Το Ισραήλ έστειλε τον δορυφόρο στρατιωτικών πληροφοριών Ofek 13 στο διάστημα από τοποθεσία στο κεντρικό Ισραήλ χρησιμοποιώντας τον εκτοξευτή Shavit της χώρας, δήλωσε αυτή την εβδομάδα το υπουργείο Άμυνας.
«Η επιτυχημένη εκτόξευση του δορυφόρου είναι ένα ακόμη σημαντικό παράδειγμα της πρωτοποριακής καινοτομίας του ισραηλινού αμυντικού κατεστημένου», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, ο οποίος ήταν παρών κατά την εκτόξευση.
Ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου απέλυσε πρόσφατα τον Γκάλαντ από τη θέση του επειδή αμφισβήτησε ένα σχέδιο δικαστικής μεταρρύθμισης, αλλά φαίνεται ότι ο Γκάλαντ εξακολουθεί να βρίσκεται στη θέση. Το υπουργείο δεν έχει παράσχει ενημέρωση για την κατάστασή του.
Το Ισραήλ έστειλε τον δορυφόρο σε τροχιά στις 29 Μαρτίου και άρχισε να μεταδίδει δεδομένα, ανέφερε το υπουργείο. Το Ofek 13 θα ολοκληρώσει μια αρχική σειρά επιθεωρήσεων προτού κηρυχθεί λειτουργικό στο «εγγύς μέλλον», πρόσθεσε το υπουργείο στη δήλωσή του.
Το υπουργείο περιέγραψε τον δορυφόρο Ofek 13 ως ραντάρ συνθετικού ανοίγματος που λειτουργεί σε χαμηλή τροχιά της Γης. Αυτός ο τύπος συστήματος τείνει να έχει μια περίοδο τροχιάς 90 λεπτών, αναφέρει ο Ισραηλινός αναλυτής Seth Frantzman σε άρθρο του για το Defense News.
Η Υπηρεσία Διαστήματος και Δορυφόρων, η οποία εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Διεύθυνσης Αμυντικής Έρευνας και Ανάπτυξης του υπουργείου, πραγματοποίησε την εκτόξευση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε συντονισμό με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις και την τοπική εταιρεία Israel Aerospace Industries.
«Η εκτόξευση ήταν επιτυχής, σύμφωνα με το σχέδιο», δήλωσε ο AvI Berger, ο οποίος ηγείται της Υπηρεσίας Διαστήματος και Δορυφόρων. «Οι αρχικές ενδείξεις από τον δορυφόρο είναι επίσης πολύ καλές. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες, θα ολοκληρώσουμε τις τεχνικές δοκιμές και θα λάβουμε τις πρώτες φωτογραφίες πριν παραδώσουμε τον δορυφόρο για επιχειρησιακή χρήση στην IDF».
Ο Daniel Gold, επικεφαλής της διεύθυνσης Έρευνας και Ανάπτυξης, δήλωσε ότι ο δορυφόρος είναι εξοπλισμένος με τις «υψηλές προηγμένες ικανότητες στην κορυφή της παγκόσμιας τεχνολογίας» και «αποτελεί ένα άλμα προς τα εμπρός στις επιχειρησιακές και τεχνολογικές ικανότητες για τη διατήρηση και τη βελτίωση της θέσης του Ισραήλ στο διάστημα για τις επόμενες δεκαετίες».
Ο δορυφόρος θα χρησιμοποιηθεί από τη Μονάδα 9900 του Ισραήλ, έναν διαβαθμισμένο κλάδο εντός του IDF που ασχολείται με την ανάλυση, την ερμηνεία και την κατανόηση δορυφορικών εικόνων και χαρτών. Ο στρατηγός Erez Askal, ο οποίος διοικεί τη μονάδα, είπε ότι η εκτόξευση τοποθετεί το Ισραήλ «ως μια περιφερειακή και διεθνή διαστημική δύναμη. Οι στρατιώτες και οι διοικητές της μονάδας μας θα συνεχίσουν να εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο για να διασφαλίσουν την επιτυχή λειτουργία του δορυφόρου και να παρέχουν μια πλήρη εικόνα επιχειρησιακών πληροφοριών», πρόσθεσε ο αξιωματικός.
Το Ισραήλ έχει εκτοξεύσει τη σειρά των δορυφόρων Ofek από το 1988. Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ έχει περιγράψει στο παρελθόν τους δορυφόρους ως «ένα εργαλείο που μας επιτρέπει να κοιτάξουμε πέρα από τον ορίζοντα, να δούμε και να διερευνήσουμε όλους τους τομείς ενδιαφέροντός μας και να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα θέατρα και απειλές… Οι δορυφόροι είναι ένας πολλαπλασιαστής ισχύος και παράγουν μεγάλη ποσότητα προϊόντος για την IAF».
Το Ofek 11 κυκλοφόρησε το 2016 και το Ofek 16 το 2020. Το τελευταίο έφερε μια κάμερα Jupiter σχεδιασμένη από την Elbit Systems. Το υπουργείο Άμυνας δεν έχει εξηγήσει την αριθμητική λογική πίσω από την ονομασία του δορυφόρου που ήρθε μετά το 11 ως 16 και στη συνέχεια επέστρεψε στο 13 φέτος.
Η IAI ήταν ο κύριος ανάδοχος για την ανάπτυξη του δορυφόρου, του εκτοξευτήρα και του συστήματος παρακολούθησης του επίγειου σταθμού. Οι κινητήρες εκτόξευσης αναπτύχθηκαν από την Rafael Advanced Defense Systems και την Tomer, μια κρατική εταιρεία.
Ο επικεφαλής του IAI, Boaz Levy, επαίνεσε τις «πρωτοποριακές ικανότητες πληροφοριών» του Ofek 13 και τις «μοναδικές δυνατότητες παρατήρησης ραντάρ» που επιτρέπουν τη συλλογή πληροφοριών σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και συνθήκες ορατότητας. Οι ισραηλινές δηλώσεις σχετικά με την εκτόξευση δεν αναφέρουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις δυνατότητες του δορυφόρου.
«Θα συνεχίσουμε να αποδεικνύουμε ότι ακόμη και ο ουρανός δεν είναι το όριο για το ισραηλινό αμυντικό κατεστημένο και ότι συνεχίζουμε να ενισχύουμε τις δυνατότητές του σε κάθε διάσταση απέναντι σε διάφορες προκλήσεις», δήλωσε ο Γκάλαντ στην τελευταία εκτόξευση.