Σε ανάρτηση που κοινοποιήθηκε στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter, το Γενικό Προξενείο της Τουρκίας στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ, στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ότι το Κοράνι απαγγέλλεται σε 15 Μεντρεσέ (θρησκευτικά σχολεία) στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την Ημέρα της Δημοκρατίας και της Εθνικής Ενότητας, που κηρύχθηκε στην Τουρκία μετά από μια αμφιλεγόμενη απόπειρα πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016. Το μήνυμα, που αναδημοσιεύτηκε από άλλα κυβερνητικά όργανα, δεν διευκρινίζει ποια Μεντρεσέ αφορά και από ποιους διοικούνται. Στις συνημμένες φωτογραφίες φαίνονται πολύ νεαρά αγόρια να διαβάζουν το Κοράνι.
Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία στην Καμπούλ συμμετείχαν επίσης νέοι μαθητές από διάφορα σχολεία που λειτουργούσαν στο παρελθόν από το κίνημα Γκιουλέν, σφοδρό επικριτή της κυβέρνησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά αργότερα μεταφέρθηκαν στο ημι-επίσημο Ίδρυμα Μααρίφ της Τουρκίας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Προσωρινής Κυβέρνησης των Ταλιμπάν, Σιρ Μοχάμεντ Αμπάς Στανικζάι (Sher Mohammad Abbas Stanikzai), ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αμπντουλατίφ Ναζαρί (Abdullatif Nazari), ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καμπούλ Ασάμα Αζίζ (Asama Aziz) και διάφορα στελέχη της προσωρινής κυβέρνησης ήταν μεταξύ των προσκεκλημένων, αναφέρει το Nordic Monitor.
Σε μια άλλη τελετή που πραγματοποιήθηκε σε ένα γυμνάσιο αρρένων στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ, ο γενικός πρόξενος Σεμίχ Λουτφού Τουργκούτ (Semih Lütfü Turgut) ζήτησε υποστήριξη στο κυνήγι μαγισσών της κυβέρνησης Ερντογάν κατά του κινήματος Γκιουλέν.
Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία στον ιστότοπο του Ιδρύματος Μααρίφ, το ίδρυμα διευθύνει 53 σχολεία και 12 κοιτώνες στο Αφγανιστάν, εξυπηρετώντας συνολικά 6.500 μαθητές.
Το 2019 το Ίδρυμα Μααρίφ, ένας από τους οργανισμούς που λειτουργούν ως το μακρύ χέρι του Προέδρου Ερντογάν στο εξωτερικό, έκανε μια συμφωνία με την τότε αφγανική κυβέρνηση και ανέλαβε τα σχολεία του Γκιουλέν στη χώρα. Το Μααρίφ, το οποίο έφυγε από το Αφγανιστάν μετά την κατάκτηση του ελέγχου από τους Ταλιμπάν το 2021, επέστρεψε αργότερα στη χώρα. Απασχολώντας σχεδόν όλο το προσωπικό της από ντόπιους δασκάλους, το Μααρίφ έχει έναν εκπρόσωπο στο Αφγανιστάν. Επιπλέον, ο εκπαιδευτικός ακόλουθος της Τουρκίας εργάζεται επίσης ως υπάλληλος του Μααρίφ στην Καμπούλ.
Όταν το κίνημα Γκιουλέν διοικούσε τα σχολεία, το 40% των μαθητών ήταν γυναίκες. Δεν είναι γνωστό πόσες μαθήτριες παρέμειναν αφού το κίνημα Γκιουλέν, το οποίο άνοιξε λύκεια κοριτσιών στο Αφγανιστάν, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σχολεία. Ενώ οι Ταλιμπάν επιτρέπουν επί του παρόντος στα κορίτσια να πηγαίνουν στο νηπιαγωγείο και στο δημοτικό σχολείο, δεν μπορούν ακόμη να πάνε στο γυμνάσιο και στο λύκειο.
Η δήλωση του Προέδρου Ερντογάν, «η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις πεποιθήσεις των Ταλιμπάν. Νομίζω ότι μπορούμε να τα πάμε καλύτερα», που έγινε αμέσως μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, θεωρήθηκε ως ένα θερμό μήνυμα προς το νέο καθεστώς.
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, ο Ερντογάν εδραίωσε την εξουσία του στην Τουρκία και έγινε ισχυρότερος ως ηγέτης που ελέγχει τη δικαστική, νομοθετική και εκτελεστική εξουσία. Πολλοί πιστεύουν ότι κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, καθιέρωσε την μονοπρόσωπη διακυβέρνηση μέσω έκτακτων διαταγμάτων που δεν υπόκεινται ούτε σε δικαστικό ούτε σε κοινοβουλευτικό έλεγχο. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι η απόπειρα πραξικοπήματος ήταν επίσης μια ψεύτικη επιχείρηση που οργανώθηκε από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες για να εκκαθαρίσει τους αντιπάλους του Ερντογάν. Περισσότεροι από 130.000 δημόσιοι υπάλληλοι καθώς και 29.444 μέλη των ενόπλων δυνάμεων απομακρύνθηκαν από τις εργασίες τους. Συνολικά 332.884 άτομα κρατήθηκαν μεταξύ 15 Ιουλίου 2016 και 20 Ιουνίου 2022, ενώ συνελήφθησαν 101.000 άτομα.
Το Nordic Monitor ανέφερε προηγουμένως πώς τζιχαντιστικά ιδρύματα που χρηματοδοτούνται από την κυβέρνηση Ερντογάν χρησιμοποιούσαν παιδιά στην Αφρική για να υποστηρίξουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία το 2019.
Τραγουδώντας τον ύμνο των τουρκικών καταδρομέων, εκτελώντας στρατιωτικό χαιρετισμό, φορώντας στρατιωτικές στολές, χαιρετίζοντας τον Ερντογάν, διαβάζοντας στίχους του Κορανίου για τη νίκη του στρατού και ηχογραφώντας μηνύματα υποστήριξης για τον στρατό, τα παιδιά, ακόμη και τα νήπια, ήταν οι κύριοι παράγοντες σε πολλές μεταφορτώσεις βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.