Οι καταστροφικοί σεισμοί σε Τουρκία -Συρία είχαν ως αποτέλεσμα μια Παγκόσμια κινητοποίηση με σκοπό σε πρώτο χρόνο την διάσωση όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών, που βρίσκονταν θαμμένοι κάτω από τα χαλάσματα και στη συνέχεια, την βελτίωση διαβίωσης όσο το δυνατόν περισσότερο των σεισμόπληκτων πολιτών.
Στα πλαίσια αυτά πολλές ήταν οι επισκέψεις ΥΠΕΞ χωρών που έσπευσαν να επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές πρωτίστως στην Τουρκία, εκφράζοντας από κοντά την αλληλεγγύη τους.
Ένας εξ αυτών ήταν και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Σούκρι , ο οποίος μάλιστα επισκέφθηκε την Τουρκία μετά από 10 χρόνια, ο οποίος δήλωσε ότι, «Η Αίγυπτος θα στέκεται πάντα δίπλα στους αδελφούς της στην Τουρκία».
Επισημαίνοντας τη σημασία της υπέρβασης αυτής της μεγάλης καταστροφής, είπε ότι οι αιγυπτιακές εταιρείες έχουν αποκτήσει μεγάλη εμπειρία σε έργα υποδομής τα τελευταία χρόνια και ότι η Αίγυπτος μπορεί να συνεργαστεί με την Τουρκία σε αυτό το θέμα.
Ο Σούκρι και ο Τούρκος ομόλογός του Τσαβούσογλου, έκαναν δηλώσεις στον Τύπο στο διεθνές λιμάνι της Μερσίνης, όπου έδεσε το πλοίο «El Hürriye» που μετέφερε βοήθεια από την Αίγυπτο.
Οι δηλώσεις του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ
Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ εξέφρασε για άλλη μια φορά τα συλλυπητήριά του στην Τουρκία και τον τουρκικό λαό για τους σεισμούς στο Kahramanmaraş, είπε: "Η έλευση μας εδώ είναι στην πραγματικότητα ένα μήνυμα φιλίας και αλληλεγγύης. Ως αιγυπτιακή κυβέρνηση και λαός, πιστεύουμε ειλικρινά ότι η Τουρκία θα ξεπεράσει τις δυσκολίες των σεισμών το συντομότερο δυνατό ».
Εκφράζοντας ότι ο σεισμός με επίκεντρο το Καχραμανμαράς που σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου ήταν μεγάλη καταστροφή και ότι λυπούνται γι' αυτό και ότι προσπαθούν να στηρίξουν την Τουρκία καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια, ο Σούκρι είπε:
«Ως Αίγυπτος, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να ξεπεράσουμε τις δύσκολες μέρες από εδώ και πέρα. Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε».
Σημειώνοντας ότι αποδίδουν σημασία στην αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ της Αιγύπτου και της Τουρκίας και στην περαιτέρω ευθυγράμμιση με τα κοινά συμφέροντα και των δύο χωρών, ο υπουργός Shukri είπε: "Η Αίγυπτος θα στέκεται πάντα δίπλα στους αδελφούς της στην Τουρκία. Πιστεύω ότι οι σχέσεις μας θα φτάσουν σε καλύτερο επίπεδο από εδώ και πέρα».
Η Αιγυπτιακή βοήθεια
Μετά τους σεισμούς στο Καχραμανμαράς, η Αίγυπτος έχει στείλει μέχρι στιγμής πάνω από 1200 τόνους υλικού βοήθειας στην Τουρκία. Το εμπορικό πλοίο «El Hürriye», που έδεσε σήμερα το πρωί στο λιμάνι της Μερσίνης, μετέφερε 525 τόνους νέου υλικού βοήθειας, που περιλαμβάνει κρεβάτια, σκηνές, κουβέρτες, κινητές τουαλέτες και είδη υγιεινής.
Ευχόμενος ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες από τον σεισμό που σημειώθηκε στο Kahramanmaraş στις 6 Φεβρουαρίου, ο Şukri δήλωσε ότι συνεχίζουν τις προσπάθειές τους για να τερματιστεί αυτή η καταστροφή το συντομότερο δυνατό.
Τονίζοντας ότι η Αίγυπτος δίνει προτεραιότητα στα πλοία που διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ που μεταφέρουν προμήθειες βοήθειας για να φτάσουν γρήγορα στην Τουρκία, ο Σούκρι δήλωσε ότι οι διμερείς σχέσεις βρίσκονται σε καλό επίπεδο και οδεύουν προς βελτίωση.
Δηλώνοντας ότι επικεντρώθηκαν στις προτεραιότητες στη συνάντησή τους με τον Τσαβούσογλου στα Άδανα, ο Σούκρι είπε ότι αξιολόγησαν τι μπορούσαν να κάνουν και πώς θα μπορούσαν να βοηθήσουν με την αιγυπτιακή κυβέρνηση, την Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο και μη κυβερνητικές οργανώσεις στη χώρα του.
Ο Σούκρι αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του Αιγύπτιου Προέδρου Abdulfettah es-Sisi και του Προέδρου Recep Tayyip Erdoğan, τονίζοντας ότι αυτή η συνάντηση ήταν πολύ σημαντική γιατί άνοιξε τους διαύλους επικοινωνίας μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και των θεσμών τους.
