Η Χαμάς προειδοποίησε την Παλαιστινιακή Αρχή να μην χειριστεί το ζήτημα των κοιτασμάτων φυσικού αερίου που βρίσκονται στα ανοιχτά της Λωρίδας της Γάζας την Πέμπτη, λίγες μέρες αφότου ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμαντ Σταγιέχ (Mohammed Shtayyeh) ανακοίνωσε ότι θα σχηματιστεί ομάδα για τη σύναψη συμφωνίας με την Αίγυπτο σχετικά με το φυσικό αέριο.
Η ανάπτυξη των κοιτασμάτων έχει ανασταλεί για πάνω από δύο δεκαετίες λόγω διαφωνιών με το Ισραήλ και οικονομικών δυσκολιών, συμπεριλαμβανομένων των διαφορών γύρω από μια συμφωνία που παρέχει στο Ισραήλ πλεόνασμα φυσικού αερίου από το κοίτασμα. Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται υπό ισραηλινό θαλάσσιο αποκλεισμό που περιορίζει τους κατοίκους της Γάζας να διασχίσουν περισσότερο από 12 ναυτικά μίλια από την ακτή, επισημαίνει η Jerusalem Post.
«Όλες οι προηγούμενες εμπειρίες έχουν αποδείξει την αδυναμία της Παλαιστινιακής Αρχής να διαχειριστεί τον πλούτο του παλαιστινιακού λαού μας», δήλωσε η Χαμάς στο Al-Watan news. «Η Αρχή δεν έχει τα προσόντα να παραλάβει τον φάκελο του φυσικού αερίου, καθώς εμπλέκεται σε υποθέσεις διαφθοράς, σπατάλης χρημάτων και παραπτωμάτων».
Ο Σταγιέχ δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο Μοχάμαντ Μουστάφα (Mohammad Mustafa), ο πρόεδρος του Palestine Investment Fund (PIF), και η ομάδα του, η οποία περιλαμβάνει αρκετούς υπουργούς, διεξάγουν διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Γάζας.
Τις τελευταίες ημέρες, ξένα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Παλαιστινιακή Αρχή διεξάγουν συζητήσεις για την έναρξη της άντλησης φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που βρίσκονται στα ανοικτά των ακτών της Γάζας. Ορισμένες από τις εκθέσεις υποστηρίζουν ότι το Ισραήλ θα λάμβανε μέρος των κερδών που παράγονται από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου.
Μεταβίβαση κυριότητας
Το 2000, ο όμιλος British Gas (BG) ανακάλυψε τα κοιτάσματα φυσικού αερίου Marine 1 και Marine 2 περίπου 35 χιλιόμετρα μακριά από τις ακτές της Γάζας αφού έλαβε άδεια εξερεύνησης από την Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή. Αφού η Shell εξαγόρασε την BG το 2016, η CC Oil & Gas και το Palestinian Investment Fund (PIF) απέκτησαν το εργασιακό συμφέρον της Shell στα πεδία, με κάθε μέρος να κατέχει το 50%. Σύμφωνα με την CC Oil & Gas, τα κοιτάσματα εκτιμάται ότι περιέχουν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο κυβικά πόδια αερίου, παρόμοιο με το μέγεθος του κοιτάσματος φυσικού αερίου Καρίς του Ισραήλ. Τον Φεβρουάριο του 2021, η Παλαιστινιακή Αρχή υπέγραψε μνημόνιο κατανόησης με την Αιγυπτιακή Εταιρεία Συμμετοχών Φυσικού Αερίου (EGAS) για συνεργασία στις προσπάθειες για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Γάζας.
Μια αιγυπτιακή πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο την Παρασκευή ότι η Αίγυπτος είναι «σε επαφή με όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, για να αναπτύξει και να επωφεληθεί από τα αποθέματα φυσικού αερίου της Γάζας, τα οποία θα στηρίξουν επίσης την παλαιστινιακή οικονομία». Οι συνομιλίες περιλαμβάνουν την παλαιστινιακή εταιρεία μηχανικών Consolidated Contractors Company, την PIF, την EGAS και το Ισραήλ, σύμφωνα με το AFP.
Το Reuters ανέφερε επίσης ότι η EGAS διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με τις παλαιστινιακές αρχές για την ανάπτυξη του υπεράκτιου κοιτάσματος και αναζητούσε πράσινο φως από το Ισραήλ για το έργο.
