Σύμβουλοι του Ερντογάν και μέλη του Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής της τουρκικής Προεδρίας συμμετείχαν στις επιστημονικές επιτροπές των Συνεδρίων της Ισλαμικής Ένωσης που οργανώθηκαν από το ινστιτούτο ASSAM, της οποίας πρόεδρος είναι ο ιδρυτής της SADAT T. Tanrıverdi, ο οποίος αύριο θα εγκαινιάσει το 6ο συνέδριο.
Σε αυτά τα συνέδρια, προβλεπόταν η ίδρυση μιας ισλαμικής συνομοσπονδίας με πρωτεύουσα την Κωνσταντινούπολη και επίσημη γλώσσα την αραβική
Η 3η Ισλαμική Ένωση, που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο των Υπερασπιστών της Δικαιοσύνης του τουρκικού Στρατηγικού Κέντρου Ερευνών (ASSAM), υπό την προεδρία του ιδρυτή της SADAT Τανριβερντί, στον οποίο η επίσκεψη του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου πυροδότησε τις συζητήσεις, ανάγκασε τον Ερντογάν να δηλώσει ότι “ δεν έχω καμία σχέση με αυτό».
Φυσικά κανείς, ούτε στην Τουρκία, ούτε στο εξωτερικό δεν πιστεύει την δήλωση του Τούρκου προέδρου, ο οποίος εδώ και χρόνια ονειρεύεται ένα τουρκικό Χαλιφάτο σε αναβίωση της πάλαι ποτέ Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
Τι προβλέπεται από το ινστιτούτο ASSAM και τι ετοιμάζουν οι Τούρκοι εδώ και χρόνια
Στο ισλαμικό Κογκρέσο που έχει δημιουργηθεί, προβλεπόταν ότι θα ιδρυόταν ένα κράτος με το όνομα Ένωση Ασιατικών-Αφρικανικών Ισλαμικών Κρατών (ASRIKA), που θα διοικείται από ένα προεδρικό σύστημα, η πρωτεύουσά του θα ήταν η Κωνσταντινούπολη και η επίσημη γλώσσα της θα ήταν η αραβική.
Στα συνέδρια, που συνέρχονται 5 φορές το χρόνο, έχουν συζητηθεί «η μορφή διακυβέρνησης, η οικονομία, η άμυνα, η εξωτερική πολιτική, τα πιθανά υπουργεία αλλά και οργανισμοί».
Το 6ο συνέδριο που θα διεξαχθεί αύριο 12 Νοεμβρίου 2022, θα έχει θέμα την «κοινή τάξη και ασφάλεια» και θα συζητηθεί η οργάνωση του ισλαμικού υπουργείου Εσωτερικών που προβλέπεται να συσταθεί για το κράτος αυτό.
Πόσο βαθιά έχει εισχωρήσει το καθεστώς Ερντογάν σε αυτά τα πανισλαμικά σχέδια
Αποδείχθηκε ότι τα μέλη του ισλαμικού συνεδρίου περιελάμβαναν, πρυτάνεις, κοσμήτορες και ακαδημαϊκούς, καθώς και ανώτερους συμβούλους του Ερντογάν που είναι ταυτόχρονα και μέλη στο Προεδρικό Συμβούλιο Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής.
Τα ονόματα και οι τίτλοι των μελών της επιστημονικής επιτροπής στα συνέδρια έχουν ως εξής:
- Hakkı İlnur Çevik, Επικεφαλής Σύμβουλος του Προέδρου και μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής.
- Mesut Hakkı Caşın, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής.
- Mustafa Çırak, μέλος της Προεδρικής Επιτροπής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής.
- Çağrı Erhan, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής.
- İsmail Safi, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής.
- Nurşin Ateşoğlu Güney, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής.
- Seyit Sertçelik, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής.
Μέχρι πρόσφατα, ο Ερντογάν θεωρούταν από τους περισσότερους δυτικούς αναλυτές ως ένας περιφερειακός ηγέτης που κινείται ανάμεσα στις αντιφάσεις των μεγάλων δυνάμεων, πατώντας σε "δύο πόδια" (Δύση και Ανατολή), προκαλώντας ήδη πόλεμο σε πολλές γωνιές του πλανήτη.
Πολλοί μεγάλοι ηγέτες της δύσης προσπαθούν με διάφορες ανούσιες θεωρίες να καθησυχάσουν τον εαυτό τους, λέγοντας ότι η Άγκυρα, η οποία συμμετέχει σε τόσες πολλές στρατιωτικές συγκρούσεις ταυτόχρονα, το κάνει για “προστασία” της και μόνο.
Ωστόσο όμως, όλα αυτά τα επιχειρήματα δεν λαμβάνουν υπόψη το γεγονός ότι στο παιχνίδι που ξεκίνησε ο Ερντογάν, η πτώση του βιοτικού επιπέδου συμβάλλει μάλλον στην κινητοποίηση ( η καλύτερα στην εξαχρείωση) του φτωχού (μη μορφωμένου) τουρκικού πληθυσμού όχι μόνο για να πολεμήσει έναν εξωτερικό εχθρό, αλλά και για να συμμετέχει στη μεγάλη μάχη του "Καλού ενάντια στο Κακό" (όπως αυτός το αντιλαμβάνεται), για χάρη της οικοδόμησης ενός νέου κόσμου βασισμένου στο ακραίο Ισλάμ, το οποίο προωθεί η μουσουλμανική αδελφότητα.
Τι κάνει λοιπόν ο Ερντογάν. Σύμφωνα με τα γραπτά και τις ομιλίες του συνεργάτη του, απόστρατου Ταξιάρχου Adnan Tanriverdi (ιδρυτή του SADAT PMC), έχει σε ισχύ ένα σχέδιο για τη δημιουργία μιας ισλαμικής υπερδύναμης και ενός τεράστιου χαλιφάτου που θα ενώσει μελλοντικά 61 χώρες με πρωτεύουσα στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ερντογάν δεν πρόκειται να περιοριστεί στο σχέδιο για την δημιουργία ενός “Μεγάλου Τουράν" και προσπαθεί να μετατρέψει το «αόρατο χαλιφάτο», κάτω από τα μάτια των δυτικών ειδικών υπηρεσιών σε ένα αρκετά απτό, πραγματικό παγκόσμιο χαλιφάτο, μόνο που δεν θα προλάβει σε καμία περίπτωση αφού θα ον προλάβουν οι εξελίξεις από την δύση.