Υπογραμμίζοντας ότι είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα αυτή η ευκαιρία, ο Σούκρι είπε: "Είναι σημαντικό να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και να δημιουργηθεί ξανά ένας οδικός χάρτης. Υπάρχουν βαθείς δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών. Υπήρξε μια κοινή ιστορία και ενότητα μεταξύ των δύο λαών σε όλη την ιστορία».
Τονίζοντας ότι και οι δύο χώρες δείχνουν ειλικρινή επιθυμία γι' αυτό, ο Σούκρι είπε με πολύ διαφανή τρόπο ότι θα συνεχίσουν τις σχέσεις τους ως δύο υπουργοί.
Ο ρατσισμός εξαπλώνεται στην Τουρκία
Μια ιδιαίτερα μοχθηρή προσθήκη σε αυτή την καταστροφή είναι ότι οδήγησε σε έξαρση του ήδη έντονου αντισυριακού ρατσισμού εντός της Τουρκίας.
Αμέσως μετά τον σεισμό, άρχισαν να εμφανίζονται φωνές για μαζικές λεηλασίες καταστημάτων και σπιτιών που είχαν υποστεί ζημιές σε σεισμόπληκτες πόλεις, τάχα από Σύριους πρόσφυγες.
Στην πόλη της Μερσίνας, όπου εκτοπισμένοι Σύριοι είχαν πάει σε ένα καταφύγιο που είχε στηθεί σε φοιτητική εστία, μόλις λίγες μέρες μετά τον σεισμό, οι αρχές τους απομάκρυναν και τους έβαλαν σε λεωφορεία όπου τους εγκατέλειψαν στην άκρη του δρόμου. 40 μίλια μακριά στα Άδανα.»
Είναι γνώριμη πλέον η αντισυριακή φωνή του Umit Ozdag, ενός γνωστού δημαγωγού κατά των προσφύγων και ηγέτη του κεμαλικού νεοφασιστικού κόμματος Zafer (Νίκη).
Ο Ozdag έχει μακρά ιστορία απόπειρας να τονώσει το αντιπροσφυγικό αίσθημα και τη βία, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησής του για μαζική απέλαση Σύριων από την Τουρκία. Οι αρχές χρειάστηκε ακόμη και να εμποδίσουν τον Ozdag να τοποθετήσει νάρκη στα σύνορα με τη Συρία ως μια βίαιη συμβολική χειρονομία προς την άποψή του ότι οι συνοριακές διελεύσεις πρέπει να τερματιστούν.
Από τον σεισμόκαι μετά, ο Ozdag δραστηριοποιείται επιτόπου σε περιοχές που επλήγησαν από σεισμό, εκμεταλλευόμενος ανοιχτά την καταστροφή για να δημιουργήσει εχθρότητα. Έχει επίσης κηρύξει μίσος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οργανώνει διαδηλώσεις για να εκδιώξει Σύριους από καταφύγια.
Ο Ozdag δυστυχώς δεν είναι μοναχική φωνή. Τα τελευταία χρόνια, το αντισυριακό αίσθημα έχει φτάσει σε πυρετό, με τα μέσα ενημέρωσης, τα κυρίαρχα κόμματα της αντιπολίτευσης και ακόμη και το κυβερνών Κόμμα AK να χρησιμοποιούν τους Σύρους ως αποδιοπομπαίο τράγο για τη ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών.
Σε συνδυασμό με αυτό, η Τουρκία οδεύει προς την εξομάλυνση με τον Άσαντ, για να μπορέσει να εκδιώξει ή να «εγκαταστήσει» Σύριους στο κράτος του Άσαντ. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η αυθαίρετη και ακούσια απέλαση εκατοντάδων Σύριων από ολοένα και πιο εχθρικές τουρκικές αρχές, καθώς και η κλιμάκωση της ρατσιστικής βίας εναντίον τους.
Το μέλλον των σχέσεων Αιγύπτου-Τουρκίας
Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι οι σεισμοί και η δυστυχία που προκάλεσαν έφεραν κοντά Αίγυπτο και Τουρκία.
Ωστόσο οι διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες είναι πάρα πολύ μεγάλες, με τον Ερντογάν να παρέχει εδώ και χρόνια άσυλο και βάση την χώρα του για τους "Αδελφούς Μουσουλμάνους", οι οποίοι ως γνωστόν ήθελαν και θέλουν να ανατρέψουν τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Σίσι.
Επιπλέον υπάρχει τελείως διαφορετική προσέγγιση μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας στο ζήτημα της Λιβύης, ενώ η μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ Αιγύπτου-Ελλάδας, δυτικότερα του 28ου μεσημβρινού ακυρώνει στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, γεγονός που επίσης οδηγεί σε αντιπαράθεση Αίγυπτο και Τουρκία.
Εκτίμησή μας είναι ότι οι σχέσεις Αιγύπτου-Τουρκίας δεν πρόκειται μέχρι την διεξαγωγή των Τουρκικών εκλογών να παρουσιάσουν κάποια θεαματική βελτίωση, αφού ο Ερντογάν είναι επικεντρωμένος στην ανακούφιση των πληγέντων Τούρκων πολιτών, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την λαϊκή οργή για την ολιγορία και την ανεπάρκεια της κυβέρνησης του, προκειμένου να επανεκλεγεί, πράγμα δύσκολο.
Από την πλευρά της η Αίγυπτος θα αφήσει τον χρόνο να κυλήσει, εξετάζοντας την βελτίωση των σχέσεών της με την Τουρκία μετά τις τουρκικές εκλογές.