Ανώτερος αξιωματούχος της ΠΑ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι μετά την υπογραφή συμφωνίας, η EGAS θα ξεκινήσει την ανάπτυξη των κοιτασμάτων φυσικού αερίου Marine με στόχο την έναρξη παραγωγής εντός δύο ετών.
Ένας αξιωματούχος της αιγυπτιακής υπηρεσίας πληροφοριών είπε στο Al-Monitor ότι μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία οικονομικής και ασφάλειας πέτυχε να καταλήξει σε «ένα συμβιβασμό που θα ωφελούσε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, τα σημαντικότερα από τα οποία είναι το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή». Ένας από τους όρους στους οποίους επέμεινε το Ισραήλ είναι η έναρξη πρακτικών μέτρων για την εξόρυξη φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα στις αρχές του 2024 για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με το Al-Monitor.
Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της PLO είπε στο Al-Monitor ότι η ανάπτυξη του φυσικού αερίου θα επιβλέπεται από την Αίγυπτο και το Ισραήλ και ότι μέρος του φυσικού αερίου θα εξάγεται στην Αίγυπτο, ενώ το υπόλοιπο θα εξάγεται στην Ευρώπη, με τα έσοδα να επιστρέφουν στο ταμείο της ΠΑ. Μέρος των εσόδων θα χρησιμοποιηθεί για τη στήριξη της οικονομίας της Γάζας.
Αντικρουόμενες πληροφορίες για το Ισραήλ
Η Globes ανέφερε την Πέμπτη ότι η υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Καρίν Ελχαράρ (Karin Elharar) επιβεβαίωσε ότι είχε έρθει σε επαφή το Ισραήλ για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα ανοικτά των ακτών της Γάζας, αλλά πρόσθεσε ότι το θέμα θα πρέπει να περιμένει μέχρι τις επερχόμενες εκλογές στην Κνεσέτ.
Παρά τις αναφορές, μια παλαιστινιακή πηγή διέψευσε ότι το Ισραήλ συμμετείχε σε διαπραγματεύσεις για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, μετέδωσε την Πέμπτη το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. «Οι συνομιλίες δεν περιλαμβάνουν το Ισραήλ. Δεν θα πληρώσουμε το Ισραήλ για να εξάγει το φυσικό μας αέριο. Αυτό είναι απαράδεκτο», είπε η πηγή.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο αξιωματούχος της Χαμάς, Σουχάιλ αλ-Χίντι, δήλωσε στην παλαιστινιακή Quds news ότι το κίνημα δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ ή σε κανέναν άλλο να επωφεληθεί από πόρους που ανήκουν στον παλαιστινιακό λαό. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε κανέναν να ελέγχει αυτούς τους πλούτους, είτε την κατοχή είτε άλλους, και να τους απολαμβάνει σε βάρος του λαού μας», είπε ο Χίντι.
Οι αναφορές για προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας σχετικά με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Γάζας έρχονται λίγες εβδομάδες αφότου ο Λίβανος και το Ισραήλ ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συνεννόηση σχετικά με την οριοθέτηση των κοινών θαλάσσιων συνόρων τους, ανοίγοντας την πόρτα στον Λίβανο να ξεκινήσει την εξερεύνηση φυσικού αερίου στο πεδίο Κανά.
Η Χαμάς απαιτεί τον τερματισμό του θαλάσσιου αποκλεισμού
Τον Μάιο, ο ηγέτης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, Γιαχία Σινγουάρ, ισχυρίστηκε ότι η Χαμάς εργαζόταν με άλλα κόμματα για να λειτουργήσει μια θαλάσσια γραμμή προς τη Λωρίδα προκειμένου να παρακάμψει τον ισραηλινό αποκλεισμό στον παράκτιο θύλακα.
Ο Σινγουάρ πρόσθεσε ότι οι διαβουλεύσεις και οι προετοιμασίες για αυτό το θέμα είναι «σε πλήρη εξέλιξη» προκειμένου να «σπάσει εντελώς την πολιορκία», αλλά δεν διευκρίνισε πώς μια τέτοια γραμμή θα ξεπερνούσε τον ισραηλινό αποκλεισμό.
Έκτοτε, η Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές φατρίες έχουν διοργανώσει εκδηλώσεις στην ακτή της Γάζας ζητώντας να τερματιστεί ο θαλάσσιος αποκλεισμός.