Η κλιμάκωση ξεκίνησε αργά στις 28 Ιανουαρίου με επίθεση με drone που είχε στόχο ένα στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα στην πόλη Ισφαχάν στο κέντρο του Ιράν. Το ιρανικό υπουργείο Άμυνας είπε ότι το συγκρότημα δέχτηκε επίθεση με «μικρά drones», αλλά η αεράμυνα του απέκρουσε με επιτυχία την επίθεση. Ένα από τα drones καταρρίφθηκε από τα πυρά αεράμυνας του συγκροτήματος, ενώ τα άλλα δύο πιάστηκαν στις αμυντικές παγίδες του και εξερράγησαν.
Το υπουργείο ανέφερε ότι η επίθεση δεν προκάλεσε απώλεια ζωών και προκάλεσε μόνο μικρές ζημιές στην οροφή ενός συνεργείου. Το συγκρότημα, πρόσθεσε, συνεχίζει τις συνήθεις επιχειρήσεις του μετά την επίθεση. Στην επίθεση χρησιμοποιήθηκαν drones με τετρακόπτερα αυτοκτονίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα drones εκτοξεύτηκαν από το έδαφος του Ιράν.
Στις 29 Ιανουαρίου, το σαουδαραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al-Arabiya ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και «μία άλλη χώρα» ήταν πίσω από την επίθεση στο στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα του Ισφαχάν. Επικαλούμενο αμερικανικές πηγές, το ειδησεογραφικό κανάλι ανέφερε ότι η επίθεση, που σημειώθηκε αργά στις 28 Ιανουαρίου, είχε στόχο μια αποθήκη βαλλιστικών πυραύλων.
Πηγές του Al-Arabiya ανέφεραν ότι η επίθεση είχε σκοπό να «δείξει στο Ιράν και τη Ρωσία» την ετοιμότητα των ΗΠΑ να καταπολεμήσουν την κατασκευή εργοστασίων «για την παραγωγή και την εξαγωγή [βαλλιστικών] όπλων». Οι πηγές πιθανότατα αναφέρονταν σε ένα υποτιθέμενο ιρανικό σχέδιο να προμηθεύσει τη Ρωσία με βαλλιστικούς πυραύλους για χρήση στη στρατιωτική επιχείρηση κατά του καθεστώτος του Κιέβου.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έσπευσαν να διαψεύσουν τις αναφορές του Al-Arabiya, το οποίο αποκάλυψε αξιόπιστες πληροφορίες για αμερικανικές στρατιωτικές δραστηριότητες στο παρελθόν.
Ιρανικές πηγές ειδήσεων που συνδέονται με το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) κατηγόρησαν το Ισραήλ για την επίθεση με drone στο συγκρότημα του Ισφαχάν. Ορισμένοι παρατηρητές υπέθεσαν ότι το Ισραήλ ήταν η «άλλη χώρα» στην οποία αναφέρεται η Al-Arabiya.
Οι εντάσεις έφθασαν σε νέα κορύφωση όταν τρία κύματα επιδρομών στόχευσαν τη συριακή πλευρά του συνοριακού περάσματος αλ-Κάιμ με το Ιράκ μεταξύ 29 και 30 Ιανουαρίου.
Τα πλήγματα, τα οποία ανεπίσημα κατηγορήθηκαν στο Ισραήλ, είχαν στόχο μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε αγαθά και ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία κοντά στην πόλη αλ-Μπουκαμάλ, όπου οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από το Ιράν διατηρούν μεγάλη παρουσία. Ως συνήθως, εβραϊκές και αραβικές ειδησεογραφικές πηγές ανέφεραν ότι η αυτοκινητοπομπή μετακινούσε ιρανικά όπλα, με τελικό προορισμό τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο, ένα παρατηρητή πολέμου υπέρ της αντιπολίτευσης με αμφισβητήσιμη ακρίβεια και ασαφή χρηματοδότηση, 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις επιδρομές.
Οι πρόσφατες επιθέσεις στο Ιράν και τη Συρία θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια νέα στρατιωτική αντιπαράθεση στη Μέση Ανατολή. Το IRGC και οι θυγατρικές του πιθανότατα θα προσπαθήσουν να απαντήσουν στοχεύοντας τις ΗΠΑ, το Ισραήλ ή και τα δύο, όπως έχουν κάνει σε πολλές περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια.