Το τελευταίο χρονικό διάστημα γινόμαστε μάρτυρες μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας από πλευράς Τουρκίας επαναπροσέγγισης της με Αραβικές χώρες και το Ισραήλ, με τις οποίες οι σχέσεις είχαν διαραγεί εδώ και χρόνια.
Στην κίνηση αυτή προέβη ο Ερντογάν μετά την απομόνωση που βιώνει λόγω της αντιδυτικής πολιτικής του, με αποτέλεσμα ΗΠΑ-ΕΕ να του έχουν "γυρίσει την πλάτη".
Ωστόσο τα αποτελέσματα από την κίνηση αυτή του Τούρκου Προέδρου δεν έχει επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, με την Αίγυπτο και το Ισραήλ να τηρούν αταλάντευτη στάση υπέρ των Ελληνικών θέσεων στην ΝΑ Μεσόγειο και της πρώτης στη Λιβύη και στο παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Μοναδικός σταθερός σύμμαχος της Τουρκίας , εδώ και καιρό είναι το Εμιράτο του Κατάρ, το οποίο πολλές φορές ο Ερντογάν χρησιμοποιεί προκειμένου να προσεγγίσει Αραβικές χώρες, όπως κάνει αυτήν την περίοδο με την Αίγυπτο.
Από την άλλη, η μερική αποστασιοποίηση των ΗΠΑ από την Μ.Ανατολή, έχει δημιουργήσει την αναγκαιότητα επίλυσης των διαφορών μεταξύ των κρατών μέσω διαλόγου και δημιουργίας φόρουμ αντιμετώπισης αυτών.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Σίσι έφθασε στη Βαγδάτη να συμμετέχει στη Διάσκεψη Βαγδάτη ΙΙ, για τη Συνεργασία και την Εταιρική Σχέση μεταξύ του Ιράκ και των γειτονικών του χωρών και στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε μια σύνοδο κορυφής Αιγύπτου-Ιορδανίας-Ιράκ, όπως επισημαίνει σε σχετικό άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, αναφέροντας τα ακόλουθα:
"Το συνέδριο επιδιώκει να βασιστεί στα αποτελέσματα της πρώτης συνόδου που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο του 2021 και συζητά τρόπους ενίσχυσης του εποικοδομητικού διαλόγου για την επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού Προέδρου, Ράντι, την Τρίτη.
Η εκδήλωση στοχεύει επίσης στη δημιουργία συνθηκών που ευνοούν τη δημιουργία εταιρικής σχέσης, συνεργασίας και οικονομικής ολοκλήρωσης μεταξύ του Ιράκ και των γειτονικών χωρών.
Η συμμετοχή του Προέδρου Ελ-Σίσι στη διάσκεψη της Βαγδάτης αντανακλά την υποστήριξη της Αιγύπτου προς το Ιράκ να επιστρέψει στον ενεργό και ισορροπημένο ρόλο του σε περιφερειακό επίπεδο και την επιθυμία του να διασφαλίσει την ασφάλεια και τη σταθερότητά του, πρόσθεσε ο Ράντι.
Ο Ελ-Σίσι πρόκειται να πραγματοποιήσει μια σειρά από παράπλευρες συναντήσεις με τους ηγέτες που συμμετέχουν στη διάσκεψη, συμπεριλαμβανομένου του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ ΙΙ για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τρόπους ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Στη δεύτερη έκδοση της Διάσκεψης της Βαγδάτης θα συμμετάσχουν μια σειρά ηγετών και εκπροσώπων χωρών και περιφερειακών οργανισμών, από την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Κατάρ, το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ομάν και το Ιράν, σύμφωνα με τους Jordan Times.
Στη διάσκεψη θα συμμετάσχουν επίσης ο γενικός γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, εκπρόσωποι από τον ΟΗΕ, τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) και την ΕΕ, πρόσθεσε.
Στο περσινό συνέδριο συμμετείχαν ηγετικά στελέχη και εκπρόσωποι της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Ιράκ, της Σαουδικής Αραβίας, του Κουβέιτ και των ΗΑΕ, εκτός από το Ιράν, την Τουρκία και τη Γαλλία.
Στόχος της διάσκεψης ήταν η υποστήριξη της ασφάλειας και της σταθερότητας του Ιράκ και η προώθηση της αναπτυξιακής διαδικασίας.
Μετά τη διάσκεψη, ο Ελ-Σίσι θα συμμετάσχει επίσης σε μια τριμερή σύνοδο κορυφής τόσο με τον βασιλιά της Ιορδανίας όσο και με τον νεοδιορισθέντα πρωθυπουργό του Ιράκ Μοχάμεντ Σιά Ελ-Σουντάνι.
Η σύνοδος κορυφής στοχεύει στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών, σημειώνεται στη δήλωση."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε την απουσία της Τουρκίας από το φετινό Συνέδριο Βαγδάτη ΙΙ καίτοι αυτή μετείχε στο περσινό πρώτο Συνέδριο,Βαγδάτη Ι.
Αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης παραβίασης της Εθνικής κυριαρχίας του Ιράκ από τις Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες με την επίφαση της διενέργειας στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά του ΡΚΚ, εισέρχονται όποτε θέλουν στο Βόρειο Ιράκ, έχοντας μάλιστα δημιουργήσει και πολλές μόνιμες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφος της Αραβικής Δημοκρατίας.
Είναι εντελώς φυσιολογικός λοιπόν ο Τουρκικός αποκλεισμός, ενδεικτικός άλλωστε των κακών σχέσεων του καθεστώτος Ερντογάν με τον Αραβικό κόσμο, αν και κάποια σημεία οικονομικής συνεργασίας με τα ΗΑΕ έχουν αρχίσει να εμφανίζονται.
Σε όποια των περιπτώσεων η Ελλάδα χάρη στην πολιτική της βασισμένη ακλόνητα στο Διεθνές Δίκαιο, έχει πετύχει την ανάπτυξη ισχυρότατων φιλικών δεσμών με Σαουδική Αραβία, ΗΑΕ, Αίγυπτο, Ισραήλ και Ιορδανία, γεγονός που έχει θετικότατο αντίκτυπο στην ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας στη ΝΑ Μεσόγειο και το Αιγαίο.