατά την ίδια πηγή.
Στην εβδομαδιαία συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε πως απαιτεί «βαρύ τίμημα από καθεστώτα που υποστηρίζουν την τρομοκρατία πέραν των συνόρων του Ισραήλ», χωρίς ωστόσο να επιβεβαιώσει πως το Ισραήλ ευθυνόταν για τη σειρά επιδρομών στη Συρία.
Μολονότι έχει βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνεχιζόμενες μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του αμφιλεγόμενου σχεδίου μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, ο κ. Νετανιάχου δήλωσε «αποφασισμένος» να πολεμήσει «τους εχθρούς σε όλα τα μέτωπα, παντού και κάθε φορά που είναι απαραίτητο».