Ανεξάρτητοι παρατηρητές εκτιμούν ότι η Τουρκία έχει τρομερά δύσκολα σενάρια μπροστά της, καθώς διάγει ήδη μια σφοδρή προεκλογική περίοδο, η οποία ονομάστηκε από τους ίδιους ως “πόλεμος” μεταξύ καθεστώτος Ερντογάν και Αντιπολίτευσης, και όλο αυτό κλίμα πιθανόν να εξαχθεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.
Ένας “πόλεμος”, ο οποίος κάτω από ειδικές συνθήκες και καταστάσεις μπορεί να μετατραπεί σε κανονικό εμφύλιο πόλεμο, λόγω δύο παραγόντων:
Α. Του δυσβάστακτου κόστους ανοικοδόμησης των κατεστραμένων περιοχών.
Β. Της αδυναμίας επιβολής “ κοινωνικής ειρήνης” εντός χώρας με χιλιάδες φυλακισμένους, άνεργους και τώρα και χωρίς σπίτια και τα στοιχειώδη για να ζήσουν.
Ρωσικό ΜΜΕ, ανέφερε ότι “στις επικείμενες τουρκικές εκλογές αναμένεται να συγκρουστούν δύο μεγάλοι συνασπισμοί, ο Ερντογάν και η αντιπολίτευση. Ο ανταγωνισμός είναι σκληρός και θυμίζει πόλεμο”.
Ο μεγάλος σεισμός στην Τουρκία είχε αρνητικό αντίκτυπο στις πολιτικές προοπτικές του σημερινού αρχηγού του κράτους, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι παρατηρητές Mikhail Katkov και Renat Abdullin σημειώνουν ότι ο τουρκικός λαός κατηγορεί ήδη τον Τούρκο πρόεδρο ότι δεν προστατεύει τους πολίτες του, οι οποίοι τώρα υποφέρουν, λόγω του υψηλού επιπέδου διαφθοράς στην κατασκευή των σπιτιών τους.
Ο Αλεξέι Ομπρατσόφ, τουρκολόγος και αναπληρωτής καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, επισημαίνει ότι "όλα αυτά δεν θα αλλάξουν πολύ τη συνολική κατάσταση".
"Είναι δυνατό να βελτιωθεί η εικόνα και να βελτιωθούν οι διακρατικές σχέσεις μόνο δουλεύοντας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι άνθρωποι στα ερείπια ευχαριστούν τους ξένους διασώστες, αλλά αυτή είναι η προσωπική τους γνώμη.
Για όσους δεν επηρεάστηκαν άμεσα από την τραγωδία, όπως οι Τούρκοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι,που ζουν σε σπίτια διαφορετικής ποιότητας, σε πιο προστατευμένες περιοχές, αυτά είναι ψιλά γράμματα», τόνισε ο ίδιος, και αυτό και τους ειδικούς στην χώρα μας που βιάστηκαν να μιλήσουν για δήθεν ελληνοτουρκική προσέγγιση.
Τι ετοιμάζει πιθανότατα ο Ερντογάν μετά την λήξη των διασώσεων από τους σεισμούς
Ο Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε δέκα νοτιοανατολικές επαρχίες. Οι πρόωρες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο βρίσκονται σε κίνδυνο.
"Υπάρχουν περίπου 15 εκατομμύρια άνθρωποι εκεί. Σύμφωνα με το νόμο, οι εκλογές δεν μπορούν να ακυρωθούν λόγω τέτοιου είδους καταστροφών, αυτό επιτρέπεται μόνο με στρατιωτικό νόμο, ενώ με ειδικά διατάγματα, ο Ερντογάν μπορεί να αντέξει να κάνει κάποιους ελιγμούς. Ωστόσο, αυτό δεν θα αρέσει στην τουρκική κοινωνία." λέει ξένος ειδικός.
Τα πράγματα στην Τουρκία είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, και αυτό αφορά την χώρα μας που είναι αποδέκτης σοβαρών προκλήσεων από το καθεστώς Ερντογάν εδώ και 2 και πλέον χρόνια.
Η κίνηση της αποστολής ελληνικής βοήθειας και αλληλεγγύης προς τους δυστυχισμένους Τούρκους πολίτες στην ΝΑ Τουρκία, κέρδισε το μυαλό και την ψυχή πολλών από αυτούς, αλλά δεν είναι πανάκεια όμως.
Τα τουρκικά συμφέροντα είναι εδώ και πολύ σύντομα οι “ γείτονες” θα κινηθούν ακόμα πιο αποφασισμένοι για να προσπαθήσουν να υφαρπάξουν ελληνική ΑΟΖ, ( ειδικά νότια της Κρήτης), με στόχο την ανεύρεση χρημάτων και ενέργειας για την χώρα τους.
Νομίζουμε ότι θα ήταν μέγα λάθος, να εκτιμούν πολλοί εντός Ελλάδος ότι ο Ερντογάν θα “συμμαζευτεί”, αφού τώρα που είναι “ λαβωμένος” θα επιτεθεί πιθανότατα χωρίς αύριο.