Την 1η Αυγούστου 2022, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τον αρχηγό της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ-Ζαουαχίρι (Ayman al-Zawahiri), σε «μια ακριβή, προσαρμοσμένη αεροπορική επιδρομή» σε ένα σπίτι στην Καμπούλ. Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι ο αλ-Ζαουαχίρι μετακόμισε στο κέντρο της Καμπούλ για να «επανενωθεί» με μέλη της στενής οικογένειάς του νωρίτερα αυτό το έτος.
Οι επίσημες δηλώσεις των ΗΠΑ ανέφεραν ότι «ανώτερα μέλη» του Δικτύου Χακάνι στις δομές των Ταλιμπάν γνώριζαν την παρουσία του αλ Ζαουαχίρι στην πόλη. Μετά την αεροπορική επιδρομή, φέρεται να «ενήργησαν γρήγορα για να απομακρύνουν τη γυναίκα του Ζαουαχίρι, την κόρη του και τα παιδιά της σε άλλη τοποθεσία». Ανώτερα μέλη των Ταλιμπάν δήλωσαν ότι η ομάδα δεν γνώριζε την παρουσία του αλ-Ζαουαχίρι στην Καμπούλ.
Ενώ η επιδρομή έχει προκαλέσει ερωτήματα και εικασίες σε όλο τον κόσμο, αυτό το επεισόδιο προσφέρει επίσης κάποια σαφήνεια.
Αυτό το περιστατικό καταδεικνύει την ικανότητα των ΗΠΑ να χτυπήσουν ακόμη και με μειωμένες δυνατότητες στο έδαφος. Δεν είναι σαφές, ωστόσο, εάν το χτύπημα αντικατοπτρίζει πλήρως το βαθμό της ικανότητας δράσης των ΗΠΑ έχει διατηρηθεί από την αναχώρησή τους από το Αφγανιστάν. Για παράδειγμα, έγινε εφικτή αυτή η αεροπορική επιδρομή με μια συμφωνία; Ή μήπως οι ΗΠΑ διαθέτουν τις επιτόπιες δυνατότητες για να το επαναλάβουν στο μέλλον; Παρά αυτές τις σκέψεις, αυτό το επεισόδιο μπορεί να απαντήσει σε ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τις μειωμένες δυνατότητες δράσης των ΗΠΑ.
Ανεξάρτητα από το αν εμπλέκεται κάποιος από τους Ταλιμπάν, θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε αν και τι επίδραση έχει αυτό σε δύο πράγματα. Το ένα, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Ταλιμπάν σχετικά με τα αποθεματικά της Αφγανικής Κεντρικής Τράπεζας που επί του παρόντος είναι παγωμένα στις ΗΠΑ. Δεύτερον, σχετικά με τη διαπραγματευτική στάση των ΗΠΑ να βελτιώσουν τις πιθανότητες να πείσουν τους Ταλιμπάν να ικανοποιήσουν την απαίτησή τους (και του κόσμου) να προασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών και να θεσπίσουν ένα χωρίς αποκλεισμούς πολιτικό σύστημα στο Αφγανιστάν. Το πώς οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν τη Συμφωνία ΗΠΑ-Ταλιμπάν στο μέλλον θα ρίξει λίγο φως. Για παράδειγμα, θα αισθάνονται οι ΗΠΑ πιο ελεύθερες να παρεκκλίνουν από τις υποχρεώσεις τους από τη Συμφωνία της Ντόχα, είτε για σωφρονιστικούς σκοπούς κατά τις διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν (π.χ. για να δώσουν κίνητρο στην ευελιξία των τελευταίων στις προαναφερθείσες προσδοκίες) είτε για οποιονδήποτε άλλο λόγο;
Όπως και να έχει, οι Ταλιμπάν πιάστηκαν στα πράσα παραβιάζοντας ακόμη και τις αδύναμα διατυπωμένες ρήτρες της Συμφωνίας ΗΠΑ-Ταλιμπάν. Σύμφωνα με τη Συμφωνία, οι Ταλιμπάν δεν είχαν δεσμευτεί νομικά να διακόψουν τους δεσμούς τους με άλλες τρομοκρατικές ομάδες (συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα). Είχαν δεσμευτεί μόνο να «αποτρέψουν οποιαδήποτε ομάδα ή άτομο, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα, να χρησιμοποιήσει το έδαφος του Αφγανιστάν για να απειλήσει την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους» μέσω συγκεκριμένων μέτρων που περιγράφονται στο Δεύτερο Μέρος της Συμφωνίας. Ωστόσο, το γεγονός είναι ότι ο al-Zawahiri σκοτώθηκε στο κέντρο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν που διοικείται από τους Ταλιμπάν, σε ένα σπίτι που συνδέεται με τον διορισμένο από τους Ταλιμπάν υπουργό Εσωτερικών, Sirajuddin Haqqani - τον ίδιο τον υπεύθυνο για την αποτροπή της παρουσίας του al-Zawahiri στη χώρα. Έτσι, αντικαθεστωτικά ή με άλλο τρόπο, οι Ταλιμπάν και η ηγεσία τους ευθύνονται για τη δυνατότητα του al-Zawahiri να μετεγκατασταθεί και να ζήσει στην Καμπούλ.
Η δολοφονία του Al-Zawahiri μπορεί απλώς να έχει καταλύσει μια νέα δυναμική στη χώρα με τουλάχιστον δύο τρόπους. Πρώτον, το ρήγμα του Δικτύου Ταλιμπάν-Χακάνι θα μπορούσε να διευρυνθεί εξίσου εύκολα με το ρήγμα εντός των Ταλιμπάν μεταξύ των απόλυτων σκληροπυρηνικών και των σκληροπυρηνικών με πιο τακτική σκέψη. Για παράδειγμα, οι απόλυτοι σκληροπυρηνικοί είναι εντελώς αντίθετοι στην αποκατάσταση των δικαιωμάτων των γυναικών και άλλων πολιτικών ελευθεριών που είχαν ανασταλεί μετά την κατάληψη της εξουσίας από την ομάδα τον Αύγουστο του 2021. Οι πιο τακτικοί σκληροπυρηνικοί θεωρούν την επανάληψη της πρόσβασης των γυναικών στην εκπαίδευση ως χρήσιμο εργαλείο για την πρόοδο στη διεθνή αναγνώριση της διοίκησής τους. Δεύτερον, η ηγεσία των Ταλιμπάν (ειδικά η φατρία Κανταχάρι), η οποία έχει ήδη εμπλακεί σε μια διαμάχη για την εξουσία με το Δίκτυο Χακάνι, είναι πιθανό να θεωρήσει υπεύθυνο τον Sirajuddin Haqqani. Οι λόγοι για αυτό περιλαμβάνουν τη ζημιά που προκαλεί η ανακάλυψη του Zawahiri σε ένα καταφύγιο που συνδέεται με το Haqqani στην Καμπούλ στην ήδη απούσα νομιμότητα της ομάδας (εσωτερικά και στο εξωτερικό) και κατ' επέκταση, τις προοπτικές της να παραμείνει στην εξουσία.
Στις 4 Αυγούστου, τρεις ημέρες μετά την αεροπορική επιδρομή και μία ημέρα αφότου η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, ολοκλήρωσε την επίσκεψή της στην Ταϊβάν, οι Ταλιμπάν εξέδωσαν μια δήλωση καλώντας σε σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας και τονίζοντας «την αρχή της πολιτικής μιας Κίνας. .» Ίσως αυτός ήταν ο τρόπος της ομάδας να απαντήσει έμμεσα ή μια έκκληση για βοήθεια από το μέλος του P5, την Κίνα, ή και τα δύο, δεδομένου ότι η Κίνα κατείχε την προεδρία του ΣΑΗΕ τον Αύγουστο του 2022. Πράγματι, όταν έλαβε χώρα η προγραμματισμένη αναθεώρηση της εξαίρεσης της ταξιδιωτικής απαγόρευσης στις 20 Αυγούστου, οι απόψεις στο ΣΑΗΕ διίστανται. Η Κίνα και η Ρωσία - και οι δύο έχουν δεχτεί διπλωμάτες διορισμένους από τους Ταλιμπάν στις χώρες τους - ζήτησαν να παραταθούν οι εξαιρέσεις. Ωστόσο, οι εξαιρέσεις έληξαν μετά από αντίρρηση άλλων χωρών και οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες ζήτησαν περαιτέρω περιορισμό τους. Το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στο Αφγανιστάν πιθανότατα θα γίνει πιο ξεκάθαρο τις επόμενες ημέρες καθώς εξελίσσεται η πολιτική του ΣΑΗΕ σχετικά με τις εξαιρέσεις της ταξιδιωτικής απαγόρευσης.